Το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα για τις δολοφονίες
15/03/2018Γράφει η Νεφέλη Λυγερού –
Σε διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μόσχα εξελίσσεται η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του. Η Τερέζα Μέι δείχνει αποφασισμένη να μην ακολουθήσει την μέχρι τώρα προσχηματική οδό. Κάλεσε τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις, ουσιαστικά επιρρίπτοντάς της ευθύνες για τις δολοφονίες. Ανακοινώνοντας με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον την επιβολή κυρώσεων, διαμηνύοντας ότι το βρετανικό έδαφος δεν αποτελεί πλέον πεδίο για τη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Οι έρευνες, που ενδέχεται να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, όπως είπε ο Νιλ Μπάσου της Σκότλαντ Γιαρντ, εστιάζονται στο πώς χορηγήθηκε η νευροτοξική ουσία. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν τα τελευταία ευρήματα. Η νευροπαραλητική ουσία ενδέχεται να είχε τοποθετηθεί στο χερούλι της πόρτας του οδηγού της κόκκινης BMW που ανήκει στον Ρώσο διπλό πράκτορα.
Η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία απηύθυνε έκκληση σε άτομα που τυχόν είδαν τον Σκρίπαλ και την κόρη του Γιούλια μέσα στο αυτοκίνητο με πινακίδες HD09 WAO μεταξύ 13:00 και 13:40 της Κυριακής 4 Μαρτίου, όταν και έφθασαν στο πάρκινγκ του Σάλσμπερι. Αγνοείται τι ακριβώς έκαναν στο διάστημα αυτό κι αν είχαν συναντήσει κάποιο άτομο. Αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 380 στοιχεία, ενώ δεκάδες έμπειροι ντενέκτιβ συνεχίζουν να χτενίζουν τα βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος στην πόλη.
Ο Σκρίπαλ κι κόρη του εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρώην χημικός των κρατικών ρωσικών εργαστηρίων προειδοποίησε ότι η ουσία που φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί στην επίθεση δημιουργεί κίνδυνο υγείας για εκατοντάδες κατοίκους του Σόλσμπερι για πολλά χρόνια. Μιλώντας στο βρετανικό Skynews από τις ΗΠΑ, όπου διαμένει ο δρας Βιλ Μιρζαγιάνοφ είπε ότι οι ουσίες Novichok που ο ίδιος παρασκεύασε είναι σχεδιασμένες να προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στο ανθρώπινο σώμα. Πρόσθεσε δε ότι διέφυγε στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 20 χρόνια, ανησυχώντας για τη χρήση του ισχυρότατου νευροτοξικού παράγοντα.
Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας δέχεται έντονες επικρίσεις, επειδή καθυστέρησε έξι ολόκληρες μέρες να ειδοποιήσουν τους κατοίκους του Σάλσμπερι να πλύνουν τα ρούχα τους και τα υπάρχοντά τους. Ο αξιωματικός της Σκότλαντ Γιαρντ τόνισε ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», προσθέτοντας ότι από τα συνολικά 38 άτομα που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία σε σχέση με τη δολοφονική απόπειρα, τα 34 έλαβαν εξιτήριο χωρίς να υπάρχει ανησυχία για την υγεία τους.
Βρετανικές κυρώσεις
1. Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως «αδήλωτοι αξιωματικοί υπηρεσιών πληροφοριών». Του δίνεται μια εβδομάδα για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
2. Θα αναπτυχθούν νέες νομοθετικές εξουσίες για την «ενίσχυση της άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου από όλες τις μορφές εχθρικής κρατικής δραστηριότητας», συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των εξουσιών της βρετανικής κυβέρνησης για κράτηση εκείνων που είναι ύποπτοι για εχθρική κρατική δραστηριότητα στα βρετανικά σύνορα. Μέχρι τώρα αυτό επιτρεπόταν μόνο σε όσους ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία.
3. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποβάλει τροπολογία στο νομοσχέδιο περί κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για να ενισχύσει τις εξουσίες για επιβολή κυρώσεων ως απάντηση στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
4. Αύξηση των ελέγχων στους Ρώσους που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
5. Τα περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού κράτους θα παγώσουν όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία των υπηκόων ή των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου».
6. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει μια «ισχυρή διεθνή αντίδραση» ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν έγινε κάποια αναφορά στην επιδίωξη αυξημένων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.