Η ΔΕΗ στο τραπέζι της 4ης αξιολόγησης
27/02/2018Η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση και της 4ης αξιολόγησης άρχισε με την ιδιωτικοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ στο κέντρο του τραπεζιού. Για μία ακόμα φορά το πλεόνασμα το πρώτο δίμηνο του 2018 κινήθηκε πάνω από τον στόχο.
Σύνταξη SLpress.gr –
Άνοιξε και επισήμως, σήμερα Δευτέρα στην Αθήνα, η συζήτηση για την 4η αξιολόγηση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των Θεσμών. Όπως έγινε γνωστό από κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, μετά την σημερινή πρώτη συνάντηση, ο πρώτος γύρος των επαφών θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Στόχος είναι να εντοπισθεί σε ποια από τα 88 προαπαιτούμενα υπάρχουν προβλήματα τεχνικής φύσεως, προκειμένου να επιλυθούν.
Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι ο προγραμματισμός έχει τρία σκέλη, τα οποία αφορούν: το πως θα ολοκληρωθούν όλα έως τον Μάιο, να εντοπιστεί που μπορεί να προκύψουν προβλήματα και πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν. «Θέλουμε όλα τα κομμάτια του παζλ (συμπεριλαμβανομένου του χρέους) να κλείσουν έως τον Ιούνιο», επισήμανε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. Με βάση το πρόγραμμα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το μεσημέρι της Πέμπτης, οπότε οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα αναχωρήσουν για να επιστρέψουν μετά το Πάσχα.
Στο τραπέζι η ΔΕΗ
Σημαντικό μέρος των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης αφορά στα ενεργειακά. Και όπως δήλωσε την Δευτέρα, μετά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στα μέσα Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ρυθμίζει τα εργασιακά θέματα, δηλαδή τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τον τρόπο απόσχισης των μονάδων και την διεξαγωγή του διαγωνισμού για την πώλησή τους. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης θα επιφέρει τροποποιήσεις και στον όγκο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που διατίθεται μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Σύμφωνα πάντως με όσα είπε ο κ. Σταθάκης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε συνολικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ενεργειακών εταιρειών, για τις οποίες, όπως ανέφερε, εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια. Πάντα σύμφωνα με τον υπουργό, τα ζητήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά της ΔΕΗ θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην συνάντηση που αναμένεται να γίνει με την διοίκηση της επιχείρησης.
Παραλλήλως σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ και τις τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου, προκύπτει η εικόνα ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία που θα προβλέπει την αποχώρηση της μητρικής εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία και την ενίσχυση της παρουσίας της στην Αττική. Ο υπουργός ανέφερε τέλος ότι οι αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Παρόλα αυτά πλεόνασμα
Εν τω μεταξύ, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,852 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προυπολογισμός τον Ιανουάριο του 2018, την ώρα που ο στόχος ήταν τα 722 εκατ. ευρώ και τον αντίστοιχο μήνα του 2017 τα 1,019 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε πλεόνασμα και στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (Γενική Κυβέρνηση) ύψους 1,577 δισ. ευρώ. Ο στόχος ήταν για πλεόνασμα 503 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,753 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 860 εκατ. ευρώ ή 22,1% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,148 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 361 εκατ. ευρώ ή 9,5% έναντι του στόχου.