ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσοι φορείς της Δέλτα είναι εμβολιασμένοι – Εκτοξεύονται τα κρούσματα

Πόσοι φορείς της Δέλτα είναι εμβολιασμένοι – Εκτοξεύονται τα κρούσματα, Όλγα Μαυρού

Aν και πολλοί πόνταραν στον καλό καιρό για ένα ήσυχο καλοκαίρι, είναι προφανές ότι η Δέλτα δεν καταλαβαίνει από ζέστη, αλλά και ότι η κατάργηση της μάσκας έκανε τη ζημιά της. Παράλληλα, το ατού των εμβολιασμών δεν φαίνεται ακλόνητο: αφ΄ ενός στην Ελλάδα έχει εμβολιασθεί μόνο το 37% (και σε κάποιες περιοχές το 10%) αφ΄ ετέρου όπως ανακοίνωσε το Ισραήλ, οι μισοί φορείς της Δέλτα, είναι εμβολιασμένοι. Ήδη στο Ισραήλ το 90% των νέων κρουσμάτων, είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer μειώθηκε στο 64% έναντι της μετάλλαξης αυτής, η οποία δεν αναχαιτίσθηκε παρά τα πολλά μέτρα που είχε λάβει η πολιτεία εδώ και ένα μήνα στα αεροδρόμια και την επιβολή υποχρεωτικής 14ήμερης καραντίνας ακόμα και σε απλές επαφές με κρούσμα Δέλτα.

Οι θάνατοι δεν έχουν αυξηθεί, κάτι που αποτελεί θετική ένδειξη, ότι δηλαδή το εμβόλιο της Pfizer δεν προστατεύει επαρκώς από τη λοίμωξη, αλλά φαίνεται πως προστατεύει από σοβαρή νόσηση ή το θάνατο. Εντούτοις στη Βρετανία (χώρα εμβολιασμένη σε ποσοστό 51%) τα κρούσματα 25πλασιάστηκαν μέσα στον Ιούνιο και ενώ οι θάνατοι παρέμεναν σταθεροί, τώρα πλέον διπλασιάσθηκαν.

Σημειώνονταν τους τελευταίους μήνες 10 έως 20 θάνατοι ημερησίως, αλλά χθες καταγράφηκαν 37. Στη δε Πορτογαλία, χώρα παρόμοιου προφίλ με τη δική μας σε πληθυσμό και εμβολιαστική κάλυψη, αναμένουν 4.000 κρούσματα την ημέρα. Εκεί η έξαρση άρχισε να καταγράφεται στις 2 Ιουνίου, ενώ σε εμάς είκοσι μέρες αργότερα, στις 22 Ιουνίου.

Η Δέλτα σαρώνει την Ευρώπη

Στην πατρίδα μας νέα μέτρα (πλην του περιορισμού σε καθημένους στη νυχτερινή διασκέδαση) δεν φαίνεται να προβλέπονται προς το παρόν. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος διέψευσε ότι ετοιμάζεται επιβολή rapid test ακόμα και στις χερσαίες μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών ή νομών.

Οι Γάλλοι (που δεν ζουν από τον τουρισμό) κατηγορούν για το γεγονός ότι η Δέλτα πλέον συνιστά στη χώρα τους το 30% των νέων κρουσμάτων, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Ο τουρισμός και των δύο χωρών εξαρτάται σημαντικά από την Βρετανία και άνοιξαν τα σύνορά τους σε Βρετανούς αδιακρίτως, με την δικαιολογία ότι είχαν μειωθεί τα κρούσματα στη χώρα και οι Βρετανοί ήταν ήδη εμβολιασμένοι σε ποσοστό 51%.

Η Βρετανία όμως επλήγη πρώτη από την Δέλτα και η επικίνδυνη μετάλλαξη κυριάρχησε εκεί από τις αρχές Μαΐου, ανεβάζοντας μέσα σε ένα μήνα τα κρούσματα σε 28.000 την ημέρα. Οι Πορτογάλοι τώρα αντιμετωπίζουν 2.300 κρούσματα την ημέρα ενώ τα είχαν μειώσει στα 300. Στην Πορτογαλία δεν έχουν προς το παρόν αυξηθεί οι θάνατοι. Όμως πλέον η Δέλτα συνιστά το 90% των νέων κρουσμάτων στη χώρα και ήδη άρχισε ξανά η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε 45 δήμους.

