ΣΧΟΛΙΟ

Ένα βήμα πίσω ο Δένδιας από την τουρκική διπλωματία

Ένα βήμα πίσω ο Δένδιας από την τουρκική διπλωματία στην Ουκρανία

Η ελληνική διπλωματία που ασκείται στην Ουκρανία βρίσκεται ένα βήμα πίσω από την τουρκική καθώς οι στενές σχέσεις Κιέβου και Άγκυρας επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική μειονότητα. Η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κίεβο γίνεται λίγες μέρες μετά από την ψήφιση ενός νόμου που αναγνωρίζει τους Τατάρους ως γηγενή πληθυσμό της Ουκρανίας, αφήνοντας έξω την ελληνική κοινότητα, που υπολογίζεται σε 100.00 άτομα και βρίσκεται κυρίως στη Μαριούπολη.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί ο Δένδιας δεν αντιμετώπισε, όπως έπρεπε το επίμαχο θέμα, καθώς ο νέος νόμος δεν συμπεριέλαβε την ελληνική κοινότητα. Επισημαίνεται, ότι αποτελεί πρωτοβουλία του πρόεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αναγνωρίζει εκτός από τους Τάταρους της Κριμαίας, τους Καραίτες και τους Κριμαϊτες ως γηγενή πληθυσμό. Εγκρίθηκε από τη Βουλή με 325 ψήφους υπέρ και 345 κατά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομολογό του Ντίμτρι Κουλέμπα, για το status της ελληνικής απάντησε :«Το θέμα το είχαμε συζητήσει και κατ’ ιδίαν και θα ήθελα να επαναλάβω τη διαβεβαίωση που μόλις έδωσε σε σας και την οποία είχε δώσει και σε μένα προηγουμένως κατ’ ιδίαν –και το λέω αυτό προς τιμήν του– ότι δεν υπάρχει κανένα νομοθέτημα, είτε προηγούμενο είτε επόμενο, το οποίο να περιορίσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία».

Οι συνομιλίες του Νίκου Δένδια επικεντρωθηκαν στην ενίσχυση των διμερών πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων, στην πολιτική της Ανατολικής Γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  στις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας, καθώς και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Ο νόμος αριθ. 5506 ορίζει το νομικό καθεστώς των γηγενών πληθυσμών και θεσπίζει νομικές εγγυήσεις για τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των ατόμων που εμπίπτουν σε αυτό. Διασφαλίζει επίσης και τα πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, γλωσσικά τους δικαιώματα. Επίσης και οι Ρώσοι που διαμένουν Ουκρανία δεν θα θεωρούνται γηγενής πληθυσμός επειδή έχουν κράτος εκτός των συνόρων της χώρας.

Μηδαμινά περιθώρια αντίδρασης

Η ελληνική διπλωματία στην Ουκρανία έπρεπε να είναι από καιρό πιο δυναμική εξαιτίας της προάσπισης των δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας. Η επίσκεψη Δένδια έγινε στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και δεν αναμένεται να παράγει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Επισημαίνεται, ότι θα μεταβεί και στην Οδησσό –θα επισκεφθεί το Μουσείο της Φιλικής Εταιρίας και το Ελληνικό Πάρκο–  και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας καθώς και με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι επαφές αναμένεται να είναι εθιμοτυπικές και να επικεντρωθούν σε ευχολόγια και σε συνηθισμένες δηλώσεις για υποστήριξη. Όμως, το γεγονός ότι η Τουρκία διατηρεί με την Ουκρανία, εκτός απο διπλωματικές και στενές αμυντικές σχέσεις αφήνει ελάχιστα περιθώρια κινήσεων έως μηδαμινά στην ελληνική διπλωματία.

Η Άγκυρα αναζητεί τρόπους να ισχυροποιήσει τη διπλωματία της αναφορικά με την Κριμαία και από τι φαίνεται έχει αρχίζει να ασκεί επιρροή πάνω στο Ζελένσκι.  Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ελληνικών κοινοτήτων στο εξωτερικό πρέπει να αποτελεί μια από τις αμέσες προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx