«Πόλεμος» στη ΝΔ για τον Άδωνι
11/02/2018Πόλεμος έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΝΔ με αφορμή την υπόθεση του «σκανδάλου Novartis» και ιδιαίτερα την εμπλοκή του πρώην υπουργού Υγείας και νυν αντιπροέδρου του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη. Τη νύφη την πλήρωσε τελικά ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος διαγράφτηκε από την ΝΔ με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του αντιπροέδρου. Οι αναρτήσεις που έκανε ο Αντώναρος το απόγευμα του Σαββάτου στο Facebook ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή (υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος), χωρίς να τον κατονομάζει, χαρακτήριζε τον Άδωνι «σεξιστή» και «μουσαφίρη», που «λεκιάζει την παράταξη» και κατέληγε, σημειώνοντας ότι «είμαι βέβαιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξέρω ότι ενημερώνεται πλήρως, θα πάρει σύντομα πρωτοβουλίες».
Ο Μητσοτάκης πήρε βέβαια πρωτοβουλίες, αλλά όχι προς την κατεύθυνση της απομάκρυνσης Γεωργιάδη. Αντιθέτως, διέγραψε τον Αντώναρο , που επανήλθε με νέες αναρτήσεις στις οποίες έθεσε ζητήματα δημοκρατίας στο κόμμα, χαρακτηρίζοντας την διαγραφή του «αντικαταστατική και άκυρη».
Η αντίδραση του Αντώναρου δεν ήταν η μοναδική στο κόμμα. Και ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή Γιώργος Βλάχος ζήτησε την αποκαθήλωση του Άδωνι με αφορμή το σκάνδαλο Novartis, κάνοντας μάλιστα και αναφορές σε παλιότερες υποθέσεις.
«Στην περίπτωση του Βατοπεδίου όσων τα ονόματα εμπλέκονταν έμειναν εκτός καθηκόντων, χωρίς να παραιτηθούν από τη ΝΔ ή να φύγουν από βουλευτές» ανέφερε ο κ. Βλάχος, προσθέτοντας: «είναι ένα θέμα που φαντάζομαι θα το αξιολογήσει ο πρόεδρος του κόμματος, γιατί ως γνωστόν οι αντιπρόεδροι είναι επιλογή του προέδρου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει όλα τα στοιχεία και μπορεί να κρίνει καλύτερα από εμένα».
Ένας “φίλος” από τα παλιά
Οι απόψεις Βλάχου προκάλεσαν την αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό του Άδωνι, σημειώνοντας πως επιλέγει να στηρίξει «το στέλεχος της παράταξής μας που βάλλεται». Πρόσθεσε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή η ΝΔ είναι ενωμένη και πρέπει με ενότητα να απαντήσει σε όλη αυτή την ιστορία».
Σθεναρή στήριξη βρήκε ο πρώην υπουργός Υγείας και στο πρόσωπο του Σάκη Ιωαννίδη. Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση Ρουσόπουλου, ο οποίος στήριξε τον Άδωνι, αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής οι κατηγορίες δεν είναι μόνο «έωλες», αλλά «φανταστικές». Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφέρθηκε και στη διαγραφή Αντώναρου, λέγοντας ότι «στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνουμε ήθελα το κόμμα να είναι ενωμένο».
Στην διαγραφή Αντώναρου αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Γεωργιάδης, σημειώνοντας την ανάγκη ενότητας της παράταξης και υποστηρίζοντας ότι αν ίσχυαν όσα του προσάπτονται, θα είχε παραιτηθεί. Στην ΝΔ, ωστόσο, φαίνεται ότι ήδη σχηματίζονται δύο “στρατόπεδα”. Δεν μπορεί, μάλιστα, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προκύψουν και άλλες εξελίξεις, όσο θα προχωρά η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το καραμανλικό στρατόπεδο δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί ευθέως και μετωπικά με το “σύστημα Κυριάκου”, αλλά και δεν πρόκειται να παραμείνει αδρανές.