Άλλο Αμερικανός και άλλο αμερικανάκι Κυριάκο
04/03/2018Μεθόδευση με όχημα τον Πάιατ για την υπόθεση προσπάθησε να στήσει ο Μητσοτάκης στο μέτωπο της Novartis, αλλά ο Αμερικανός πρέσβης τον “άδειασε”, επαναλαμβάνοντας το αυτονόητο.
Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου –
Όταν η ΝΔ με επίσημη ανακοίνωσή της αποκάλυψε δηλώσεις, που αποδίδονταν στον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιτ, προκλήθηκαν μεγάλες εντυπώσεις. Ο πρέσβης φέρεται να δήλωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ότι από τις έρευνες των αμερικανικών αρχών δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός στο σκάνδαλο Novartis.
Αυτό, καθώς οι γνωρίζοντες την διπλωματική γλώσσα και τακτική, ξέρουν ότι τόσο κλειδωμένες απόψεις από έναν Αμερικανό πρέσβη είναι σχεδόν αδύνατον να έχουν διατυπωθεί. Και ακόμα περισσότερο να έχει δοθεί άδεια για να δημοσιοποιηθούν.
Εντυπωσιασμένη από το γεγονός έμεινε και η κυβέρνηση, που δια του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού έσπευσε να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος διευκρίνισε πως κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis.
Από την πλευρά της ΝΔ υπήρξε απάντηση ότι η δήλωση του κ. Πάιατ, που δημοσιοποίησε, ήταν σε συνεννόηση που έγινε μαζί του. Ακολούθησε νέα ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας που ανέφερε ότι: «Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των αμερικανικών νόμων».
Παραίτηση Καπράλου
Συνέπεια αυτών των ανακοινώσεων ήταν να υποβάλει την παραίτησή του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Σπύρος Καπράλος. Έχοντας πολύ καλές σχέσεις με την πρεσβεία, θεώρησε τον εαυτό του σοβαρά εκτεθειμένο από την συμπεριφορά και τις πρακτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχουν επτά ονόματα! Και μετά το ρεπορτάζ συνεχίστηκε χωρίς η ηγεσία της ΝΔ να τολμήσει άλλη αναφορά στα συγκεκριμένα γεγονότα.
Όπως όμως δήλωσε ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, στην δικογραφία υπάρχει επίσημο έγγραφο του FBI που κατονομάζει τους επτά από τους δέκα πολιτικούς, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται, σύμφωνα με την ελληνική δικογραφία, στο σκάνδαλο. Μάλιστα η γνωστή δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ Γιάννα Παπαδάκου, επικαλέστηκε έγγραφο FBI με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, το οποίο είχε μαζί της, και ανέφερε ότι στη σελίδα 2 έχει επτά ονόματα πολιτικών. “Μην τρελαθούμε κιόλας“, είπε χαρακτηριστικά.
Οι άλλοι τρεις, όπως είπε, αναφέρονται από τους μάρτυρες, σε έγγραφα που κατασχέθηκαν στη Novartis και σε έγγραφα που προσκόμισαν στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς οι μάρτυρες. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι προσέγγισε τις αμερικανικές αρχές για να καταθέσει μάρτυρας αποκαλύψεων του συγκεκριμένου σκανδάλου ο βουλευτής της ΝΔ και τέως υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε.
Αποκαλύψεις Σούρλα
Η επιχείρηση της ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι στην υπόθεση Novartis υπάρχει ναι μεν σκάνδαλο, αλλά αυτό δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα, δέχτηκε ηχηρό ράπισμα από έναν βετεράνο πολιτικό της, τον Γιώργο Σούρλα. Μιλώντας στην ΕΡΤ με αφορμή τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, αποκάλυψε ότι και τον ίδιο ως πρώην υπουργό Υγείας, είχαν επιχειρήσει να τον προσεγγίσουν και να του προτείνουν δωροδοκία με ποσό ύψους 500 εκατ. δραχμών που αφορούσε εμβόλια για την Ηπατίτιδα Β.
Για να μην πολυλογούμε. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη σύρεται εκβιαζόμενη από τα βαρίδια της χρεοκοπίας σε ρόλο ομπρέλας προστασίας πριν καν, ή και για να μην γίνουν οι έρευνες! Μάλιστα, έχουν ασκηθεί πιέσεις σε μερίδα δικαστών να βάλουν πλάτη για να παγώσει η συγκεκριμένη υπόθεση. Με λίγα λόγια, στην συγκεκριμένη ιστορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέθεσε διεθνώς το κόμμα του.
Υποθέτω, όπως ο καθένας, ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έχει κάθε λόγο να είναι οργισμένη με την επιπολαιότητα στην διαχείριση της συνάντησης Μητσοτάκη-Πάιατ. Υποθέτω, επίσης, ότι όλοι οι πρέσβεις στην Αθήνα θα συζητούν το γεγονός και θα προσέχουν ή και θα αποφεύγουν συναντήσεις με τόσο επιπόλαιους συνομιλητές.
Οπότε η λαϊκή παροιμία που εδώ ταιριάζει στον Κυριάκο είναι: Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος! Και αν αυτό ήταν εντελώς προσωπική του υπόθεση, μικρό το κακό. Όμως δεν ήταν, διότι εδώ αποκαλύπτεται ο αμοραλισμός και το πάθος για παλινόρθωση στην εξουσία με κάθε μέσο και κόστος! Κι αυτό αντανακλά στον πολιτικό βίο και στην πατρίδα.