Τι είπε για Αίγυπτο, Γαλλία και Ελλάδα στην “Sabah” ο Τσαβούσογλου
07/03/2021Προσέγγιση με Αίγυπτο και Γαλλία προβλέπει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα “Sabah”.
«Με την Ελλάδα μπορούμε να λύσουμε τα διμερή ζητήματα μόνο μέσω διαλόγου. Έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα ήταν εκείνη που σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι. Αντί να μιλήσουν μαζί μας προσπάθησαν να μεταφέρουν τα ζητήματά μας στην ΕΕ. Μετά, όταν τελικά ξανάρθαν στο τραπέζι, οι Έλληνες ακολούθησαν την οδό της κλιμάκωσης της έντασης για να ναυαγήσουν οι συνομιλίες. Η παρενόχληση στο πλοίο μας “Τσεσμέ” και οι προβοκατόρικες δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων είναι πρόσφατα παραδείγματα», είπε ο Τσαβούσογλου. Για τον επόμενο γύρo των διερευνητικών επαφών είπε ότι η Τουρκία έλαβε την πρόσκληση της Αθήνας, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ημερομηνία.
Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο σχολιάζει ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των ενεργειακών σχεδιασμών που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία. Η πρόταση του προέδρου μας να διεξαχθεί Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου με όλες τις χώρες της περιοχής είναι ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα για την ειλικρινή επιθυμία για συνεργασία».
Για την προσέγγιση της Αιγύπτου είπε ότι «με την Αίγυπτο έχουμε επαφές και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι. Για παράδειγμα, στις συναντήσεις μας στον ΟΗΕ, είχαμε πολύωρες συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τις ΑΟΖ. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους», είπε.
Για την Γαλλία δήλωσε ότι «ο πρόεδρος μας έδωσε θετικά μηνύματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Γαλλία. Στη συνομιλία που είχε με τον Μακρόν έθεσαν τα ζητήματα συνεργασίας για τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Μακρόν είπε μάλιστα “εγώ δεν είμαι εναντίον του Ισλάμ, το 17 % του πληθυσμού μας είναι Μουσουλμάνοι. Στη Γαλλία έχουμε καλή σχέση με την τουρκική κοινότητα”. Εξομαλύνονται οι σχέσεις. Για να ανοίξουμε το δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας, άλλοτε είμαστε σκληροί και άλλοτε ηπιότεροι, άλλοτε στήνουμε παιχνίδι και άλλοτε χαλάμε το παιχνίδι που επιχειρούν να στήσουν εναντίον μας».