ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί “πάγωσαν” οι κατ΄οίκον εμβολιασμοί

Προσφυγές για παρενέργειες από εμβόλια, Όλγα Μαύρου

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών, της βασικής ασπίδας έναντι της απειλητικής μετάλλαξης Δέλτα, ανατράπηκε όσον αφορά στους κατάκοιτους ασθενείς ή όσους έχουν μεγάλη δυσχέρεια μετακίνησης. Αν και παρήλθε εξάμηνο, αυτή η ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα δεν έχει καλυφθεί. Προβλεπόταν σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, να καλυφθεί με κατ΄οίκον εμβολισμό από ιδιώτες γιατρούς που θα άρχισαν τις επισκέψεις σε τέσσερις ημέρες, δηλαδή στις 23 Ιουλίου.

Επειδή η πολιτεία όμως έδινε μόνον 20 ευρώ για κατ΄οίκον εμβολιασμό και… 3 ευρώ για εμβόλια στο ιατρείο, ελάχιστοι γιατροί ανταποκρίθηκαν. Οι γιατροί επικαλούνται τις δυσχέρειες μετάβασης από τον ένα ασθενή στον άλλον, τον εξοπλισμό που απαιτείται να έχουν μαζί τους για τον εμβολιασμό καθαυτό αλλά και για να αντιμετωπίσουν τυχόν οξείες αντιδράσεις.

Επίσης αναφέρουν τον χρόνο που απαιτείται για να πάρουν ιστορικό του εμβολιαζόμενου πριν την ένεση, να λύσουν απορίες των πολιτών, αλλά και τον χρόνο υποχρεωτικής παραμονής εκεί για λόγους ασφαλείας, σε περίπτωση που εκδηλωθεί αλλεργική αντίδραση ή άλλη. Εκ του νόμου πρέπει να μένουν κοντά στον εμβολιασθέντα τουλάχιστον 15 λεπτά μετά την ένεση.

Τώρα γίνονται σκέψεις το πρόβλημα να λυθεί με επισκέψεις κατ΄οίκον από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας κάθε περιοχής. Η αντιπολίτευση όμως σχολιάζει ότι τα Κέντρα Υγείας είναι υποστελεχωμένα, ενώ πλέον σε πολλά νησιά πραγματοποιούν και rapid test σε τουρίστες, με συνέπεια να μην παρέχονται σχεδόν ούτε οι βασικές υπηρεσίες στους κατοίκους των περισσότερων περιοχών λόγω φόρτου εργασίας.

Το βάρος στα Κέντρα Υγείας

Πάντως προ ημερών ενημερώθηκαν εγγράφως όλα τα Κέντρα Υγείας προκειμένου να διαθέσουν κλιμάκιο αποτελούμενο από έναν γιατρό και έναν εμβολιαστή (νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας), οι οποίοι θα μεταβαίνουν στα σπίτια των πολιτών με κινητικά προβλήματα για να τους εμβολιάζουν. Το έγγραφο στάλθηκε επειδή πλέον οι εμβολιασμοί θεωρητικά αρχίζουν και οι ιδιώτες γιατροί δεν ενδιαφέρονται να μπουν στην διαδικασία για τόσο χαμηλή αμοιβή.

Όμως τα Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουν αυτό το επιπλέον προσωπικό που απαιτείται και τα περισσότερα δεν έχουν στείλει στο υπουργείο Υγείας τη “λίστα γιατρών” που τους ζητήθηκε για τους κατ΄οίκον εμβολισμούς. Η σχετική εγκύκλιος ορίζει επιπλέον ότι τα κλιμάκια αυτά θα πρέπει να κάνουν τουλαχιστον πέντε εμβολιασμούς την ημέρα (επειδή έχει πέντε δόσεις κάθε φιαλίδιο της Johnson&Johnson), που σημαίνει ότι απαιτείται ένα πλήρες κλιμάκιο ή “δεύτερο” Κέντρο Υγείας. Πολλά Κέντρα Υγείας, ειδικά σε νησιά, ετοιμάζονται να δηλώσουν αδυναμία να διαθέσουν γιατρό και νοσηλευτή για κατ’ οίκον εμβολιασμό λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx