Γεμίζει και πάλι τα νοσοκομεία η Δέλτα
13/07/2021Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και χτες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσαν ποιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση κάποιου εμβολίου κατά του κορονοϊού μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου (εργαζόμενοι σε νοσοκομεία. δημόσια και ιδιωτικά) και ποιοι μέχρι τις 16 Αυγούστου (εργαζόμενοι σε ιδρύματα), στενεύοντας κι άλλο τον κλοιό όχι μόνον για γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και οιονδήποτε εργάζεται σε δομή υγείας. Ταυτόχρονα, έκκληση για εμβολιασμούς απηύθυνε σήμερα και η εκκλησία αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά στην στάση της εκκλησίας, μετά την συνάντηση του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι «η Εκκλησία θα κάνει προσπάθεια ενημέρωσης μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με τρόπο πατερικό, με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση όλων αυτών των κακών αποτελεσμάτων και προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία».
Η Σύνοδος αποφάσισε να στείλει εγκύκλιο για την ενημέρωση των πιστών με την σύσταση «για μία ακόμη φορά της ελεύθερης επιλογής του εμβολιασμού, ως της αποκλειστικής και επιστημονικά ηλεγμένης λύσης για την αναχαίτιση του ιού». Επίσης ανακοίνωσε ότι πρέπει να περιορισθεί «κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική της Παράδοση, προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων», ζητώντας ουσιαστικά να παύσουν τα αντιεμβολιαστικά κηρύγματα.
Όμως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε μεν κριτική προς την κυβέρνηση για «τον διαχωρισμό των πολιτών και τη διχόνοια που σπέρνει, καθώς και την τιμωρητική της προσέγγιση», αλλά κατέληξε στο ότι «πρέπει να αποτρέψουμε ένα ακόμη πανδημικό κύμα που θα απειλήσει ανθρώπινες ζωές. Και για αυτό χρειάζεται να επιστρατεύουμε την επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και την πειθώ. Να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη στους πολίτες και να τους πείσουμε να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Οι πολίτες πρέπει να αγνοήσουν τον ανεύθυνα διχαστικό λόγο του κ. Μητσοτάκη. Να εμβολιαστούν, να φοράνε μάσκες, και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας».
Που προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός
Σήμερα από 75.000 τεστ διαπιστώθηκαν 3.109 κρούσματα, που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας σκαρφάλωσε είτε λόγω μετάλλαξης Δέλτα, είτε λόγω χαλάρωσης στο 4,1% από 3,0 που τον είχαμε αφήσει προ λίγων ημερών. Επίσης καταγράφηκαν παράλληλα 112 νοσηλείες, από 33-35 την ημέρα που γίνονταν καθημερινά τον Ιούνιο. Τα άλλα δυσάρεστα νέα που αφήνουν ως μονόδρομο τον εμβολιασμό, είναι η εικόνα από τα λύματα: μεγάλη αύξηση καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα, με την Αττική στο +106%, το Ηράκλειο στο +530% αλλά και την Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα στο +133% και +136% αντίστοιχα.
Όπως ανακοινώθηκε, γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και διοικητικοί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση όσοι εργάζονται σε δομές υγείας (ιδρύματα για ηλικιωμένους, για παιδιά με ειδικές ανάγκες, για χρονίως πάσχοντες κ.λπ.) Θα πρέπει να εμβολιασθούν γιατροί και νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και υποστηρικτικό προσωπικό -εν γένει όλοι οι απασχολούμενοι σε δομές υγείας.
Θα πρέπει να εμβολιασθούν όσοι δουλεύουν ουσιαστικά σε 17 κατηγορίες δομών δομές που εξυπηρετούν είτε χρονίως πάσχοντες (π.χ. μετά από εγκεφαλικό) είτε ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, καθώς και σε μια σειρά ιδρυμάτων που ασχολούνται κυρίως με άτομα με αναπηρίες σωματικές, ή νοητικές οιασδήποτε ηλικίας. Από την ανακοίνωση ανακύπτει ο δαιδαλώδης χώρος που ουσιαστικά καλύπτει τρεις συγκεκριμένες ανάγκες: την φροντίδα ατόμων με σωματικές ή νοητικές αναπηρίες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες που χρειάζονται αποκατάσταση. Παρότι οι περισσότεροι παρέχουν όμοιο έργο, αναφέρονται με δεκαπέντε διαφορετικούς όρους.
Τι γίνεται με όσους δεν εμβολιασθούν
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εμβολιαστούν συγκεκριμένα όσοι εργάζονται σε κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, σε Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, σε μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων, σε κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία, στα Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων, στα Οικοτροφεία για παιδιά με σοβαρή σωματική ή νοητική αναπηρία, στα Ειδικά ιδρύματα (εκπαιδευτήρια, οικοτροφεία, άσυλα, ιδρύματα ή οιουδήποτε χαρακτηρισμού θεραπευτήρια για περίθαλψη σωματικώς ή νοητικώς αναπήρων), σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δημοτικών επιχειρήσεων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία.
Όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτούς τους χώρους, σε περίπτωση που δεν δεχθούν να εμβολιασθούν αντιμετωπίζουν “υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών”, χωρίς να απολύονται, αλλά και χωρίς να πληρώνονται. Επίσης με τη νέα ρύθμιση οι ήδη τρόφιμοι εξαιρούνται, αλλά όλοι οι νεοεισερχόμενοι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά.
Αυτό αποφασίσθηκε επειδή όποιος ήδη φιλοξενείται δεν έχει επιλογή και ο εμβολιασμός θα επιβαλλόταν υποχρεωτικά, ενώ όποιος εισαχθεί από τούδε και στο εξής έχει θεωρητικά την επιλογή να μην εισαχθεί και άρα έχει και την επιλογή να μην εμβολιασθεί. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, καθώς προβλέπονται και ποινικές ή πειθαρχικές κυρώσεις.