Aπό 179καταγγελίες για ξυλοδαρμό από αστυνομικό, μόνον για 10 προτάθηκαν κυρώσεις

Τέσσερα χρόνια η ποινή στον 23χρονο για σουγιάδες και βεγγαλικά

Στον Συνήγορο του Πολίτη ως Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας υποβλήθηκαν συνολικά 208 υποθέσεις το 2019 και οι 176 αφορούσαν σε άνδρες της ΕΛΑΣ. Όμως ενώ στα 2/3 από αυτές διατάχθηκε προκαταρκτική διοικητή εξέταση, δεν βρέθηκε τίποτα μεμπτό και μόνον για δέκα από αυτά τα περιστατικά προτάθηκαν τελικά κυρώσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι στην Ελλάδα, έχει καλλιεργηθεί μία κουλτούρα ατιμωρησίας. «Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν είναι περιστασιακό, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, όπως συνήθως λέγεται. Πρόκειται για ένα ενδημικό και συστημικό φαινόμενο, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις. Σε έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας, έχει τεκμηριωθεί μεταξύ άλλων ότι παράλληλα με τις πρακτικές κακομεταχείρισης και παράνομης βίας από την πλευρά των αξιωματούχων επιβολής του νόμου στην Ελλάδα, έχει καλλιεργηθεί μία κουλτούρα ατιμωρησίας, η οποία ενθαρρύνει και υποθάλπει αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός.

Στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρεται ότι πάνω από το ήμισυ του συνόλου των καταγγελιών αφορούν περιπτώσεις για προσβολή της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας κατά τη σύλληψη, την κράτηση και τις κάθε είδους αστυνομικές επιχειρήσεις.

Στα περιστατικά βίας συγκαταλέγονται οι ξυλοδαρμοί στα επεισόδια συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε προάστια για πολιτικά αιτήματα, αλλά και βιαιότητες σε καθαρά “απολιτίκ” συγκεντρώσεις, όπως κατά τα πρόσφατα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, αλλά και όσα σημειώθηκαν στο Αριστοτέλειο με τους καθηγητές να ζητούν την αποχώρηση των ΜΑΤ, στις διαδηλώσεις των κατοίκων της Χίου και της Λέσβου πέρσι το Φεβρουάριο μετά την «απόβαση» των ΜΑΤ για τη φύλαξη της κατασκευής νέων κλειστών ΚΥΤ προσφύγων όπου οι αστυνομικοί συγκρούονταν επί διήμερο με τους κατοίκους, όπως και στην Τήνο σε συγκέντρωση κατά των ανεμογεννητριών. Τέλος έχουν σημειωθεί βίαια επεισόδια και σε βάρος απλώς περαστικών ή γειτόνων, όπως στην περίπτωση του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, που απλά η οικεία του ήταν δίπλα σε κατάληψη και του επιτέθηκαν αστυνομικοί στην ταράτσα του ίδιου του σπιτιού του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx