Η Άρτεμις Ποταμιάνου για… ότι πιο σημαντικό έχουμε
21/05/2018To Platforms Project 2018 παρουσιάζεται φέτος από τις 17 έως τις 20 Μαΐου 2018 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με ένα πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα ομιλιών, βίντεο και περφόρμανς από τις συμμετέχουσες ομάδες. Η Άρτεμις Ποταμιάνου που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια μιλάει στο SLpress.gr.
- To Platforms Project παρουσιάζεται φέτος για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Συμμετέχουν 56 πλατφόρμες από 17 χώρες, 41 πόλεις και περίπου 700 καλλιτέχνες. Σε τι πιστεύεις ότι διαφέρει από τις προηγούμενες χρονιές;
To Platforms Project 2018 πρώτα από όλα θα παρουσιαστεί σε νέο χώρο, στον Εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που την φετινή εκδοχή του θα παρουσιαστεί στην ΑΣΚΤ, όχι μόνο γιατί εγώ και ο Μιχάλης Αργυρού είμαστε απόφοιτοι της σχολής αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι ως κατεξοχήν “φυτώριο” των νέων καλλιτεχνών, ο εκθεσιακός χώρος της ΑΣΚΤ αποτελεί την ιδανική επιλογή για το Platforms Project.
Tο Platforms Project 2018 θα αποτελέσει την μεγαλύτερη συνάντηση πλατφορμών απ’ όλες τις προηγούμενες χρονιές. Μετά από την λήψη εκατοντάδων αιτήσεων από 24 χώρες στο ανοιχτό διαδικτυακό κάλεσμα θα συμμετέχουν 56 πλατφόρμες δημιουργώντας ένα παγκόσμιο network.
Όπως θα δείτε στο πρόγραμμα των παράλληλων προγραμμάτων, φέτος δημιουργήθηκαν 4 συνεργασίες-εκθέσεις – δύο ομαδικές εκθέσεις: Sublime και Repress και RNOP – HELLENIKON Assemblage no.7 και δύο ατομικές παρουσιάσεις των Andreas Marti και Jenn E Norton – από πλατφόρμες αλλά και μεμονωμένους καλλιτέχνες πλατφορμών των προηγούμενων ετών. Είναι αποτέλεσμα του παγκόσμιου network που έχει δημιουργήσει το Platforms Project στα έξι χρόνια λειτουργίας του, από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και χώρους που είναι σε άμεση επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτός ήταν και ο σκοπός του Platforms Project .
Επίσης τις τέσσερις μέρες λειτουργίας του θα παρουσιάζονται συνολικά 74 περφόρμανς από 16 πλατφόρμες από 9 χώρες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που για δεύτερη χρονιά φιλοξενούμε Διημερίδα της AICA Hellas -της Εταιρείας των Ελλήνων Τεχνοκριτών- με αντικείμενο διερεύνησης και παρουσίασης τα προβλήματα των νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Ο τίτλος της Διημερίδας είναι: Οι Μηχανισμοί προώθησης Νέων Καλλιτεχνών. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαΐου 2018.
- Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κάποια εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών είναι ανοιχτά και παρουσιάζουν έργα φοιτητών. Νομίζεις ότι με αυτόν τον τρόπο το κοινό έρχεται πιο κοντά με αυτό που συμβαίνει σήμερα στον χώρο της τέχνης;
Για εμάς ήταν ένας από τους στόχους μας να παραμείνουν κάποια εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών ανοιχτά. Παρουσιάζουν έργα φοιτητών για να έρθει το κοινό που θα επισκεφτεί το Platforms Project σε επαφή και με την επόμενη γενιά καλλιτεχνών αλλά και για να γνωρίσουν οι ίδιοι οι φοιτητές τους καλλιτέχνες και επιμελητές που έρχονται από το εξωτερικό. Επίσης είμαστε χαρούμενοι που φέτος εντάξαμε στο πρόγραμμα μας το συλλογικό εικαστικό έργο-εγκατάσταση GIVING, της οµάδας WEDO σε οργάνωση και επιµέλεια Μάιρας Στέφου, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 150 καλλιτέχνες, φοιτητές της ΑΣΚΤ και μέλη του Διδακτικού Προσωπικού της ΑΣΚΤ.
- Η Διημερίδα της aica hellas παρουσιάζει τα προβλήματα των νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Ποια είναι αυτά με λίγα λόγια κατά τη γνώμη σου; Υπάρχει λύση;
Σίγουρα οι Μηχανισμοί προώθησης Νέων Καλλιτεχνών και η δημιουργία τους, που είναι το θέμα της διημερίδας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν λύνεται εύκολα. Με το Platforms Project όμως αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να κάνουμε: να αποτελέσει τον τόπο συνάντησης όσο το δυνατόν περισσότερων καλλιτεχνικών ομάδων από όλο το κόσμο και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τους τρόπους δραστηριοποίησής τους αλλά και της πειραματικής τέχνης απελευθερωμένης από εμπορικούς σκοπούς. Επιδίωξη ήταν και είναι να αποτελέσει τον πυρήνα δημιουργίας και καταγραφής των πρωτοποριακών τάσεων στη τέχνη και την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των πλατφορμών για ανταλλαγή εκθέσεων.
- Ποια πιστεύεις ότι είναι η προσφορά του Platforms Project στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο;
Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη προσφορά του ήταν ότι δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να αποτελέσει η Αθήνα τόπο συνάντησης τόσων καλλιτεχνών από τόσες χώρες.
Στα πλαίσια του Platforms Project 2013, 2014, 2015, 2016 και 2017 παρουσιάστηκαν 162 πλατφόρμες από 26 χώρες και με περισσότερους απ 2.300 συνολικά καλλιτέχνες απ τις 5 ηπείρους. Οι περισσότερες απ τις πλατφόρμες που συμμετείχαν στο Platforms Project δημιούργησαν σχέσεις φιλίας μεταξύ τους και συνεργασίες. Μέσα στα έξι χρόνια λειτουργίας του, το Platforms Project έδωσε τη δυνατότητα σε δεκάδες Έλληνες καλλιτέχνες να εκθέσουν σε artist-run χώρους του εξωτερικού.
- Τι σημαίνει για σένα πολιτισμός και με ποιούς τρόπους μπορεί να υπάρξει σήμερα στην Ελλάδα;
Για μένα ο πολιτισμός είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε και θα πρέπει να εστιάσουμε όλοι για την καλύτερη ανάδειξη του.