Ποια παιδιά νοσούν σοβαρά από κορονοϊό
12/07/2021Αμερικανική μελέτη δημοσιευμένη στην ιατρικήεπιθεώρηση JAMA δείχνει ποια παιδιά κινδυνεύουν να καταλήξουν στο νοσοκομείο και σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με αυτήν, από το σύνολο των εισαχθέντων παιδιών, μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσα είναι παχύσαρκα (πάνω από το 2,5% των εισαχθέντων ανηλίκων). Παράλληλα, τα παιδιά αυτά σε ποσοστό 1,6% εισάγονται σε ΜΕΘ παρότι το μοναδικό θέμα υγείας που αντιμετωπίζουν είναι η παχυσαρκία τους, ανεξαρτήτως του αν έχουν διαβήτη ή όχι.
Τα αίτια που καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα στον ιό επειδή είναι παχουλά, δεν έχουν διαλευκανθεί. Όμως το πάχος και το σάκχαρο, ακόμα και όταν υπάρχει ως πρόβλημα μόνον το ένα από τα δύο, έχει διαπιστωθεί ότι είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου και στους ενηλίκους αμέσως μετά την υπέρταση.
Τα παιδιά με ήδη διεγνωσμένο ή και αδιάγνωστο σάκχαρο, πάντως, ανεξαρτήτως του βάρους τους, αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή και εισαγωγής σε ΜΕΘ. Όπως προκύπτει από την μελέτη, από τα παιδιά που χρειάσθηκαν νοσηλεία στις ΗΠΑ για κορονοϊό το 4,6% είχε διαβήτη και το 3,0% ήταν παχύσαρκο.
Όμως, δεν νόσησαν εξίσου σοβαρά όλα τα παιδιά. Εκείνα που αντιμετώπισαν βαρύτερη νόσο και χρειάσθηκαν παροχή οξυγόνου ή και εισαγωγή σε ΜΕΘ (δεν διευκρινίζεται τι είναι από τα δύο στη μελέτη), ήταν σε ποσοστό 2,3% τα διαβητικά παιδιά και σε ποσοστό 1,42% τα παχύσαρκα. Τα ποσοστά αυτά ποικίλουν ανά ηλικία πάντως και διαφέρουν πολύ στα νεογνά σε σύγκριση με τους εφήβους.
Στην ίδια έρευνα φαίνεται πως κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε παιδάκια κάτω των 2 ετών, πολλά είχαν ως κοινό σημείο μόνον αυτό –τον πρόωρο τοκετό. Όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα, χωρίς να υπάρχει διεγνωσμένο νόσημα. Για παράδειγμα παράγοντας κινδύνου θεωρείται και η ηλικία έως το ένα έτος, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα διεγνωσμένο νόσημα.
Δείκτης Μάζας Σώματος
Οι ίδιοι ερευνητές διαπιστώνουν ότι ουσιαστικά κινδυνεύουν (όχι μόνον λόγω παχυσαρκίας) περίπου το ένα στα τέσσερα παιδιά στις ΗΠΑ ,επειδή το 25% από αυτά έχει ένα από τα κατωτέρω ζητήματα: έχει ηλικία μικρότερη του ενός έτους ή έχει μια υποκείμενη νόσο όπως συγγενή καρδιοπάθεια (καρδιοπάθεια εκ γενετής), άσθμα, παχυσαρκία, διαβήτη ή νευρολογική διαταραχή (διαταραχές μάθησης και συμπεριφορικές).
Όσον αφορά το ποιος είναι απλώς υπέρβαρος και ποιος παχύσαρκος, εξαρτάται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Δείκτης κάτω του 18.5 σημαινει ότι το άτομο είναι ελλιποβαρές, μεταξύ 18,5 – 24,9 ότι είναι κανονικό, μεταξύ 25,0 – 29,9 ότι είναι υπέρβαρο και πάνω από 30,0 ότι ειναι παχύσαρκο.
Μπορείτε να βρείτε το ΔΜΣ (ΒΜΙ) σε αυτή την σελιδα στο κάτω μέρος της, όπου υπολογίζεται αυτόματα ο δείκτης με μετρήσεις σε εκατοστά και κιλά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το φύλο (δίνει και επιλογή προσθήκης μηνών – months– π.χ. 8 ετών και 6 μηνών). Όμως, δεν δίνει ΔΜΣ για παιδιά κάτω των δύο ετών. Το ύψος πρέπει να αναγραφεί σε εκατοστά, π.χ. 120 για παιδί ύψους 1,20μ. Στην Ελλάδα τα παιδιά με ζήτημα παχυσαρκίας είναι αρκετά όπως δείχνει και ο κατωτέρω πίνακας:
Ο επόμενος πίνακας δείχνει πόσο περισσότερο κινδυνεύουν από νοσηλεία παιδιά με τις νόσους που αναγράφονται αριστερά και ο επόμενος δείχνει πόσο κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο. Φαίνεται (πρώτος πίνακας) ότι κινδυνεύουν να νοσηλευθούν περισσότερο κατά σειρά τα παιδιά με διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιολογικό νοσημα και επιληψία.
