Υποχρεωτικό εμβολιασμό φέρνει η κυβέρνηση – Ποιούς θα αφορά
08/07/2021Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, μετά τη θετική εισήγηση που πήρε από την Επιτροπή Βιοηθικής. Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων, ενώ τίθενται, ήδη από σήμερα, σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα σε χώρους εστίασης, με κυρώσεις και πρόστιμα για τους παραβάτες.
Οι ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολίουαναμένεται να γίνουν στις αεχές τις εβδομάδας και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά αρχικά τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρείας και τους υγειονομικούς. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, άφησε ανοιχτό το αν θα ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα για τον διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης, καθώς, όπως είπε, «θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και θα ανακοινωθούν οι αναγκαίες προσαρμογές την επόμενη εβδομάδα».
Συνολικά πάντως η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας έχει επιβαρυνθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας (στα 27 έτη) όσων προσβάλλονται. Μάλιστα, όπως ανέφερε η κ. Πελώνη, από τις ιχνηλατήσεις προκύπτει ότι «περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχονται από χώρους διασκέδασης». Υψηλό είναι όμως και το ποσοστό, πάνω από 30%, των καταγεγραμμένων κρουσμάτων που αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.
“Καίνε” τα πρόστιμα
Οι παραπάνω λόγοι ήταν και η αιτία που ξεκινούν από σήμερα εντατικοί έλεγχοι σε χώρους εστίασης, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, που πλέον θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν μάλιστα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την αμέσως επόμενη ημέρα.
Τσουχτερά είναι και τα χρηματικά πρόστιμα, αφού κάθε παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. και 5.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένη είναι και η σφράγιση από την επόμενη και για επτά ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα είναι για 15 ημέρες. Στην τρίτη παράβαση δε, ο επιχειρηματίας “καίγεται”, καθώς θα αφαιρείται η άδεια.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις για εμβολιασμό, παρότι, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, καταγράφεται μια αυξητική τάση και «τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης». Σε αυτό φαίνεται ότι συμβάλλει και το επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα με κινητά συνεργεία, το οποίοι καλύπτει απομακρυσμένες περιοχές. Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από την Κρήτη κασι αναμένεται να επεκταθεί.
Στήριξη από την Εκκλησία ζητά η κυβέρνηση
Προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα είναι και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, μετά βέβαια από γονεϊκή συναίνεση. Προκειμένου να πείσει τους αρνητές η κυβέρνηση επιδιώκει, μετά τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, να ρίξει στη μάχη και την Εκκλησίας, ζητώντας της να υποστηρίξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Ήδη, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κάλεσε την Εκκλησία να πάρει σαφή θέση υπέρ του εμβολιασμού και να βάλει φρένο «σε ορισμένους ιερείς που έχουν πια προσωπικές απόψεις, που όμως χρησιμοποιούν το σχήμα τους προκειμένου να πείσουν». Την άποψη ότι η Εκκλησία μπορεί να επηρεάσει το ποίμνιό της εξέφρασε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενόψει της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, την Τρίτη, στην οποία θα παραστούν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί πάντως να δέχεται ομαδικά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της στο θέμα της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Κριτική ασκείται και στο άνοιγμα του Τουρισμού, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν την κυβέρνηση άλλοτε για «αδιανόητη ελαφρότητα στο απαραίτητο άνοιγμα του τουρισμού» (Τζανακόπουλος) και άλλοτε για «εγκληματικό λάθος» (Φωτίου).