Τα διεθνή ΜΜΕ για την αναβάθμιση της Ελλάδας
18/02/2018Συνεχίζονται τα θετικά σχόλια διεθνών ΜΜΕ για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, λίγες ώρες πριν το Eurogroup, στο οποίο ενδέχεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ύψους 5,7 δισ. ευρώ.
Οι Financial Times σημειώνουν ότι «για την Ελλάδα είναι ένα ευπρόσδεκτο μήνυμα πως η ανάκαμψη εδραιώνεται, μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 2006» και υπενθυμίζουν ότι «τον Ιανουάριο ο οίκος S&P προχώρησε σε ανάλογη κίνηση και αναβάθμισε την Ελλάδα».
Θετική προοπτική για την Ελλάδα χαρακτηρίζει την εξέλιξη και το Bloomberg, ενώ Associated Press αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%. «Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας, καθώς η χώρα πορεύεται προς το τέλος της οκταετούς περιόδου υπαγωγής της σε προγράμματα στήριξης», σχολιάζει το AP, σημειώνοντας ότι ο οίκος «επικαλείται τις βελτιωμένες επιδόσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την τροχιά ανάπτυξης για το 2018».
Προσθέτει ακόμη ότι «η αναβάθμιση ανακοινώθηκε, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκλήρωνε τις επαφές του με θεσμικούς επενδυτές στο Παρίσι και το Λονδίνο» και την ώρα που «η χώρα ετοιμάζεται για την πλήρη επιστροφή της στις αγορές φέτος». Αναφέρει τέλος ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2018 και 2019 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2.5%, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης».
Προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους
Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ισχυρή ένδειξη της σταθερά ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και της διαρκούς ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, υπενθυμίζοντας και την αναβάθμιση από τον οίκο Standard’s & Poor’s, πριν από έναν μήνα.
Απόδειξη της θετικής πορείας της οικονομίας αποτελεί και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, προσθέτει το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας παραλλήλως ότι «με τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκπόνηση από την κυβέρνηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού” ρευστότητας για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, δημιουργούνται οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει τον κόσμο της εργασίας».