ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η επιστροφή στο όνομα ΠΑΣΟΚ και η μονομαχία στον “πράσινο ήλιο”

Με κόντρα στον Τσίπρα ο Λοβέρδος σκοράρει κατά της Φώφης, Βαγγέλης Σαρακινός

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και επισήμως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θα είναι απέναντι στη Φώφη Γεννηματά στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, έκανε σαφές ότι επιθυμεί την επιστροφή στην ιστορική ονομασία του κόμματος και στο ΠΑΣΟΚ του “πράσινου ήλιου”.

«Διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για να καταστήσουμε το Κίνημα αυτό μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση και αύριο μεταρρυθμιστική δύναμη εξουσίας» αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος στην πολιτική διακήρυξη που έδωσε στη δημοσιότητα. Προσθέτει επίσης ότι «σήμερα ξεκινάμε τον αγώνα για μία Πράσινη Επανάσταση, με σεβασμό στις μεταρρυθμιστικές αξίες και τα σύμβολα του πατριωτικού κινήματος, που άλλαξε την Ελλάδα».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο το όνομά μας. Είναι η ιστορία μας. Είναι η ψυχή μας. Είναι η πηγή της υπερηφάνειας μας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, η οποία μοιάζει περισσότερο με ιδρυτική διακήρυξη κόμματος. Ή, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, με επανίδρυση κόμματος μέσα από την διεκδίκηση της ηγεσίας ενός άλλου.

Το ΠΑΣΟΚ ως ιστορική συνέχεια

«Σύμβολό μας είναι ο ήλιος. Το πράσινο είναι το χρώμα μας. Η επανάσταση είναι η αποστολή και το καθήκον μας» προσθέτει, στοχεύοντας σαφώς σε ό,τι έχει απομείνει από το ιστορικό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ του “πράσινου ήλιου”, της “Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης”. Δεν παρακάμπτει, ωστόσο, την εκσυγχρονιστική μετεξέλιξη του κόμματος, καθώς στις αναφορές του για όσα πέτυχε για τη χώρα και το έθνος (το ΠΑΣΟΚ) περιλαμβάνει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και της Κύπρου στην ΕΕ, που έγιναν επί εποχής Σημίτη.

Επιχειρεί έτσι μια σύνθεση της ιστορικής συνέχειας του κόμματος, πριν αναφερθεί στο σήμερα και στο αύριο της παράταξης, μέσα από την “Πράσινη Επανάσταση”, την οποία αποκαλεί «επένδυση στο μέλλον». Αυτή είναι που κατά τον Λοβέρδο θα διαμορφώσει «το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα». Θέλει με αυτόν τον τρόπο να απευθυνθεί και σε διαφορετικά κοινά, κυρίως νεότερα, καθώς γνωρίζει καλά ότι ο μέσος όρος ηλικίας στο ΚΙΝΑΛ είναι σχετικά μεγάλος.

Μιλώντας συνεχώς για ΠΑΣΟΚ και όχι για Κίνημα Αλλαγής, ο Λοβέρδος κάνει ξεκάθαρα λόγο για την έναρξη μιας «πορείας αναγέννησης», διατηρώντας σε πολιτικό επίπεδο τον διμέτωπο της Φώφης Γεννηματά, προς τα δεξιά και τα αριστερά. Τονίζει,  την «λαϊκότητα» του ΠΑΣΟΚ, για την οποία σημειώνει ότι διαφέρει και «συγκρούεται με τον λαϊκισμό» (ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατονομάζει). Προσθέτει, ωστόσο, ότι «η άρνηση του λαϊκισμού δεν πρέπει να οδηγεί στον ελιτισμό», αποκαλώντας την ΝΔ «κόμμα των ελίτ» που αποτελεί «τον ιδεολογικό και  παραδοσιακό αντίπαλο».

Μια πορεία αναγέννησης

Ξεκαθαρίζοντας τα όρια ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δηλώνει ριζικά αντίθετος και «σε αυταρχικές αντιλήψεις και πολιτικές, που αντιλαμβάνονται τις θεσμικές εγγυήσεις της Δημοκρατίας ως αρμούς εξουσίας». Για να συμπεράνει, ότι είναι «απολύτως ευδιάκριτα» και τα πολιτικά σύνορα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο αποκαλεί «υπαρξιακό αντίπαλο».

Στην μακροσκελή ανακοίνωσή του, η οποία έχει χαρακτήρα προγραμματικής διακήρυξης, ο Λοβέρδος απαριθμεί όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ είναι το κόμμα που τις καταψήφισε και τις πολέμησε». Επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να δώσει μια δεύτερη απάντηση, μετά την οργισμένη πρώτη αντίδρασή του, στις δηλώσεις Τσίπρα ότι στόχος του είναι να κάνει το ΚΙΝΑΛ «δορυφόρο» της ΝΔ. Στις δηλώσεις Τσίπρα αντέδρασε σε δεύτερο χρόνο, χωρίς να τον κατονομάσει, και η Φώφη Γεννηματά, η οποία έβαλε στο κάδρο των παρεμβάσεων και δημοσκόπηση, που εμφάνιζε τον Ανδρέα Λοβέρδο “νικητή κατά κράτος” στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Η ίδια δημοσκόπηση της Opinion Poll, η οποία αμφισβητήθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ για άλλους λόγους (έφερε το θέμα ακόμη και στη Βουλή), έδειχνε επίσης ότι το 55% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ και το 40% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές θα προτιμούσαν να επανέλθει ο τίτλος του ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχα το 5% και 9% θα προτιμούσε να παραμείνει ο τίτλος ΚΙΝΑΛ, ενώ το 33% των πρώην ψηφοφόρων και το 37% όσων σκέφτονται να το ψηφίσουν θεωρούσαν ότι δεν έχει καμία ιδιαίτερη αξία και ουσία η συζήτηση για το όνομα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος προέταξε την αλλαγή του ονόματος και την επαναφορά των ιστορικών συμβόλων, επενδύοντας στην συναισθηματική απήχηση που έχουν σε μεγάλη μερίδα της κεντροαριστεράς. Τα δε παραπάνω ποσοστά λειτουργούν ενισχυτικά στις προθέσεις του και στο όραμά του για τον μετασχηματισμό και την αναγέννηση της παράταξης. Ο δρόμος για τον “πράσινο ήλιο” φαίνεται πάντως ότι θα είναι μακρύς και ο ίδιος καλείται πλέον να δείξει στην πράξη, πείθοντας πρώτα τα μέλη του κόμματος, αν μπορεί να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και ισχυρό, όπως ευαγγελίζεται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι