«Καθαρίζουν» οι τράπεζες, «κουτσαίνει» η ανάπτυξη

default image

Θετικά αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα των στρες τεστ για τις τράπεζες, εξέλιξη που θα προστεθεί στην γενικότερη εικόνα, που διαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την ελληνική οικονομία. Την θετική έκβαση των στρες τεστ προανήγγειλε ουσιαστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας από την Καστοριά, όπου εγκαινίασε την 43η Διεθνή Έκθεση Γούνας.

«Το Σάββατο θα ανακοινωθεί ότι οι τράπεζες μας περνούν τα στρες τεστ, γεγονός που θα μας λύσει ένα μεγάλο άγχος» ανέφερε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι από δω και στο εξής «οι τράπεζες θα μπορούν να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά”. Είχε προηγηθεί ανάλογη εκτίμηση του Bloomberg, το οποίο σε ανάλυσή του τόνιζε ότι «η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει, ενισχύοντας τις προοπτικές των τραπεζών». Παραλλήλως υπογράμμιζε ότι «οι δοκιμασίες αντοχής (stress tests) των ελληνικών τραπεζών για το 2018 θα διεξαχθούν ομαλά, σε αντίθεση με το 2015» .

Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg δεν πρόκειται να προκύψει κεφαλαιακή αναταραχή, εξαιτίας των δοκιμασιών αντοχής των ελληνικών τραπεζών. Και αυτό γιατί το ενδεχόμενο αρνητικού σεναρίου είναι πολύ λιγότερο πιθανό σε σύγκριση με το 2015. Το πρακτορείο σημειώνει ακόμη ότι δεν θα γίνει επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, αφού «τα stress tests των ελληνικών τραπεζών για το 2018 αναμένεται να είναι μία τυπική διαδικασία, χωρίς πολιτική βούληση να εντοπιστούν αδυναμίες των τραπεζών πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο».

Κατεβάζει τον πήχη η Κομισιόν

Την ίδια ώρα, οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν κατεβάζουν τον πήχη, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Όπως είπε ο Μοσκοβισί, θα είναι στο 1,9% του ΑΕΠ το 2018 και στο 2,3% το 2019, αντί για 2,5% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου χειμώνα. «Αυτό οφείλεται στον αντίκτυπο που είχε η ανάπτυξη, μόλις 0,1% της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2017» σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο ίδιος επισήμανε ωστόσο, ότι οι επενδύσεις θα συνεχιστούν με «δυναμικό τρόπο» και θα ενισχυθούν από βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και από την συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν υπάρχει σύνδεση των προβλέψεων με την ολοκλήρωση του προγράμματος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι «σε σωστή τροχιά» και παρέπεμψε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για τις οριστικές αποφάσεις.

Η έκθεση της Κομισιόν, παρά την επιβράδυνση του 4ου τριμήνου του 2017, τονίζει πάντως ότι είναι η πρώτη φορά από το 2007 που η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό πάνω από 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα με 1,4% του ΑΕΠ το 2017. Επισημαίνει ακόμη, ότι παρότι οι προσδοκίες είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Επιτροπής, για πρώτη φορά από το 2006 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε και τα τέσσερα τρίμηνα του έτους το 2017.

Υπογραμμίζει τέλος ότι για πρώτη φορά μετά το 2011, η ανεργία αναμένεται να πέσει κάτω από το 20% το 2019 και ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.

Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν τις προβλέψεις της Κομισιόν «αναμενόμενο γεγονός». Τις απέδωσαν μάλιστα, όπως και ο Μοσκοβισί, στην αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας κατά το δ’  τρίμηνο του 2017 και στον χαμηλότερο ρυθμό ιδιωτικής κατανάλωσης. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν, ότι σημαντικά στοιχεία για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας συνιστούν οι προβλέψεις, ότι:

  • Το 2018 η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.
  • Το 2019 προβλέπεται επίσης η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ) με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, κάτι που βάζει τέλος στα σενάρια που θέλουν παράταση της λιτότητας για το 2019 και 2020.
  • Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα (από 21,5% στο 20,1 %) το 2018 και θα πέσει στο 18,4% το 2019, για πρώτη φορά μετά το 2011.

Αλλιώς μετράει η αγορά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ. Σύμφωνα με αυτά, τόσο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας όσο και η παραγωγικότητα της εργασίας διαμορφώνονται στο 50% του μέσου όρου των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, το Δελτίο αναφέρει ότι το 2017, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 24.189 δολάρια, δηλαδή στο 51% του σταθμικού μέσου όρου των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται ότι ήταν στο 60% το 2000 και στο 70% το 2007.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η παραγωγικότητα (ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας) μειώνεται από 35,4 δολάρια το 2007 σε 31 το 2017, την ώρα που στις ισχυρότερες χώρες του ΟΟΣΑ αυξάνεται από 54,8 δολάρια το 2007 σε 59,2 το 2016.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι ο κάθε απασχολούμενος στην Ελλάδα εργάζεται 2018 ώρες το χρόνο (39 ώρες τη βδομάδα), όταν στις αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ, ο κάθε απασχολούμενος δουλεύει 1763 ώρες το χρόνο (34 ώρες τη βδομάδα). Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αυτές οι διαφορές αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας, καθώς καταδεικνύουν ότι το πρότυπο ανάπτυξης είναι περισσότερο εστιασμένο σε κλάδους έντασης εργασίας απ’ ό,τι στις αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx