ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Θυμωμένοι οι πολίτες, αλλά ακλόνητη η κυβέρνηση!

Δημοσκόπηση για τα κόμματα και την πανδημία

Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να αξιολογείται αρνητικά από τα δύο τρίτα των πολιτών και όχι απλώς να παραμένει ακλόνητη, αλλά να εμφανίζεται και φαβορί σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση; Θεωρητικά όχι, ωστόσο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό συμβαίνει, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση, επιβεβαιώνοντας μια σειρά άλλων μετρήσεων. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για άλλο ένα ελληνικό παράδοξο.

Σύμφωνα με έρευνα της Prorata, που διεξήχθη το διάστημα 7-11 Ιουλίου και παρουσίασε η “Εφημερίδα των Συντακτών”, το μεγαλύτερο τμήμα των ερωτηθέντων (61%) αξιολογεί αρνητικά την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Αρνητική είναι η αξιολόγηση της κυβέρνησης και για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας από το 68% των ερωτηθέντων. Παρόλα αυτά, η ΝΔ δεν προηγείται απλώς του ΣΥΡΙΖΑ κατά δέκα μονάδες, αλλά εμφανίζεται να έχει και πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή εκλογικής επιρροής. Ανεβάζει μάλιστα το ανώτατο όριο εκλογικής επιρροής της ΝΔ στο 50%, έναντι 31% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει άλλες που προηγήθηκαν και δείχνουν , όπως και η σημερινή της ALCO για το Open, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά. Δίνει, ωστόσο, και μια λογικοφανή εξήγηση, καθώς οι ερωτηθέντες απαντούν ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο σε ποσοστά που είναι μεγαλύτερα του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ. Αντιθέτως σε ότι αφορά την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές αξιολογήσεις των ερωτηθέντες κινούνται σταθερά κάτω από τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος.

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ διασώζει την κυβέρνηση

Το τραγικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, είναι ότι οι ερωτηθέντες δηλώνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά (49%) ενοχλημένοι από μια πιθανή επάνοδό του στην διακυβέρνηση, παρά από μια ενδεχόμενη επανεκλογή της ΝΔ (39%). Έτσι, παρότι τα αρνητικά συναισθήματα της απογοήτευσης και του θυμού απέναντι στην οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας εξακολουθούν να κυριαρχούν των θετικών, δείχνουν να επιμερίζονται από τους ερωτηθέντες συνολικά στο πολιτικό σύστημα και όχι αποκλειστικά ή κυρίως στην κυβέρνηση. Εδω θα μπορούσε να υποστηρίξεικάποιος ότι τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναισθήματα είναι αυτά που σε μεγάλο βαθμό διασώζουν την κυβέρνηση.

Η ίδια έρευνα εμφανίζει τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να παρουσιάζουν μικρή αύξηση της εκλογικής επιρροής τους, αυξημένη κατά 1,5% και 1% αντίστοιχα σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου. Την ίδια ώρα, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει οριακή αύξηση 0,5%, ενώ οριακή μείωση καταγράφει η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ 25. Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ είναι στο 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, το ΚΙΝΑΛ στο 7%, το ΚΚΕ στο 4%, η Ελληνική Λύση στο 3% και το ΜεΡΑ 25 στο 2,5%. Σημαντική συρρίκνωση, σε σχέση με τον Απρίλιο, εμφανίζει και το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο καταγράφεται στο 13,5%.

Ακόμη μεγαλύτερη διαφορά, 12,8%, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πάντως η δημοσκόπηση της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 36,9% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 7%. Ακολουθούν το ΚΚΕ (5%), η Ελληνική Λύση (4,6%) και το ΜέΡΑ25 (3,6%). Στην έρευνα αυτή το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι ακόμη μικρότερο και καταγράφεται στο 11,5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί βέβαια να προηγείται στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός (40%), με τον Αλέξη Τσίπρα να παραμένει σταθερά τρίτος (22%), πίσω από το “κανένας” που επιλέγει το 32% των ερωτηθέντων.

Μειωμένο εμφανίζει η δημοσκόπηση της ALCO και το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι τα προνόμια στους εμβολιασμένους συνιστούν διχασμό. Συγκεκριμένα το 54% απαντά ότι θεωρεί τις απαγορεύσεις ως «απαραίτητες» και το 39% υποστηρίζει ότι συνιστούν διχασμό της κοινωνίας, την ώρα που η έρευνα της Prorata το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί τις διευκολύνσεις και τα προνόμια στους εμβολιασμένους ως μια κακή και διχαστική λύση. Και στην έρευνα της Prorata υπάρχει, ωστόσο, ένα ποσοστό 27% που θεωρεί ότι στην παρούσα φάση είναι η μόνη αλλά όχι απαραίτητα η καλύτερη λύση και το 24% την βρίσκει ως μια καλή και έξυπνη λύση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx