ΗΠΑ-Κόεν: Δίκαιη μοιρασιά υδρογονανθράκων στην Κύπρο

ΗΠΑ-Κόεν: Δίκαιη μοιρασιά υδρογονανθράκων στην Κύπρο

Τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Κύπρου πρέπει δίκαια να μοιραστούν μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού, υπό το πρίσμα μιας συνολικής διευθέτησης. Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Τζόναθαν Κόεν.

Την απάντηση αυτή έδωσε σε ερώτηση του γερουσιαστή Μπομπ Μέντεζ, μέλους της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Η επιτροπή ενέκρινε την υποψηφιότητα του Κόεν ως πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη και παρέπεμψε το ζήτημα στην ολομέλεια όπου και αναμένεται οριστικά να εγκριθεί.

Ερωτώμενος εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα παρέμβει έναντι της Τουρκίας για τις πολεμικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, περιλαμβανομένων των ενεργειών της για παρεμπόδιση των ερευνών υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε:

«Εάν επιλεγώ, θα συνεχίσω να υποστηρίζω την πολιτική των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των πόρων της εντός της ΑΟΖ της. Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως όλοι οι πόροι του, πρέπει δίκαια να μοιραστούν μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου βάσει μιας τελικής συμφωνίας», είπε.

«Θα αποθαρρύνω κάθε δράση ή ρητορική που αυξάνει την ένταση. Είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να συνεχίσουν να δημιουργούν τις συνθήκες που θα διευκολύνουν την ειρηνική οικονομική ανάπτυξη και θα επιτρέπουν στις εταιρείες να επιχειρούν σε ένα σταθερό περιβάλλον. Αν επιλεγώ θα πιέσω το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει το ίδιο μήνυμα», κατέληξε.

Για την UNFICYP ο Κόεν είπε πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση ώστε το ΣΑ του ΟΗΕ να συνεχίσει να «βλέπει» όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις μέσα από το πρίσμα των αμερικανικών αρχών.

Ερωτώμενος για τις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διμερείς σχέσεις με την Κύπρο είπε: «Η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κορυφαία προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης.

»Εάν επιλεγώ, πρόθυμα, θα προωθήσω την σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω την σε υψηλό επίπεδο δέσμευση των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ειρηνευτική διαδικασία και σε ευρύ φάσμα ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και για τις δύο χώρες».

Νωρίτερα εντός του έτους το πλοίο γεωτρύπανο SAIPEM 12000, μισθωμένο από την ιταλική ΕΝΙ που επρόκειτο να ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, εμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, καθώς επιχειρούσε να πλεύσει στον στόχο «σουπιά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx