Λύση αν την αποδεχθεί και η πλατεία…
22/01/2018Μεγάλο, αλλά και επεισοδιακό, ήταν το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” από τα Σκόπια. Με κεντρικό σύνθημα “Η Μακεδονία είναι Ελλάδα” οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην παραλία από νωρίς το πρωί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών συγκεντρώθηκαν περίπου 400.000 πολίτες. Στις 13:00′, πριν αρχίσει το συλλαλητήριο, η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 100.000 συγκεντρωμένους και 284 πούλμαν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. Ένα μήνυμα που αναμφισβήτητα θα επηρεάσει τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κάθε βουλευτή ξεχωριστά. Ως εκ τούτου, εκ των πραγμάτων δρομολογεί εξελίξεις όχι μόνο στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, αλλά ενδεχομένως και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Το συλλαλητήριο ή μάλλον τα παρεπόμενα αυτού στέλνουν και αυτά το δικό τους μήνυμα. Ορισμένοι αμφισβητούν τη δυνατότητα της ελληνικής κοινωνίας να προσεγγίζει με νηφαλιότητα μεγάλα εθνικά θέματα. Αντιθέτως, άλλοι θεωρούν πως η λαϊκή κινητοποίηση αποτρέπει μεθοδεύσεις για εθνικά ασύμφορες συμφωνίες.
Τα επεισόδια, πάντως, που σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από επιθέσεις αντιεξουσιαστών, αλλά και η βιαιοπραγία εναντίον του Κώστα Ζουράρι αποδεικνύουν πως στο παιχνίδι έχουν εισέλθει ακραία στοιχεία. Ο προσφάτως παραιτηθείς υφυπουργός Παιδείας προπηλακίστηκε και χτυπήθηκε από αγνώστους, οι οποίοι τον κυνήγησαν μέχρι το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Ζουράρις, πριν από χρόνια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι όνομα προτείνει για τα Σκόπια, είχε πει: «Τα π@π@ρι@ μου».
Νέος γύρος επαφών Νίμιτς
Και ενώ στους δρόμους συνέβησαν όλα αυτά, σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση, και υπό το κράτος δυτικών πιέσεων, καλείται να διαπραγματευθεί ένα συμβιβασμό για ένα ζήτημα, το οποίο παραμένει ανοιχτό 25 χρόνια τώρα. Ο πρόσφατος κύκλος επαφών του Νίμιτς ξεκίνησε με την συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της FYROM. Θα συνεχισθεί με τις επαφές που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Το ανακοίνωσε ο ίδιος.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Sitel, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θέμα μπορεί να λυθεί τους επόμενους έξι μήνες, ενώ αρνήθηκε και πάλι να ανακοινώσει τι ακριβώς περιλαμβάνει η δέσμη ιδεών που παρέδωσε στους εκπροσώπους των δύο κρατών. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι «ορισμένες πλευρές έχουν ήδη αποκαλυφθεί» και ότι «δεν είναι μυστικό πως η συμφωνία είναι περιεκτική». Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αξιοποιήσουν την συγκυρία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορείτε αν θέλετε να περιμένετε άλλα 25 χρόνια. Πιστεύετε όμως ότι θα είναι πιο εύκολο τότε;».
Η παρέμβαση Καραμανλή
Δεύτερη ηχηρή παρέμβαση στο ζήτημα της ονομασίας έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μετά τη διαρροή ότι δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος, τώρα επισημαίνει ότι δεν είχε δεσμευτεί να υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” στο όνομα της γειτονικής χώρας. «Υπάρχει μια παρανόηση με το Βουκουρέστι. Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας με βουλευτές που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του.
Και πρόσθεσε: «Έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόσον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα, που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπίων, που συνδέεται με την ταυτότητά τους και τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν». «Άρα στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα τη σήμερα βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση και μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα. Είναι προφανές με με την παρέμβασή του, ο Κώστας Καραμανλής οριοθετεί τη στάση της ΝΔ, με την έννοια ότι εμμέσως πλην σαφώς δεσμεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ταυτοχρόνως βάζει ψηλά τον πήχυ και για την κυβέρνηση.
Η συνέντευξη Τσίπρα
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει σε συνέντευξή του ότι «μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους… Σήμερα η ευρύτερη αυτή γεωγραφική περιοχή (Μακεδονία) καταλαμβάνεται από τρία διαφορετικά κράτη. Υπό αυτήν την έννοια, είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού. Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος “Μακεδονία” σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων… Και έναντι όλων σημαίνει ότι δεν μπορεί αλλιώς να λέγεται στις διμερείς μας σχέσεις και στον ΟΗΕ και άλλη να είναι η συνταγματική ονομασία». Ο πρωθυπουργός κατέληξε, λέγοντας ότι «η Αριστερά δεν έπαιζε με τα εθνικά θέματα» και προεξοφλώντας ότι «ο Καμμένος δεν θα γίνει Σαμαράς».
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι εξελίξεις είναι μπροστά μας. Υπάρχει ένας νέος γύρος επαφών που ουσιαστικά θα είναι η διαπραγμάτευση. Το 2018 δεν είναι σίγουρα 1992, καθώς έχουν αλλάξει πολλά και στη Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Από την άλλη πλευρά, όμως, όσοι προεξοφλούσαν πως δεν 10 χρόνια το πρόβλημα θα έχει ξεχαστεί διαψεύδονται με παταγώδη τρόπο.
Το συλλαλητήριο, το οποίο πολλοί δεν ήθελαν, αλλά πλέον δεν μπορούν να παρακάμψουν είναι η απόδειξη. Κατέδειξε ότι όπως και το 1992 έτσι και το 2018 δεν μπορεί να προκύψει λύση εάν δεν είναι τέτοια που να μπορεί να τον αποδεχθεί και η πλατεία…