ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διένεξη κυβέρνησης-δήμων για τα ποσοστά εμβολιασμού

"Βρέχει" υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στις ΗΠΑ - Τι θα γίνει στην Ελλάδα, slpress

Η μεγάλη διαφορά σε εμβολιαστική κάλυψη που εμφανίστηκε μεταξύ περιοχών της χώρας (αλλά ακόμη και μεταξύ δήμων της Αττικής), σε συνδυασμό με την άσκηση πίεσης για εμβολιασμό λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, οδήγησε έμμεσα σε στοχοποίηση κάποιων από αυτές. Ορισμένες  αντέδρασαν μέσω των δημάρχων τους, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα στοιχεία που τις παρουσιάζουν να έχουν εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 8%, είναι ψευδή.

Συγκεκριμένα, τρεις δήμοι της Θεσσαλονίκης (Θέρμης, Δέλτα και Βόλβης) αμφισβητούν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών που τους “καταλογίζει” η κυβέρνηση. Οι δήμαρχοι διερωτώνται αν τα στοιχεία των εμβολιασμένων προκύπτουν από τα εμβολιαστικά κέντρα του κάθε δήμου και τονίζουν ότι σε αυτά δεν προσήλθαν μόνο δημότες της περιοχής. Επίσης ρωτούν αν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης προκύπτουν από την αναγωγή των εμβολιασμένων στον αριθμό των δημοτών ή στων μόνιμων κατοίκων.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 επισημαίνει ότι πολλοί δημότες έχουν εμβολιαστεί σε άλλες περιοχές. «Ορισμένοι κάνουν λόγο περί δήθεν μόλις 3.000 εμβολιασμών από τον Γενάρη έως σήμερα, σε υποτιθέμενο σύνολο 36.000 κατοίκων, παρουσιάζοντας έτσι το ποσοστό των εμβολιασμένων λίγο πάνω από το 8%!» είπε. «Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή ενημέρωση των πολιτών και πρωτίστως των δημοτών μας ο δήμος Θέρμης τονίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι όλες αυτές οι δήθεν “πληροφορίες” και τα υποτιθέμενα “στοιχεία” είναι παντελώς ανακριβή».

Ο δήμαρχος μάλιστα τονίζει ότι ζήτησε και έλαβε τα στοιχεία από τα εμβολιαστικά κέντρα και προκύπτει από αυτά ότι από τον Ιανουάριο του 2021 που ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία, έως και τις 5 Ιουλίου, στο Κέντρο Υγείας Θέρμης πραγματοποιήθηκαν συνολικά τριάντα εφτά χιλιάδες τριακόσιοι εβδομήντα πέντε (37.375) εμβολιασμοί. Ο δήμος έχει πληθυσμό περίπου  53.000 «και κατά συνέπεια το ποσοστό εμβολιασμού υπερβαίνει το 70%», τονίζει ο δήμαρχος.

Αλλά και από τον δήμο Δέλτα υπήρξαν αντιδράσεις. Ο δήμαρχος ρωτάει την κυβέρνηση αν τα στοιχεία προέκυψαν από τα δύο εμβολιαστικά κέντρα – στα κέντρα υγείας Διαβατών και Χαλάστρας. «Αν προέκυψαν από εκεί, η εικόνα δεν είναι ακριβής.  Ο ένας λόγος που είναι ανακριβή, είναι ότι το Κέντρο Υγείας Διαβατών προσέλκυσε πολύ κόσμο από τη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς χορηγούσε το εμβόλιο της Pfizer, με πολίτες να δηλώνουν άλλον ταχυδρομικό κώδικα στον ΑΜΚΑ τους, προκειμένου να αποφύγουν το AstraZeneca. Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι της Χαλάστρας εμβολιάστηκαν σε άλλη περιοχή, προκειμένου να αποφύγουν το AstraZeneca, ειδικά μετά τον θάνατο της 44χρονης στις αρχές Μαΐου, που φέρεται να προήλθε από επιπλοκές του συγκεκριμένου εμβολίου», αναφέρει ο δήμαρχος.

Υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ

Όμως κι από την Βόλβη υπήρξαν αντιδράσεις, λέγοντας ότι μπορεί σε κάποια χωριά ή απομακρυσμένες περιοχές οι εμβολιασμοί να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο το ποσοστό δεν μπορεί να αντιστοιχεί στο σύνολο του πληθυσμού του κάθε δήμου και μάλιστα αστικών περιοχών. «Πώς κατέληξαν σε τέτοια νούμερα, πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω», δήλωσε διαμαρτυρόμενος και ο δήμαρχος της Βόλβης. «Στο εμβολιαστικό κέντρο Μαδύτου που είναι και το μοναδικό στο δήμο, έχουν χορηγηθεί 15.500 δόσεις σε σύνολο 23.500 κατοίκων».

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο voria.gr αναφέρεται και στα “πήγαινε-έλα” στα οποία κατέφυγαν πολλοί όταν στις ηλικίες 60 έως 70 ήταν υποχρεωτικό ως μοναδική επιλογή το  ΑστραΖενεκα. «Μπορεί στο κέντρο να εμβολιάστηκαν και κάτοικοι άλλων δήμων, όμως γνωρίζουμε ότι π.χ. οι κάτοικοι της πρώην δημοτικής κοινότητας Εγνατίας εμβολιάστηκαν στον Λαγκαδά, από τη δημοτική ενότητα Αρέθουσας πήγαιναν στο Σοχό και στη Νιγρίτα, από την Ασπροβάλτα πήγαιναν στο Ροδολίβος, ενώ όταν το AstraZeneca ήταν για κάποιες συγκεκριμένες ηλικίες πήγαιναν στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής. Με την αναγωγή που κάνουμε υπολογίζουμε ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και με τις δύο δόσεις. Και μόνο το γεγονός ότι εδώ και πολλές εβδομάδες τα κρούσματα είναι λιγότερα από δέκα δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων», κατέληξε.

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ δεν έχουν απαντήσει σε αυτά τα στοιχεία που αντιπαραβάλλουν οι “κατηγορούμενοι” δήμοι. Όμως αυτά που αναφέρουν, ερμηνεύουν ίσως και τις μεγάλες διαφορές στην Αττική, καθώς σε κάποιες περιοχές όντως διατίθετο το Pfizer και σε κάποιες άλλες μόνον το AstraZeneca, με αποτέλεσμα όσοι ήθελαν να αποφύγουν το δεύτερο (είτε λόγω παρενεργειών, είτε λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης της δεύτερης δόσης) να αναβάλλουν διαρκώς τον εμβολιασμό έως ότου βρουν ραντεβού σε κέντρο (έστω και μακριά τους), που να διαθέτει εμβόλιο mRNA.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι