Μήνυμα – κόκκινη γραμμή Παυλόπουλου προς την κυβέρνηση
25/02/2018Μηνύματα σε Σκόπια και Τουρκία, αλλά σαφέστατο μήνυμα και προς την κυβέρνηση, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Λιτόχωρο, κατά την αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη Δίου-Ολύμπου, που συνέπεσε με την επέτειο των 140 χρόνων από την «Επανάσταση του Ολύμπου», το 1878, εναντίον των Οθωμανών.
Σε αυτή την, με έντονους συμβολισμούς, εκδήλωση ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως συνηθίζει, διεμήνυσε προς την Άγκυρα, ότι οφείλει να σεβαστεί την Συνθήκη της Λωζάννης και το Δίκαιο της Θάλασσας, και προς τα Σκόπια, ότι η αλλαγή του Συντάγματός τους είναι προτεραιότητα. Το σημαντικότερο, όμως, σημείο της ομιλίας του είναι το μήνυμα που έστειλε προς την κυβέρνηση.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσα εξέθεσα θα αποτελέσουν καθοριστικής σημασίας δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το μήνυμα αυτής της αποστροφής του, ξεπερνά όμως τα όρια του ιστορικού δήμου και ακούγεται μέχρι το Μαξίμου. Κι αυτό γιατί ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαιώνει με σαφή τρόπο, ότι αυτές οι «εθνικές γραμμές», αποτελούν «δείκτη πορείας» και μάλιστα «καθοριστικής σημασίας».
Αφήνει δηλαδή ο Πρόεδρος ανοιχτό το ενδεχόμενο η μη τήρησή τους να οδηγήσει σε αλλαγές πορείας. Το ποιες είναι αυτές δεν το διευκρινίζει, αλλά μας αφήνει να υποθέσουμε. Και επειδή πρόκειται για έμπειρο και προσεκτικό πολιτικό, είναι σαφές πως αυτή η δήλωσή του είχε αποδέκτη τους κ. Τσίπρα και Κοτζιά. Με άλλα λόγια, ο κ. Παυλόπουλος βάζει έτσι τις δικές του «κόκκινες γραμμές» για την πορεία των κυβερνητικών χειρισμών στα εθνικά θέματα και προειδοποιεί…
Την ίδια ώρα, προτάσσει την ευρωπαϊκή διάσταση που προσλαμβάνουν προκλητικές δηλώσεις και δράσεις των γειτόνων μας, στον απόηχο και του ηχηρού μηνύματος που έστειλε προς την Άγκυρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με αφορμή τις τουρκικές «παλληκαριές» στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Η αυστηρότερη ευρωπαϊκή δήλωση
Στο μήνυμα Τουσκ αναφέρθηκε και ο Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για «μία πολύ πιο αυστηρή δήλωση από αυτή του 1996 για τα Ίμια», για την «ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ από την ΕΕ για την Τουρκία», όπως είπε. Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ακόμη ότι η ΕΕ είναι «ο πρώτος εμπορικός-οικονομικός εταίρος» της γειτονικής χώρας και ότι «η Τουρκία έχει πάρα πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη».
Την ευρωπαϊκή διάσταση υπερθεμάτισε και το ΚΥΣΕΑ, αποτιμώντας την αυστηρή αντίδραση της ΕΕ ως «ιδιαίτερα θετικό μήνυμα». Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε νωρίτερα την Άγκυρα να μην «δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης». Είναι, όμως, πράγματι τόσο ισχυρό το μήνυμα των Ευρωπαίων προς την Άγκυρα;
Η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών είναι αναμφισβήτητα μία θετική εξέλιξη. Για την ώρα όμως είναι μόνο μία δήλωση μετά από ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Απέχει δηλαδή αρκετά από το να αποτελεί απόφαση Συνόδου Κορυφής και το ζητούμενο είναι πάντα, πόσο σοβαρά την λαμβάνει υπόψη της η Άγκυρα. Γιατί –όπως λέει ο υπουργός Εξωτερικών– μπορεί η ΕΕ να είναι «ο πρώτος εμπορικός-οικονομικός εταίρος» της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν πέρα από λόγια, δεδομένων και των μεγάλων οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων τους στην Τουρκία.