ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Στα πρόθυρα εσωτερικής ρήξης ο ΣΥΡΙΖΑ

Στα πρόθυρα εσωτερικής ρήξης ο ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Γκουτζάνης

Ενώ επεξεργάζεται τα επόμενα αντιπολιτευτικά βήματα και κυρίως εάν θα ζητήσει εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση όπως έδειξε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της περασμένη εβδομάδα. «Από την στιγμή που θα ζητήσει εκλογές, θα αυξήσει την συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος και θα μειώσει και την δημοσκοπική διαφορά», αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος.

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η πραγματική διαφορά δεν είναι αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες λειτουργούν περισσότερο σαν εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης και λιγότερο σαν έκφραση του εκλογικού σώματος. Θεωρεί ότι η πραγματική εικόνα θα φανεί όσο, με το ξεπέρασμα της πανδημίας, «θα ξεπαγώνει ο πολιτικός χρόνος και θα εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση».

Το ξετύλιγμα όμως του πολιτικού του σχεδιασμού συναντά εμπόδια από τους λεγόμενους “δημογέροντες”, όπως τους αποκαλούν στην Κουμουνδούρου. Αυτοί θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα υπό επιτροπεία. Ο ίδιος, πάντως, κινείται προς την κατεύθυνση να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Λαμβάνει φυσικά υπόψη και τις αντίστοιχες κινήσεις και σχεδιασμούς του Μαξίμου. Στην Κουμουνδούρου δεν έχουν πεισθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την τετραετία. Τα περισσότερα στελέχη δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στοιχηματίζουν για το αντίθετο. Γι’ αυτό και στην αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται για ένα θερμό πολιτικά καλοκαίρι και θέλουν τον κομματικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Στα όρια της ρήξης

Τα όσα διεμείφθησαν την περασμένη εβδομάδα στο Πολιτικό Συμβούλιο με αντικείμενο την στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για την υπόθεση της Fraport είναι ενδεικτικά των δύο κόσμων που συνυπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ζήτημα δεν είναι τόσο στην αφορμή, όσο η ένταση της αμφισβήτησης που άγγιξε την αρμοδιότητα του προέδρου του κόμματος. Τους τόνους ανέβασε ο Νίκος Φίλης, αλλά η όξυνση έφθασε στο σημείο να αποχωρήσει μετά από διαπληκτισμό με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ήταν μία έμπρακτη έκφραση της άποψης που είχε διατυπώσει παλαιότερα έτερο μέλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι «ο Αλέξης είναι πρώτος μεταξύ ίσων». Το επεισόδιο έληξε εν τέλει με συμβιβασμό του Αλέξη Τσίπρα, όπως άλλωστε και στα περισσότερα θέματα μέχρι τώρα. Η ένταση ανέβηκε σε τέτοιο σημείο που εις εκ των παραβρισκομένων είπε για την εσωκομματική αντιπολίτευση «αυτοί δεν σώζονται με τίποτε», φράση που βρήκε σύμφωνο και τον πρόεδρο του κόμματος.

Σταθμός είναι εκ των πραγμάτων η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 Ιουλίου και στην οποία θα συμμετέχουν με φυσική παρουσία η διαδικτυακά περί τα 2000 στελέχη, που προέρχονται είτε από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την ευρωομάδα, το Πολιτικό Συμβούλιο και τις νομαρχιακές επιτροπές. Εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξετυλίξει τον πολιτικό του σχεδιασμό και θα οριοθετήσει τις σχέσεις του με την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Το εάν θα τεθούν από άλλες πλευρές προς συζήτηση η στρατηγική για το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με έναν απολογισμό των δύο χρόνων, είναι ένα ερώτημα. Το μήνυμα πάντως από το τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο (πέρα από την αντιπαράθεση) είναι μήνυμα «προγραμματικής ετοιμότητας, πολιτικής αποφασιστικότητας για την ανατροπή της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάχης για νίκη στις επόμενες εκλογές».

Κριτική για “αρχηγικό κόμμα”

Οι περί τον πρόεδρο μιλούν για καθαρή νίκη που θα προσδιορίσει και το πλαίσιο των συνεργασιών. Παραλλήλως, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και η πολιτική των ανοιγμάτων σε πρόσωπα κυρίως από τον χώρο του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αφού μόνο αυτός ο χώρος προσφέρεται για διεύρυνση. Το στίγμα του ο Αλέξης Τσίπρας το έδωσε με την παρουσία του στην διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος προτάσσοντας την ανάγκη ενότητας όλων των προοδευτικών δυνάμεων για να μην επιτρέψουν μία επιστροφή στις πολιτικές λιτότητας της ευρωπαϊκής Δεξιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που ως αρχηγός του πιο ισχυρού και δυνάμει κυβερνώντος κόμματος της Αριστεράς στην Ευρώπη, επιθυμεί για τον εαυτό του έναν ρόλο γεφυροποιού με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να μην ακολουθεί την ίδια πολιτική στην Ελλάδα. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα εκτυλιχθεί και ένα πρώτο ξεκαθάρισμα με την εσωτερική αντιπολίτευση.

Όπως έλεγε στέλεχος δίπλα στον πρόεδρο «ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να νικήσει, όχι ο Τσακαλώτος που τον θέλει πρώτο μεταξύ ίσων, ή ο Φίλης που έκανε την κόντρα στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο γύρω από το θέμα της Fraport ή ο Βούτσης που αποχώρησε». Και συμπλήρωνε ότι μπορεί ο πρόεδρος να μην είναι των ρήξεων, αλλά είναι σαφές ότι εάν όσοι υψώνουν τους τόνους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με την βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ μόνοι τους είναι ζήτημα αν θα κρατήσουν το 3% από το οποίο ξεκίνησαν. Άλλωστε όσοι το δοκίμασαν απέτυχαν.

Πίσω από την κριτική για το “αρχηγικό κόμμα” που τροφοδοτούν οι “δημογέροντες” της εσωκομματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται η έμμεση πλην σαφής πρόθεσή τους να θέσουν υπό επιτροπεία τον Αλέξη Τσίπρα από μία άτυπη συλλογική ηγεσία, στην οποία οι ίδιοι θα έχουν δεσπόζοντα ρόλο. Τώρα, τις επιπτώσεις θα έχει αυτό στο πολιτικό και εκλογικό επίπεδο ο καθένας έχει την εκτίμησή του, κρίνοντας και από το παρελθόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx