Τι ισχύει για απολύσεις λόγω “μη εμβολιασμού”
09/03/2021Οι πρώτες δύο απολύσεις εργαζομένων που αρνήθηκαν να εμβολιασθουν έγιναν σε γηροκομείο της εκκλησίας στη Γαστούνη και ο ένας απολυθείς, φυσιοθεραπευτής, προσέφυγε στη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με δικηγορικό γραφείο του Γιάννη Καρούζου, που ανέλαβε την υπόθεση το απολυθέντα, «η επίμαχη καταγγελία της σύμβασής είναι πρόδηλα άκυρη και παράνομη. Ανεξαρτήτως της αναγκαιότητας, κυρίως ηθικής, οι εργαζόμενοι που παρέχουν υπηρεσία έναντι ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένους, ασθενείς κ.τ.λ.) να εμβολιάζονται και να συμμετέχουν θετικά στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού για τη νόσο covid-19, η διενέργεια του σχετικού εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωτική νομοθετικά».
«Εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του COVID-19, δεν μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου, οιασδήποτε ειδικότητας και κατηγορίας, να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του», αναφέρει ο δικηγόρο.«Ο εργαζόμενος που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα αρνείται τον εμβολιασμό, π.χ. επειδή ανήκει σε ευπαθή ομάδα, ή για δικούς του ψυχολογικούς ή συνειδησιακούς λόγους, δεν μπορεί να τιμωρείται από τον εργοδότη του με την εσχάτη του μέτρων, δηλαδή την απόλυση. Αν με αυτό τον τρόπο ξεκινήσει η πρακτική των εργοδοτών, προφανώς θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις εργασιακής ζούγκλας. Εν προκειμένω, θα μπορούσε να προταθεί από τον εργοδότη η αλλαγή καθηκόντων του εργαζόμενου, η τοποθέτηση του σε θέση μη επαφής με το κοινό ή ακόμα και η θέση σε αναστολή – διαθεσιμότητα του εργαζόμενου από την εργασιακή του σύμβαση, χωρίς την πλήρη καταβολή του μισθού του».