Συναντήσεις με τα μάτια στα κομματικά ακροατήρια

Συναντήσεις με τα μάτια στα κομματικά ακροατήρια

Στα κομματικά τους ακροατήρια είχαν στραμμένα τα μάτια οι πολιτικοί αρχηγοί προσερχόμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερωθούν από τον πρωθυπουργό σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων. Αυτός ήταν προφανώς και ο λόγος που, στις δηλώσεις που ακολούθησαν, φρόντισαν πρωτίστως να χαϊδέψουν τα αυτιά αυτών των ακροατηρίων.

Πρώτος πέρασε την πόρτα του Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια συνάντηση που έγινε σε ψυχρό κλίμα, στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο ίδιος είπε, προσήλθε ως είχε υποχρέωση εκ του θεσμικού του ρόλου. Στις δηλώσεις που έκανε από το γραφείο του στην Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στην επιχειρηματολογία του κόμματός του ότι η ενημέρωση γίνεται με καθυστέρηση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας  δεν ενημέρωσε το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό και ότι πήγε στην διαπραγμάτευση δίχως να έχει εξασφαλίσει καν την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου του. Παραλλήλως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δίχασε τους Έλληνες» και ότι «περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία», κλείνοντας το μάτι στα συλλαλητήρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στην εκτίμηση ότι με τους χειρισμούς Τσίπρα «κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας». Αναφερόμενος στις αντικειμενικές δυσκολίες του Ζάεφ να προχωρήσει σε αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «προβαίνει σε παραχωρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα».

Ένα άλλο στοιχείο της συνάντησης Τσίπρα-Μητσοτάκη ήταν και η έλλειψη ήχου στις πρώτες εικόνες που αντάλλαξαν μπροστά στις κάμερες. Το Μαξίμου είχε ενημερώσει πριν την συνάντηση ότι αυτό θα γίνει μετά από αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη και το ερώτημα πλέον είναι τι προκάλεσε αυτήν την ξαφνική μικροφωνοφοβία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι αλλάζει με την Φώφη

Εντελώς διαφορετικό ήταν το κλίμα στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Φώφη Γεννηματά, τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες. Η συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό σχετικά με τα παιδιά τους, σε τίποτα δεν θύμιζε την πολεμική που είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα. Και στις δηλώσεις που έκανε όμως, λίγη ώρα αργότερα από τα γραφεία του κόμματος, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν προέταξε τις επικρίσεις της για τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως τόνισε και πάλι «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Αναφερόμενη ωστόσο στην συνέχεια στην έντονη αντιπαράθεση που προϋπήρξε με το Μαξίμου, η κ. Γεννηματά εξήγησε ότι ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Οι χαμηλότεροι τόνοι και η συμφωνία σε σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις δείχνουν μια προσέγγιση της κ. Γεννηματά προς την κυβερνητική θέση και παραλλήλως την απομάκρυνσή της από παλαιότερα εκφρασμένες θέσεις της που την έφερναν πιο κοντά στο μπλοκ της μετωπικής σύγκρουσης για το θέμα αυτό και όχι μόνο.

Ανάλογους τόνους κράτησε άλλωστε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ζητώντας «να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων». Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «εδώ που φτάσαμε πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουμε από μια λύση που να αντιμετωπίζει τον αλυτρωτισμό». Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται, δίνοντας αφορμή για διάφορες ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα. «Το Ποτάμι είναι ενάντια σε όλα αυτά», είπε.

Σταθερός στις θέσεις του εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν είναι το όνομα, αλλά ο αλυτρωτισμός. Ερωτηθείς αν από τη συνάντηση αισθάνεται ότι το Σκοπιανό οδεύει προς λύση, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτήν τη στιγμή», ενώ στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο είπε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός».

Με πατριωτική ευθύνη

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του αργά το βράδυ σημείωσε ότι δεσμεύεται να επιδιώξει «με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» γιατί όπως είπε «αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις ο κ. Τσιπρας είπε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, για τις οποίες είπε ότι είμαστε κοντά σε μια «στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας». Τόνισε μάλιστα ότι στο θέμα αυτό «φαίνεται ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση», την οποία καλωσόρισε.

Για το θέμα των Σκοπίων, το οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο», επανέλαβε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά «απομένει πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «υποκριτικό κάποιες πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται την αγωνία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση, η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα». Ανέφερε ακόμη ότι «απαιτείται πατριωτική εγρήγορση», αλλά δεν είναι ώρα “για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού”.

Ειδικά για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι με τους περισσότερους είχε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και σε ευρύτερη συναίνεση. Σημείωσε ωστόσο ότι «δυστυχώς» δεν μπορεί να πει το ίδιο  και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας την στάση του κ. Μητσοτάκη «είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση».

Ανέφερε μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης «αμφιταλαντεύεται διαρκώς» και «αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του».

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx