Χαμόγελα στο Σύνταγμα, προαναγγελία από Βίζερ
21/01/2018Χαμόγελα στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος μετά την απόφαση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard’s & Poor’s να αναβαθμίσει κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Αναφερόμενο στην απόφαση του διεθνούς οίκου το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα γεγονότα οι θετικές εξελίξεις που ενισχύουν την αίσθηση ότι αποκαθίσταται με σταθερά βήματα η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία».
Επισημαίνει ακόμη, ότι αυτή η αναβάθμιση έρχεται ως συνέχεια εκείνων στις οποίες προχώρησαν το καλοκαίρι οι οίκοι Moody’s και Fitch και κάνει λόγο για ενέργειες που προϊδεάζουν για μελλοντικές θετικές εξελίξεις. Η Standard’s & Poor’s προχώρησε την Παρασκευή στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε «Β» από «Β-», έθεσε θετικό outlook στην αξιολόγηση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα κίνηση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Αιτιολογώντας την απόφασή του ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει: «Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, μαζί με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και εν μέσω μίας περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας».
Πράσινο φως και από τις Βρυξέλλες
Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την ευφορία που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών. Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της Standard’s & Poor’s, θετική έκβαση για την Ελλάδα είχε και το Euroworking Group. Άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της Δευτέρας και κατ’ επέκτασιν για την εκταμίευση της δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ.
Τις θετικές εξελίξεις είχε προαναγγείλει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, σημειώνοντας σε δημοσίευμά της ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προετοιμάζονται, για να στείλουν τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ένα πολύ θετικό μήνυμα στην Αθήνα». Μάλιστα, η γαλλική εφημερίδα επισήμανε ότι πλησιάζει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ως το προτελευταίο βήμα του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο εφαρμόζεται από το καλοκαίρι του 2015.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Euroworking Group και γνωστός εκφραστής της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, Τόμας Βίζερ, λίγες ημέρες πριν την συνταξιοδότησή του, αναφέρει ότι «είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένο, και πολύ πιθανό, η Ελλάδα να πάρει επαρκή ελάφρυνση του χρέους». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει ότι η Ελλάδα έχει ήδη «πολύ σημαντικές θετικές ρυθμίσεις ως προς την απόσβεση του δημοσίου χρέους».
Πρόσθεσε, όμως, «ότι ορισμένα μικρότερα τμήματα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος θα υπόκεινται σε συμφωνίες μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών». Μεταφραζόμενη αυτή η δήλωση σημαίνει πως για να πάρει ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις. Με άλλα λόγια, η “καθαρή έξοδος” γίνεται ολοένα και λιγότερο καθαρή.
Για την ακρίβεια, πετάει στην ελληνική πλευρά το μπαλάκι για την εφαρμογή της περιβόητης “πιστωτικής γραμμής”, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν κάποιος πει ότι δεν θέλει χριστουγεννιάτικα δώρα, τότε κανείς δεν πρόκειται να σκεφτεί να του πάρει δώρα». Και στην συνέχεια εξηγεί ότι αν δεν κατατεθεί σχετικό αίτημα, δεν υπάρχει και συζήτηση. Το σχετικό αίτημα, βέβαια, συνεπάγεται και τις σχετικές συζητήσεις για νέες δεσμεύσεις. Τέλος χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αφελείς» τις προβλέψεις για 50 δισεκατομμύρια, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ σημειώνει ότι είναι «ιδιαίτερα επιθυμητή» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση χρέους.