Πόσο προστατεύουν τα διάφορα εμβόλια από την ινδική μετάλλαξη
24/06/2021Από τα 29 κρούσματα ινδικής μετάλλαξης (ή “Δέλτα”) που εντοπίστηκαν τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα 19 καταγράφηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, τα πέντε στην Αττική, τα δύο στη Θεσσαλονίκη και από ένα στην Κορινθία και στην Αχαΐα Στην Αττική τα τρία εντοπίστηκαν στον κεντρικό τομέα, το τέταρτο στον δυτικό τομέα Αθηνών και το πέμπτο στην Ανατολική Αττική.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει συναγερμό όσον αφορά στην Κρήτη και έγινε τηλεδιάσκεψη για να παροτρυνθεί ο κόσμος να εμβολιασθεί, καθώς μετά τους θανάτους ή τις σοβαρές θρομβώσεις από το AstraZeneca, άρχισαν οι ακυρώσεις ραντεβού και δεν κλείστηκαν νέα. Η τηλεδιάσκεψη έγινε με παρότρυνση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και μετείχαν και δήμαρχοι. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου ότι μέσα στον Αύγουστο η ινδική μετάλλαξη θα κυριαρχήσει και αν δεν ληφθούν μέτρα, η Ευρώπη «θα ζήσει ημέρες Νοεμβρίου».
Παρότι οι κυβερνήσεις στις περισσότερες χώρες είναι καθησυχαστικές ότι ο εμβολιασμός καλύπτει, εντούτοις το Ευρωπαϊκό Κέντρο επισημαίνει ότι η κάλυψη που παρέχεται ισχύει μετά την δεύτερη δόση και δεν είναι τόσο υψηλή, όσον αφορά την βρετανική μετάλλαξη (που λέγεται πλέον “άλφα” για να μη στιγματίζονται περιοχές). Επίσης, μελέτη που συνέκρινε την απόδοση των εμβολίων έναντι της ινδικής μετάλλαξης, διαπίστωσε ότι το σκεύασμα της AstraZeneca υστερεί.
Επίσης και τα δύο εμβόλια υστερούν σε σύγκριση με την κάλυψη που παρέχουν προς την βρετανική μετάλλαξη, ακόμα και μετά την δεύτερη δόση. Αν και η Pfizer ανακοίνωσε ότι «το εμβόλιο μας καλύπτει και την ινδική μετάλλαξη», το θέμα είναι σε ποιο βαθμό. Επίσης μεγάλη σημασία έχει αν η “δέλτα” είναι πιο επιθετική από τις άλλες μεταλλάξεις. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από δέκα ημέρες στην ιατρική επιθεώρηση Lancet αναφέρει ότι όσοι μολύνονται από την “δέλτα”, αν και κατά μέσο όρο νεότεροι, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε σύγκριση με όσους εξακολουθούν να μολύνονται από την “άλφα” ή το βρετανικό στέλεχος.
Επιθετική η ινδική μετάλλαξη
Αυτό σημαίνει ότι η ινδική μετάλλαξη είναι πιο επιθετική και εικάζεται ότι “γραπώνεται” πιο πεισματικά στα κύτταρα. Στην ίδια έρευνα, φαίνεται η ραγδαία εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης εις βάρος της βρετανικής (με κόκκινο η ινδική και με πράσινο η υποχωρούσα βρετανική). Η εξάπλωση αυτή σημειώθηκε μέσα σε 27 ημέρες και, συγκεκριμένα, από τις αρχές Μαΐου, μέχρι τις 27 του μήνα. Το μπλε χαμηλά είναι ο “παλιός” κορονοϊός που μας είχε απασχολήσει στο πρώτο κύμα και άλλα στελέχη.
Η μετάλλαξη που κατισχύει σε όλες τις χώρες είναι πάντα εκείνη που μεταδίδεται ευκολότερα. Ήδη στην Ιταλία και στη Γαλλία, από 2% των νέων κρουσμάτων, έφθασε μέσα σε μια εβδομάδα το 5%. Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, η ινδική μετάλλαξη έχει βρεθεί στο 0,79% την δειγμάτων. Η ίδια έρευνα συνέκρινε και τις αποδόσεις δύο εμβολίων ως προς την μετάλλαξη “Άλφα” (την βρετανική) και την “Δέλτα” (την ινδική), αλλά με επιφύλαξη, επειδή τα δείγματα δεν είναι ακριβώς τα ίδια σε ιατρικό ιστορικό, ηλικίες και λοιπά χαρακτηριστικά.
Όμως, παρά τις διαφορές των δειγμάτων, προκύπτει χονδρικά το ίδιο συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει και άλλη έρευνα που είχε δημοσιευθεί μια εβδομάδα νωρίτερα. Όσοι είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και είχαν παρέλθει 14 ημέρες μετά την δεύτερη δόση, σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους, προστατεύονταν σε ποσοστό 79%, ενώ το ίδιο εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 92% από την βρετανική μετάλλαξη. Με την AstraZeneca η προστασία είναι ακόμη χαμηλότερη.Συγκεκριμένα, ενώ οι δυο δόσεις του AstraZeneca καλύπτουν το 73% από την βρετανική μετάλλαξη ή Άλφα, όσον αφορά στην ινδική ή Δέλτα καλύπτουν σε ποσοστό μόλις 60%. Τα ποσοστά και για τα δύο εμβόλια βρέθηκαν εξαιρετικά χαμηλά όταν εξετάσθηκε πόσοι μολύνθηκαν ενώ είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Σημειωτέον, ότι στην βρετανική μετάλλαξη και τα δύο εμβόλια είχαν καλύτερο “σκορ” ακόμα και με μόνο μία δόση.