ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ποιές χώρες εμβολιάζονται οι περισσότεροι νέοι

Πόσο αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί – Έρχονται νέα μέτρα, Όλγα Μαύρου

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), οι νεολαίοι είναι παντού, κάπως διστακτικοί ως προς τον εμβολιασμό, αλλά σε κάποιες χώρες είναι περισσότερο από ό,τι σε άλλες. Επίσης διστακτικοί είναι σε κάποιες χώρες (σαν την δική μας) και οι 80χρονοι. Οι νέοι πήραν σειρά τελευταίοι πάντως και είναι λογικό να έχουν εμβολιαστεί σε μικρότερο ποσοστό. Εν τω μεταξύ οι 80χρονοι που είχαν 6 μήνες στη διάθεσή τους για εμβολιασμό, παραμένουν σε ποσοστό 30% ακάλυπτοι στον τόπο μας.

Στην ΕΕ συνολικά έχει εμβολιαστεί με μια δόση, το 37,3% της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών, το 51,4% στην ηλικιακή ομάδα 25-49 ετών, το 70% στις ηλικίες 50-59 ετών, το 79,78% στις ηλικίες  60-79 ετών και το 81,1% στους άνω των 80 ετών.  Όμως αυτά τα ποσοστά δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες. Στην Ιρλανδία και Δανία, Νορβηγία, Ισπανία και Μάλτα έχει εμβολιασθεί σχεδόν το 100% των ατόμων άνω των 80 ετών ενώ στη Βουλγαρία μόλις το 17% –στην Ελλάδα το 70% και στην Κύπρο το 91%. Στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών ισχύει περίπου το ίδιο, με χαμηλότερους εμβολιασμους στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και με την Ελλάδα να βρίσκεται αυτή τη φορά στο 79% και την Κύπρο στο 91,4%

Πολύ χαμηλά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού των Αλβανών, που αντιμετώπισαν μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια ή και πιθανόν να ήταν απρόθυμοι. Πάντως, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, έχουν λάβει τις δύο δόσεις σε ποσοστό μόλις 15%. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τις ηλικιακές ομάδες της Αλβανίας γιατί ο αναλυτικός χάρτης αφορά στα μέλη της ΕΕ.  Εξίσου χαμηλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού στα Σκόπια (μόλις 11,2% έχουν λάβει δύο δόσεις). Αυτοί οι αριθμοί μας αφορούν επειδή πολλοί υπήκοοι αυτών των χωρών πηγαινοέρχονται για μεροκάματα στην Ελλάδα, ενώ πολλοί έρχονται από τα χερσαία σύνορα για διακοπές.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Βουλγαρία που είναι έσχατη σε εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αντιμετώπισε εξαρχής σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εμβολίων καθώς παραιτήθηκε από τα Pfizer που τα βρήκε ακριβά, αλλά όταν εν συνεχεία παρουσιάστηκαν πολλές θρομβώσεις με το AstraZeneca (εκεί πέθανε από αιμορραγία στον εγκέφαλο μετά από εμβολιασμό και 22χρονος Έλληνας φοιτητής της Ιατρικής)  σταμάτησε το πρόγραμμα και έψαχνε εμβόλια άλλων εταιρειών. Πρόβλημα επάρκειας εμβολίων είχαν όλες οι βαλκανικές χώρες, εκτός από την Σερβία η οποία αμέσως εισήγαγε ρωσικά και κινεζικά εμβόλια.

Σε ποιες ηλικίες μεγαλώνει το χάσμα

Στους ηλικίας 60 έως 69 ετών η Ελλάδα έχει καλύψει το 74,6% με πιο πρόθυμους τους Ισλανδούς, τους Δανούς και τους Μαλτέζους (98% έως 100%), ενώ ουραγοί είναι πάλι οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι και οι Λιθουανοί (με καλυμμένο το 24%-36%). Από εδώ και κάτω αρχίζουν να μειώνονται κάπως και τα ποσοστά εμβολιασμού παγκόσμιο επίπεδο. Στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών με εξαίρεση την Ισλανδία, Ιρλανδία και Δανία που εμβολιάστηκε το 94%, οι “πρώτες” χώρες έχουν εμβολιάσει περίπου το 80%, η Ελλάδα το 64,6% και οι έσχατες το 18%.

Στους ηλικίας 25 έως 49 ετών το χάσμα μεγαλώνει αισθητά. Μόνο οι Ισλανδοί μένουν ψηλά με 82% και έπεται το Βέλγιο με 74%, η Μάλτα και η Φινλανδία με 65% και το Λουξεμβούργο με 63%. Η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο του 50%, καθώς έχει εμβολιασθεί το 46% ενώ στην Κύπρο έχει εμβολιασθεί το 56% των 25-49 ετών. Η Βουλγαρία έχει εμβολιάσει το 12% και η Ρουμανία το 27% αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών όπου ο μέσος όρος πανευρωπαϊκά είναι 37,3%, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 21,4% και η Κύπρος το 31,4%. Πρώτοι μακράν σε αυτές τις ηλικίες είναι οι Ισλανδοί (82,4%) και οι Μαλτέζοι (71,5%). Έπεται η Δανία (64,4%) το Βέλγιο (55%), η Ουγγαρία (52%), η Πολωνία και το Λουξεμβούργο καθώς και η Αυστρία (46%), η Γαλλία και Ιταλία  (45%). Χειρότερα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα τα πάει η Πορτογαλία και η Βουλγαρία με εμβολιασμένο μόλις το 7% των νέων, η Ισπανία με 10%, η Σουηδία με 17%, η Κροατία με 18% και η Ιρλανδία με 20,4%. Η Ελλάδα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι 7η από το τέλος, δηλαδή ανήκει στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx