Διώκονται για κατασκοπεία και διακίνηση μεταναστών μέλη ΜΚΟ
19/07/2021Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ σχημάτισε δικογραφία κατά τεσσάρων αλλοδαπών, μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (MKO) στη Λέσβο, για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία. Δεν είναι διαπιστωμένο ακόμη αν ενεργούσαν εν γνώσει των ΜΚΟ ή είχαν αναλάβει “πρωτοβουλία”.
Οι κατηγορούμενοι είναι μια νεαρή Αμερικανίδα, μια 38χρονη Βρετανίδα, ένας 40χρονος Σκανδιναβός και ένας Βρετανός αγνώστων, σε εμάς, στοιχείων. Φέρονται να διακινούσαν συστηματικά μετανάστες παρέχοντας απόρρητο υλικό από τον περασμένο Ιούνιο και συμμετείχαν ουσιαστικά σε οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών. Συνεργάζονταν με άλλα έξι άτομα, Αφγανούς και Σύρους. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις είναι για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος, κατασκοπείας και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης.
Όπως ανακοινωσε η ΕΛΑΣ «οι εμπλεκόμενοι, λειτουργώντας κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, αλλά και με τη χρήση συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία μεταναστευτικές ροές, αλλά και λάμβαναν από αυτές, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα».
Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων μεταναστευτικών ροών προς Λέσβο, Χίο και Σάμο. Οι “απέναντι” συνεργάτες τους, έδιναν τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων μεταναστευτικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο. Πληροφορούσαν επίσης για τον αριθμό των επιβαινόντων στις λέμβους και τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης).
Τα τέσσερα μέλη των ΜΚΟ παρέδιδαν λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τις θέσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων και φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων, και λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής αλλοδαπών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Η δικογραφία
«Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, παρείχαν οδηγίες στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών κατά την άφιξη σε ελληνικό έδαφος, που αφορούν τη μετάβαση τους είτε σε δύσβατες προς απόκρυψη περιοχές των νησιών, είτε σε χώρους και δομές υγειονομικής υποστήριξης, δυσχεραίνοντας συστηματικά το έργο των αρμόδιων ελληνικών Αρχών», ανέφερε η Υποδιεύθυνση Μυτιλήνης.
Η μία από αυτές τις τέσσερις ΜΚΟ έχει χιλιάδες ακολούθους στα social media, ενώ σχεδόν σε καθημερινή βάση στη σελίδα της στο facebook αναρτά βίντεο με καταγγελίες για pushbacks μεταναστών από το ελληνικό Λιμενικό. Ακόμα πάντως δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα μέλη των τεσσάρων αυτών ΜΚΟ λειτουργούσαν ανεξάρτητα ή όχι από τις ΜΚΟ στις οποίες ανήκαν με αστυνομικές πηγές να επισημαίνουν ότι η έρευνα συνεχίζεται.
Εντούτοις τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι σχηματίζεται δικογραφία κατά 33 ατόμων, μελών τεσσάρων ΜΚΟ. Οι ΜΚΟ υποστήριξαν τότε και προς ξένα έντυπα, ότι διώκονται επειδή προβάλλουν τις επαναπροωθήσεις και ότι οι ελληνικές αρχές θέλουν να τις αναγκάσουν να σωπάσουν. Ο γερμανικός τύπος τότε (επειδή πολλοί από τους 33 ήταν Γερμανοί) ανέφερε ότι ουσιαστικά δεν έχουν ασκηθεί διώξεις επειδή είναι ισχνά τα αποδεικτικά στοιχεία.
Γερμανικά έντυπα έγραφαν τον περασμένο Νοέμβρη ότι η Ελλάδα είχε υποδεχθεί αρχικά τις ΜΚΟ ως σωτήρες το 2015 και αντιμετώπιζε τους συμμετέχοντες ως ήρωες «και τώρα θέλει να τους κλείσει φυλακή». Ανέφεραν ότι ερευνώνται κυρίως οι ΜΚΟ Mare Liberum, Sea Watch, FFM eV, Josoor και Alarm Phone/ Watch the Med. Η δικογραφία εκείνη έμεινε στάσιμη και ήταν σχεδόν ταυτόσημη με αυτήν που ανακοινώθηκε σήμερα.