Από τον δεύτερο πινακα όμως που δείχνει ποια νοσούν βαρύτερα, τα μεν παιδιά με διαβήτη παραμένουν πρώτα, αλλά τα παιδιά με παχυσαρκία έρχονται τέταρτα, καθώς νοσούν βαρύτερα όσα έχουν καρδιακό νόσημα ή επιληψία.
Ασυμπτωματικοί φορείς κορονοϊού
Οι ερευνητές έχουν καταγράψει όλα τα νοσήματα κατά επικινδυνότητα και εφιστούν την προσοχή των γιατρών αλλά και των γονέων, για να βρίσκονται σε εγρήγορση. Τα περισσότερα παιδιά που μολύνθηκαν πάντως από τον ιό ήταν ασυμπτωματικά ή είχαν ήπια συμπτώματα. Η μελέτη στηρίχθηκε σε εισαγωγές παιδιών σε 800 αμερικανικά νοσοκομεία από τον περσινό Μάρτιο έως τον φετινό Ιανουάριο.
Από τα 43.465 παιδιά που διαγνώστηκαν με COVID-19 το 9,9% χρειάσθηκαν νοσηλεία (τα 4.302). Από αυτά, 1.273 παιδιά (29,6%) νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, 277 (6,4%) χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και 38 παιδάκια (0,9%) κατέληξαν .Από τα παιδιά που χρειάσθηκαν νοσηλεία, 18 νοσήματα ήταν πιο συνήθη από τα άλλα.
Τα συχνότερα υποκείμενα νοσήματα στα παιδιά που ήταν απλώς φορείς COVID, ήταν το άσθμα (4.416 παιδιά, 10,2%), οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (1.690 παιδιά, 3,9%), το άγχος και οι αγχώδεις φοβικές διαταραχές (1.374 παιδιά, 3,2%), η καταθλιπτική διαταραχή (1.209 παιδιά, 2,8%) και η παχυσαρκία (1.071 παιδιά, 2,5%).
Επικίνδυνα υποκείμενα νοσήματα
Όμως η ανάγκη νοσηλείας και η σοβαρότητα της νόσου άλλαξε τη σειρά και τα ποσοστά. Από τα 18 υποκείμενα νοσήματα που εντοπίστηκαν στα παιδιά, 12 ξεχωρίζουν επειδή συνδέονται με βαρύτερη νόσο και αυτή δεν ίδια σε όλες τις ηλικίες. Ειδικά στους εφήβους ο διαβήτης έρχεται πρώτος, ενώ τα πολύ μικρά παιδιά έως 2 ετών πιο επικίνδυνα είναι τα καρδιολογικά ζητήματα.
Σε ό,τι αφορά συνολικά τους 18 παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση εξαιτίας της COVID μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, οι κυριότεροι διαπιστώθηκε ότι ήταν ο διαβήτης Τύπου Ι, αλλά και ο διαβήτης Τύπου ΙΙ, οι συγγενείς ανωμαλίες του καρδιαγγειακού συστήματος, η επιληψία, η παχυσαρκία, η υπέρταση, οι διαταραχές του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοιας, το άσθμα, οι ημικρανίες, το κάπνισμα (στους εφήβους), παθήσεις του οισοφάγου, οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, άλλες αναπτυξιακές συγγενείς (εκ γενετής) ανωμαλίες, ο αυτισμός, άλλες ασθένειες του αναπνευστικού και σπανιότερα σύνδρομα.
Το γεγονός ότι το 25% των παιδιών παρουσιάζει στις ΗΠΑ (αλλά τεκμαίρεται ότι αυτό ισχύει χονδρικά και στην Ελλάδα) ένα από τα 18 αυτά προβλήματα υγειας, ίσως αλλάζει το τοπίο για τους εμβολιασμους στις ευαίσθητες ηλικίες, ειδικά τώρα που η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει σαφή προτίμηση σε αυτές. Στις ΗΠΑ πάντως έχει αποφασιστεί «να συσταθεί ο εμβολιασμός όλων των παιδιών άνω των 12 ετών». Στην Ευρώπη επιδιώκεται κατ΄ αρχήν να εμβολιασθούν τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.