Καλίν: Μη μας ζαλίζετε με την Ελλάδα, έχουμε και πιο σοβαρά θέματα – Η Αίγυπτος είναι το κλειδί
08/03/2021Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg σχετικά με τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι στην ατζέντα της Τουρκίας αυτή τη στιγμή πέρα από τις συνομιλίες με την Ελλάδα υπάρχουν πιο μείζονα θέματα.
Αναφέρθηκε ουσιαστικά στις σχέσεις με την ΕΕ και την Αίγυπτο όπου θέλησε να επικεντρωθεί η συνέντευξη. «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα εποικοδομητικό μομέντουμ με την ΕΕ και θέλουμε οι σχέσεις μας να προχωρήσουν περαιτέρω. Στην ατζέντα μας, πέρα από τις διερευνητικές επαφές με τους Έλληνες, υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα. Όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η οποία συμπληρώνει 5 χρόνια στις 18 Μαρτίου, η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης», είπε.
«Όλα αυτά μας προσφέρουν έναν νέο οδικό χάρτη για να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς. Ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να υπάρχει μια πιο σκληρή στάση εναντίον της Τουρκίας, αλλά τα μέλη της ΕΕ δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους αυτή για έναν τέτοιο σκοπό κατά της Τουρκίας. Οι λογικές χώρες της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο»,προσέθεσε.
Παράλληλα τόνισε τις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο, πλέκοντας το εγκώμιο της Αιγύπτου και λέγοντας ότι «ειναι μία σημαντική χώρα στον αραβικό κόσμο. Συνεχίζει να θεωρείται το ‘μυαλό’ του αραβικού κόσμου, είναι η καρδιά του αραβικού κόσμου. Η Αίγυπτος παλεύει με οικονομικά προβλήματα, με θέματα ασφαλείας. Ο διάλογος της Τουρκίας με την Αίγυπτο θα βοηθήσει και σε ζητήματα όλης της περιφέρειας. Μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την Λιβύη, για το Παλαιστινιακό επίσης που είναι ένα άλλο ζήτημα, που ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεχάσει», είπε. «Αν πάνε καλά τα πράγματα με την Αίγυπτο, θα λυθούν πολλά θέμα στην ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε, αποσκοπώντας στην άσκηση διεθνούς πίεσης προς την ηγεσία της Αιγύπτου.