Αμερικανικό… φρένο στον Ερντογάν για το Κυπριακό
29/06/2021Την σταθερή θέση τους για μια συνολική λύση στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν σήμερα Μόσχα και Ουάσιγκτον. Την ίδια ο Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε με τον Ερντογάν, ενημερώνοντάς τον ότι «η θετική ατζέντα της ΕΕ παραμένει στο τραπέζι, υπό τους γνωστούς όρους». Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως ετοιμάζεται για μια νέα προκλητική ενέργεια, καθώς προετοιμάζεται για την επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου θα εγκαινιάσει μια στρατιωτική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ερωτηθείς για το θέμα, από την ιστοσελίδα Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν σε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Συμπλήρωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να υποστηρίζει «έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», για την οποία είπε ότι «θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».
Νωρίτερα, επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογο του είχε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επιβεβαίωσε τη θέση της Μόσχας «υπέρ της επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και καθολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των υπαρχόντων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Νίκου Χριστοδουλίδη και αφορούσε και άλλα ζητήματα διμερούς συνεργασίας.
Τρίπλα από τον ΟΗΕ στο Κυπριακό
Πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται πως υπήρξε με πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών για το Κυπριακό, που θα κατατεθεί εντός του Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, γίνεται αναφορά σε «αυτοδιοικούμενες περιοχές». Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «έχουν επισημανθεί όλες οι ενδεχόμενες αναφορές ως αρνητικές».
Τόνισε επίσης ότι «μια ανάλογη αναφορά και ατυχής θα ήταν και απαράδεκτη κατά κύριο λόγο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «έλαβε υπόψη» όσα του έχει αναφέρει. Ο ίδιος επιβεβαίωσε εμμέσως ότι η Λευκωσία βολιδοσκοπήθηκε για το θέμα αυτό από την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, στην οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ τονίστηκε ότι μια τέτοια διατύπωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Και αυτό γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση οι Τουρκοκύπριοι θα έπαιρναν ουσιαστικά προκαταβολικά, αυτό που ενδεχομένως θα εξασφάλιζαν μετά την επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό. Το πολιτικό ζήτημα είναι όμως μόνον μία πτυχή του Κυπριακού, καθώς υπάρχουν και άλλα σοβαρότερα, όπως το θέμα των εγγυήσεων και της παρουσίας κατοχικού στρατού.
Αδιόρθωτος ο Ερντογάν
Ο Αναστασιάδης ρωτήθηκε πάντως και για την φημολογούμενη φιέστα που ετοιμάζει ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα. «Δεν γνωρίζω τι λογαριάζει να κάνει» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό που ξέρω είναι πως η οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια θα έχει συνέπειες».
Ανάλογο μήνυμα έστειλε και η πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο, η οποία μετά την συνάντήσή της με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ, επανέλαβε τη θέση του Παρισιού για λύση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και κυρίως υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να αποφευχθούν οι μονομερείς πράξεις ιδιαίτερα στα Βαρώσια». Ο Σαρλ Μισέλ πάντως, στην επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν, το είπε πιο …ευρωπαϊκά, επαναλαμβάνοντας ότι «η θετική ατζέντα της ΕΕ παραμένει επί τάπητος, υπό τους γνωστούς όρους». Δεν παρέλειψε βέβαια να τονίσει την ενότητα της ΕΕ, αλλά και τη «σημασία του μέλλοντος των σχέσεών της με την Τουρκία».
Ο Ερντογάν πάντως θα πάει στην κατεχόμενη Κύπρο και το σχεδόν σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσει για άλλη μία φορά, παρά το γεγονός ότι η πρόοδος στο Κυπριακό είναι μέσα στους όρους που ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ. Προκαλεί άλλωστε καθημερινά και στον τομέα του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επίσης είναι στους όρους της ΕΕ για την προώθηση της περαιτέρω βελτίωσης των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η “θετικά ατζέντα” παραμένει, ωστόσο, στο τραπέζι, παρότι δεν τηρούνται από την Άγκυρα οι ευρωπαϊκοί όροι.