ΗΠΑ: Όταν οι έμποροι ηρωίνης έκαναν τον στρατό “βαποράκι”

ΗΠΑ: Όταν οι έμποροι ηρωίνης έκαναν τον στρατό "βαποράκι"

Η μεγαλύτερη επιχείρηση λαθρεμπορίου ηρωίνης στην αμερικανική ιστορία. Οι έμποροι ηρωίνης έστησαν αλυσίδα μεταφοράς από το Βιετνάμ, με στρατιωτικά αεροσκάφη!

Στις αρχές της δεκαετίας του 70’, ο μεγαλοβαρώνος ναρκωτικών του Χάρλεμ, Frank Lucas, έβαλε την σφραγίδα του στην πιο επώνυμη μάρκα ηρωίνης στην Νέα Υόρκη και στην ανατολική ακτή. Η «Blue Magic», όπως ονομάστηκε ήταν η καλύτερη σε πωλήσεις και πλησιέστερη στην ασιατική ηρωίνη που μπορούσε να αγοράσει κανείς.

Ο ειδικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κάλεσε τον Lucas για «μία από τις πιο εξωφρενικές διεθνείς συμμορίες λαθρεμπορίου ναρκωτικών ουσιών…”, ” Έναν άνθρωπο που κατάφερε να έχει τις δικές του διασυνδέσεις εκτός των ΗΠΑ και έπειτα πούλησε ο ίδιος το εμπόρευμα στους δρόμους”.

Οι διασυνδέσεις του, οι επαφές του, βρίσκονταν στο Βιετνάμ, όπου οι ΗΠΑ εμπλέκονταν σε μια μακροχρόνια σύγκρουση. Μια σύγκρουση, που αποτέλεσε την μεγάλη ευκαιρία για τον Lucas να «εμπορευτεί» το προϊόν του. Και όχι δεν μετέφερε την ηρωίνη στα φέρετρα των νεκρών στρατιωτών, όπως είχε αρχικά ισχυριστεί ο Lucas, ούτε σε ειδικά φέρετρα. Υπήρξαν πολλοί διαφορετικοί ισχυρισμοί κατά καιρούς για τον Lucas, που τώρα είναι 87 χρόνων. Ωστόσο η ηρωίνη μεταφέρθηκε από στρατιωτικά μέλη των ΗΠΑ μέσω στρατιωτικών αεροσκαφών.

Ο Charles Lutz, ο οποίος υπηρέτησε στο Βιετνάμ με την 525η μονάδα Military Inteligence και πέρασε 32 χρόνια ως ομοσπονδιακός πράκτορας (Δίωξη ναρκωτικών), ήταν μέλος της ομάδας που «διέκοψε» την εφοδιαστική αλυσίδα ηρωίνης του Frank Lucas στην Ασία. Ο Charles Lutz ανέφερε πως ακριβώς κατάφεραν οι στρατιωτικοί ανακριτές και ο πράκτορας για την επιβολή του νόμου περί ναρκωτικών να αποκαλύψουν αυτό το «κύκλωμα».

Δύο στρατιωτικοί, οι Leslie “Ike” Atkinson και Willia, “Jack” Jackson, γνωρίστηκαν στα πρώτα χρόνια της καριέρας τους στο Fort Bragg. Στο Βιετνάμ πλούτισαν αγοράζοντας Στρατιωτικά Πιστοποιητικά Πληρωμής φθηνά, και πουλώντας τα στα σύνορα για μετρητά. Όταν αποφάσισαν να σταματήσουν, ξεκίνησαν να διακινούν ηρωίνη από ένα μπαρ που αγόρασαν στην Μπανγκόκ. Οι Jasper Myrick, Atkinson και Jackson εξαπατούσαν στα χαρτιά τους στρατιώτες και συγχωρούσαν το χρέος τους μόνο εάν μετέφεραν ηρωίνη στις προσωπικές τους αποσκευές όταν θα επέστρεφαν στην πατρίδα.

Οι εγκληματολόγοι του στρατού επικοινώνησαν με έναν πληροφοριοδότη της DEA στην Μπανγκόκ, ο οποίος και τους έφερε σε επαφή με τον προμηθευτή του Atkinson. Παρουσιάστηκαν ως κακοποιοί και δημιούργησαν μια ψεύτικη αγορά.

Αφού είχαν στοιχεία εναντίον του, τον έπεισαν να έρθει στις ΗΠΑ για στιγμές διασκέδασης στο Λας Βέγκας. Και όχι μόνο έφτασε στο Λας Βέγκας, αλλά έφερε μαζί του και ένα κιλό ηρωίνης. Ωστόσο παρά το γεγονός πως καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση, ποτέ δεν «παράτησε» τον «δάσκαλο» Atkinson. Ευτυχώς υπήρχαν άλλοι δύο στρατιωτικοί που είχαν συνταξιοδοτηθεί πρόσφατα στην Μπανγκόκ. Ένας απ’ αυτούς ανέφερε πως ο Atkinson είχε μεταφέρει ένα τεράστιο φορτίο στις ΗΠΑ.

Ο επιθεωρητής του στρατού βρήκε 100 λίβρες “China White” ηρωίνης, κρυμμένης στα έπιπλα του Jasper Myrick. Ωστόσο η DEA έψαχνε ακόμα το τρόπο να συνδέσει τον Atkinson με αυτές τις 100 λίβρες ηρωίνης.

Η ταϊλανδική αστυνομία επέστρεψε τα έπιπλα πίσω στον κατασκευαστή τους, όπου εντόπισαν έναν συνεργάτη του Atkinson, τον Jimmy Smedley, έναν συνταξιούχο στρατιωτικό, ο οποίος «έτρεχε» το νυχτερινό κλάμπ του Atkinson στην Μπανγκόκ. Ανακάλυψαν εντολές για το φορτίο του Myrick καθώς και παραγγελίες για έαν άλλο στρατιώτη που που είχε μετακομίσει πρόσφατα στην Augusta, της Georgia.

Ωστόσο τα έπιπλα του στρατιώτη είχαν ήδη αδειάσει. Ένας από τους στενούς συνεργάτες του Atkinson, που υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία, ο Freddie Thornton, είχε μετακομίσει πρόσφατα σε ένα μοτέλ στην περιοχή. Οι πράκτορες τον συνέλαβαν και πλέον όλοι συνδέονταν με το λαθρεμπόριο ηρωίνης.

Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση λαθρεμπορίου ηρωίνης στην αμερικανική ιστορία. Η σύλληψη του Thornton ουσιαστικά «έδωσε στο πιάτο» τον Atkinson στην αστυνομία και όλοι καταδικάστηκαν. Η ηρωίνη δεν ανακτήθηκε ποτέ και αποτιμήθηκε στα 5 εκατ. δολάρια στους δρόμους.

Ο Frank Lucas, o μεγαλέμπορος που ισχυρίστηκε πως διακινούσε ηρωίνη με τα φέρετρα των νεκρών στρατιωτών, συνελήφθη πριν από τον Atkinson το 1975.Ο Atkinson αναφερόμενος στον ισχυρισμό του Lucas πως χρησιμοποιούσε φέρετρα, είχε μιλήσει για «την μεγαλύτερη φάρσα που διαπράχθηκε ποτέ».

Πηγή: Αrmyvoice.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx