ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσοι φορείς του ιού προσπαθούν καθημερινά να πάνε στα νησιά

Πόσοι φορείς του ιού προσπαθούν καθημερινά να πάνε στα νησιά, Όλγα Μαύρου

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο οι Λιμενικοί σταμάτησαν πάνω από 2.500 άτομα που προσπάθησαν να ταξιδέψουν σε νησιά χωρίς να έχουν κάνει τεστ. Με το δείκτη θετικότητας στην Ελλάδα να κυμαίνεται το τελευταίο δεκαήμερο στο 3,8% (περίπου 4 φορείς ανά εκατό άτομα που κάνουν τεστ), συνάγεται το έμμεσο συμπέρασμα ότι στους 2.500 περιλαμβάνονταν και περίπου 95 φορείς. Αυτοί θα έπαιρναν το “ελευθέρας” αν δεν ήταν εκεί το Λιμενικό Σώμα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, αλλά όπως είχε δείξει και η απλή εμπειρία του μέσου πολίτη που έχει βρεθεί σε λιμάνι, οι έλεγχοι στα καράβια ήταν ελλιπέστατοι μέχρις ότου αναλάβουν οι ένστολοι του Λιμενικού. Επιβάτες μάλιστα καταγγέλλουν ότι «μας ζητούν να δείξουμε το εισιτήριο δυο φορές, αλλά ούτε μία το πιστοποιητικό εμβολιασμού» και είναι κοινή εμπειρία ότι όλοι έμπαιναν μέχρι προ πέντε ημερών στα καράβια χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.

Αυτή η αδιαφορία των ναυτιλιακών εταιρειών αλλά και οι πλημμελείς έλεγχοι της Πολιτείας στα αεροδρόμια είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μια έκρηξη κρουσμάτων σε θέρετρα που απειλεί την τελευταία ελπίδα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον τουρισμό. Όμως ανύπαρκτη είναι η προνοητικότητα της Πολιτείας και στην εξεύρεση χώρων καραντίνας στα νησιά. Σε ένα νησί με 20.000 τουρίστες υπάρχουν μόλις 17 κλίνες καραντίνας όλες κι όλες.

΄Όσον αφορά στον “πλωτό” τουρισμό, οι πλοιοκτήτριες ή ναυλώτριες εταιρείες, ενώ δεν αρνήθηκαν να διενεργούν τους ελέγχους, είπαν πολύ πονηρά ότι «δεν μπορούμε να ελέγχουμε 500 επιβάτες και θα είναι δειγματοληπτικός ο έλεγχος». Με αυτό το “παραθυράκι” όμως, ουσιαστικά κατέληξαν σε μηδενικούς ελέγχους και αναγκάσθηκε να τους επιφορτισθεί το Λιμενικό σαν να ζητά η Πολιτεία να ελέγχουν τους επιβάτες στα αεροσκάφη και στα λεωφορεία και στα τρένα οι αστυνομικοί. Το δε περίφημο “επιτόπου σκανάρισμα” του πιστοποιητικού εμβολιασμού έμεινε στα επίπεδα της επιστημονικής φαντασίας.

«Γι’ αυτό ανέλαβε το Λιμενικό και πλέον αποδεδειγμένα γίνονται έλεγχοι. Αρκεί να σας πω πως το περασμένο τριήμερο 2.500 πολίτες δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία. Δεν θα υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Το Λιμενικό δεν επιθυμεί να επιβάλλει πρόστιμα και να κάνει συλλήψεις και το μόνο που ζητεί είναι η συνεργασία των επιβατών», είπε, χωρίς να αναφερθεί διόλου στη συνεργασία των ναυτιλιακών εταιρειών ο υπουργός Ναυτιλίας.

Αεροδρόμια και χερσαία σύνορα

Πρόβλημα συνιστούν και οι θαλαμηγοί και τα κότερα, που μπαινοβγαίνουν στα λιμάνια των νησιών ή στους ορμίσκους και φυσικά πλήρωμα και επιβάτες που αποβιβάζονται όπου θέλουν. Όμως ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι είναι πρακτικά αδύνατον να έχεις από έναν ένστολο για κάθε επαγγελματικό ή ιδιωτικό πλωτό σκάφος, γιατί θα χρειαζόσουν πάνω από 70.000 Λιμενικούς. Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο ίδιος, στα νησιά οι τουρίστες δεν φτάνουν μόνον με πλοία.

Στα δε αεροδρόμια ή και στα χερσαία σύνορα, ο περίφημος αλγόριθμος που υποδεικνύει σε ποιους θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, εξακολουθεί να τσακώνει μόλις το ένα τρίτο των κρουσμάτων, καθώς τα 2/3 μπαίνουν κανονικά με τα πιστοποιητικά ή τα τεστ τους και περίπου 15 τουρίστες την ημέρα (500 το μήνα) νοσούν όταν πλέον έχουν καταλύσει σε ξενοδοχείο και έχουν αρχίσει τις διακοπές τους.

Στις 30 Ιουνίου π.χ. μόνον ένας τουρίστας βρέθηκε θετικός σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά 15 που είχαν ήδη εισέλθει νόσησαν στο ξενοδοχείο τους και έκαναν τεστ εκ των υστέρων. Στις 29 Ιουνίου βρέθηκαν μόλις τρεις φορείς, αλλά την ίδια μέρα νόσησαν 18 τουρίστες που είχαν εισέλθει στη χώρα μας ως υγιείς σύμφωνα με τον “έξυπνο” αλγόριθμο. Στις 11 Ιουλίου ο 1ος αλγόριθμος “έπιασε”  11 φορείς, αλλά την ίδια μέρα  21 “υγιείς τουρίστες” παρουσίασαν συμπτώματα, αφού ειχαν συγχρωτισθεί προηγουμένως σε παραλίες και μπαρ.

Αν εφαρμοστούν μικρο-lockdown τύπου Μυκόνου και στην Πάρο, στη Σαντορίνη ή και στην Κρήτη που κατά περιοχές παρουσιάζει έξαρση, ο τουρισμός θα απειληθεί σημαντικά. Ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε επ’ αυτού «καλύτερα λίγες ημέρες ταλαιπωρίας και μέτρων παρά να χαθεί για όλους ολόκληρη η τουριστική σεζόν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx