Η Θήβα χορεύει με τον εγκέλαδο – Τι λένε οι ειδικοί
11/07/2021Αν και οι σεισμολόγοι είναι πάντα καθησυχαστικοί όταν σημειώνονται σεισμοί (στη χειρότερη περίπτωση, λένε “παρακολουθείται το φαινόμενο” και “δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός”), σήμερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκανε μια ανάρτηση που δείχνει κάποια ανησυχία.
Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της Κυριακής σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην πόλη της Θήβας και ότι στην περιοχή μέσα σε ένα 24ωρο έχουν σημειωθεί δεκάδες μικροδονήσεις που είχαν όλες μικρό εστιακό βάθος και ως εκ τούτου έγιναν ιδιαίτερα αισθητές. Τάραξαν του κατοίκους παρά την αντικειμενικά μικρή ένταση του φαινομένου –οι περισσότερες δονήσεις ήταν μεταξύ 2 και 3,4 βαθμών. Εντούτοις η ανάμνηση του περσινού σεισμού αλλά κυρίως ο φόβος του σεισμού του 1914 που είχε προκαλέσει ζημίες ακόμα και στην Αθήνα, προκαλεί σε όλους μια ανησυχία και όχι μόνον σε σε σεισμολόγους.
Η ανάρτηση του Ινστιτούτου στο Facebook αναφέρει: «Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία σεισμικής παρακολούθησης, παρατηρείται η εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήβας με μικρά μεγέθη, με εξαίρεση τον σημερινό σεισμό μεγέθους Μ4.3. Η δραστηριότητα καταγράφεται με λεπτομέρεια από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο ενισχύει περαιτέρω σήμερα το ήδη πυκνό δίκτυο παρακολούθησης και με φορητούς σταθμούς»
»Θυμίζουμε ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2020 είχαν εγκατασταθεί τοπικά φορητοί σεισμογράφοι οι οποίοι συνεχίζουν να είναι εν λειτουργία. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την εξέλιξη της ακολουθίας θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι δείκτες εξέλιξης της ακολουθίας να ενισχυθούν ως προς την αξιοπιστία τους. Ακολουθίες τέτοιες είναι συχνές στον ελληνικό χώρο αλλά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία όταν βρίσκονται κοντά σε αστικές ζώνες και σε ζώνες με βεβαρυμένο σεισμικό ιστορικό».
Ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξαρχής είχε πει ότι η «η δραστηριότητα ειναι ασυνήθιστη. Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί εάν έρχεται μεγαλύτερη δόνηση στην περιοχή. Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν είναι ακολουθία από τις συνηθισμένες που συμβαίνουν στην Ελλάδα και διαρκούν αρκετούς μήνες. Ελπίζουμε να μην είναι προσεισμική ακολουθία».
Ομοβροντία δονήσεων
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Έχει ενεργοποιηθεί η Θήβα με μικρές σεισμικές δονήσεις και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Αυτή η ομοβροντία σεισμών έχει συμβεί και στο παρελθόν. Είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Είναι σε έξαρση στο ρήγμα της Θήβας και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Προς το παρόν είναι δύσκολο να πούμε αν πρόκειται για προσεισμούς ενός μεγαλύτερου γεγονότος. Θα λέγαμε ότι είναι σμήνος μικροσεισμών.»
Ο επίσης διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, αναφέρει σχετικά ότι «υπάρχει μια μικρή σεισμική έξαρση στην περιοχή όπως φαίνεται από τις επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις οι οποίες είναι ασθενείς σε μέγεθος. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, αλλά αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν έχει καμία σχέση αυτή η δραστηριότητα με την σεισμική ακολουθία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 στο χωριό Καλλιθέα με μέγεθος τότε 4,6 Ρίχτερ όπου είχαμε και ζημιές».
Ο σεισμός της 2ας Δεκεμβρίου του 2020 στις 6:20 το πρωί είχε σημειωθεί από κοντινό ρήγμα, που απέχει όμως περίπου 10 χλμ. από το ρήγμα που έδωσε τον σημερινό σεισμό. Το ρήγμα που προκάλεσε τον περσινό σεισμό ήταν ίδιο με εκείνο που το 1914 προκάλεσε σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ και γκρέμισε δεκάδες σπίτια στην περιοχή αλλά προκάλεσε ζημίες και στην Αθήνα και στον Πειραιά.
Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα άρχισε χτες το απόγευμα με μεγάλη συχνότητα, δηλαδή 1,8-2,2 Ρίχτερ κάθε 15-20 λεπτά και αυτές οι δονήσεις πύκνωσαν γύρω στις 11 τη νύχτα ώσπου στις 3 τα χαράματα σημειώθηκαν τα 4,3 Ρίχτερ. Εν συνεχεία οι δονήσεις σημειώνονταν και πάλι κάθε 5- 10 λεπτά. Όλη μέρα σήμερα επίσης συνεχίστηκαν σε πυκνά διαστήματα μέχρι το μεσημέρι και με μια μικρή παύση ξανάρχισαν στις 5 το απόγευμα (2 και 2,2 Ρίχτερ)