Πού υστερεί ο εμβολιασμός

Η πρόβλεψη είναι ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα συνιστά τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων και στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οπότε οι ειδικοί ανησυχούν ότι αν η έξαρση της Δέλτα μας βρει ήδη με 2.000 κρούσματα ημερησίως, θα εκτινάξει τις νέες λοιμώξεις σε επίπεδα πρωτόγνωρα. Όλα αυτά, λίγο προτού ανοίξουν τα σχολεία για τη νέα χρονιά.

Βασικό όπλο άμυνας θεωρείται ο εμβολιασμός και οι μάσκες, όμως ο πρώτος δεν προχωρεί πλέον ιδανικά και οι μάσκες αποτελούν παρελθόν στους δημόσιους χώρους. Στην Ελλάδα υπάρχουν κοινότητες στις Σέρρες και στη Ροδόπη που έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό μόλις το 10% και άλλες (όπως η Κηφισιά και η Μύκονος) που έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό 85% και 90%.

Τα αίτια δεν είναι απαραιτήτως κοινωνικά, αλλά μικτά: επιφυλάξεις για τα εμβόλια, κατοικία σε περιοχές μακριά από εμβολιαστικά κέντρα ή θέμα έλλειψης επιλογών σκευάσματος εμβολίου, καθώς τα mRNA εμβόλια που ο κόσμος θεωρεί ασφαλέστερα δεν ήταν εξίσου διαθέσιμα σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Εμβολιασμένοι σε ΜΕΘ στο Ισραήλ

Tο Ισραήλ παρακολουθείται από όλους με μεγάλη αγωνία καθώς ο πληθυσμός του έχει εμβολιασθεί πλήρως σε ποσοστό 57%, έχει χορηγηθεί κατά κόρον τον εμβόλιο της Pfizer (ομοιογένεια εμβολιασμού). Το Ισραήλ διαθέτει εξαιρετικά οργανωμένο σύστημα υγείας και καταγράφει λεπτομερώς την επιδημιολογική εικόνα του, δηλαδή παρέχει μια αξιόπιστη βάση δεδομένων που είναι δύσκολο να έχουν παρατηρητές σε άλλα κράτη.

Η Βρετανία έχει επίσης συστηματική καταγραφή, όμως έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με AstraZeneca και είχε λόγω έλλειψης εμβολίων εφαρμόσει την “πατέντα” του να δίνει από μια δόση σε όλους και να μην τηρεί ευλαβικά τα χρονοδιαγράμματα της δεύτερης.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε 501 νέα κρούσματα χθες και διαπιστώνεται μια μεγάλη αύξηση της τάξης του 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα. Από τις νέες μολύνσεις, το 42% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Από τους 74 ασθενείς που χρειάσθηκαν νοσηλεία, το 43% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Από αυτούς οι 33 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση, όμως η πολιτεία δεν διευκρινίζει πόσοι από αυτούς που εισήχθησαν σε ΜΕΘ είναι (μερικώς ή πλήρως) εμβολιασμένοι.

Ο εμβολιασμός των νέων

Το ποσοστό νοσηρότητας των παιδιών ηλικίας μέχρι 11 ετών έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα. Στο Ισραήλ δεν καταγράφηκε σημαντική αύξηση της νοσηρότητας στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων, δηλαδή σε άτομα 12-18 ετών. Στη χώρα αυτή όμως έχει αρχίσει εδώ και ένα μήνα ο εμβολιασμός παιδιών και έχει ήδη εμβολιασθεί το 20% των εφήβων. Στη χώρα μας μόνον 11.000 νέοι έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό (18-24 ετών).

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, που ασχολείται ειδικά με τα λύματα των αστικών περιοχών, αναφέρθηκε στην αύξηση κατά 65% της παρουσίας του ιού στα λύματα της Αττικής. Θεωρεί ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός των νέων και τον τρομάζει η σκέψη ότι θα ανοίξουν σχολεία και Πανεπιστήμια με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, την στιγμή που τα παιδιά και οι νέοι δεν αντέχουν πλέον άλλο περιορισμό.

Τα λύματα όπως είπε, παραπέμπουν στην κατάσταση που η Αττική αντιμετώπισε τον Ιανουάριο, τότε που εξαπλώθηκε η βρετανική μετάλλαξη. Όμως η ινδική μετάλλαξη (ή μετάλλαξη Δέλτα), είναι διπλάσια μεταδοτικότερη της βρετανικής, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστά τα ακριβή ποσοστά θνητότητας σε σχέση με τη βρετανική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx