Δύο φορές ρίχτηκαν στη μάχη τα ισραηλινά F-35I Adir

Δύο φορές ρίχτηκαν στη μάχη τα ισραηλινά F-35I Adir

Το Ισραήλ έπληξε στόχους στη Μέση Ανατολή με μαχητικά F-35 Adir δύο φορές, δήλωσε ο υποπτέραρχος Amikam Norkin, αρχηγός της ισραηλινής αεροπορίας.

«Πετάμε με τα F-35 σε όλη τη Μέση Ανατολή. Αποτελούν μέρος των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων. Είμαστε οι πρώτοι που χτυπήσαμε χρησιμοποιώντας τα F-35 στη Μέση Ανατολή και έχουν ήδη επιτεθεί δύο φορές σε διαφορετικά μέτωπα», είπε.

Ο Norkin προχώρησε στο εν λόγω σχόλιο δείχνοντας και φωτογραφία του F-35I Adir να πετά πάνω από τη Βυρηττό του Λιβάνου, χωρίς όμως να αναφέρει πότε ελήφθη η φωτογραφία.

Άλλος ανώτερος αξιωματικός της αεροπορίας πως η απόφαση να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για το F-35 ελήφθη μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ικανότητες και επιδόσεις

«Πέραν της ικανοποίησής μας για τις επιδόσεις και τις ικανότητες του Adir, ο ψυχολογικός παράγοντας βαραίνει επίσης», είπε. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Lockheed Martin Marillyn A. Hewson, το F-35 εμπόδισε τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ.

«Με την τεχνολογία C4I που έχει ενσωματωθεί στο Adir, το F-35 είναι εξαιρετικά σημαντικό στην αντιμετώπιση της ευρείας πυραυλικής απειλής της Χεζμπολάχ μέσω της άμεσης ταυτοποίησης και αξιολόγησης των στόχων. Μπορεί να πετά σε αυτό που ονομάζουμε διαμόρφωση «κτήνους» μεταφέροντας 18.000 λίβρες οπλισμού εσωτερικά και εξωτερικά», είπε.

Με εξαιρετικά χαμηλό ίχνος στα ραντάρ το F-35 είναι ικανό να επιχειρεί χωρίς να εντοπίζεται εντός του εχθρικού εδάφους όπως του Ιράν και να αποφεύγει προηγμένα πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα όπως τα ρωσικά S-300 και S-400.

«Φτιάξαμε αυτό το αεροσκάφος για να δώσουμε στους κατόχους τους αποφασιστικό αποτέλεσμα», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Lockheed Martin International. «Δεν εκπλαγήκαμε καθόλου που το Ισραήλ πραγματοποίησε πρώτο επιχειρησιακά το μαχητικό», είπε.

Ετοιμοπόλεμο

Το κατασκευασμένο από τη Lockheed Martin αεροσκάφος αγοράστηκε ως μέρος της συμφωνίας στρατιωτικής βοήθειας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ. Το Ισραήλ απέκτησε 19 F-35 με κόστος 125 εκ. δολαρίων ανά μονάδα και άλλα 14 με κόστος 112 εκ. δολαρίων ανά μονάδα. Το κόστος αναμένεται να πέσει στα 80 εκ. δολάρια μέχρι το 2020.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως τα F-35 απέκτησαν αρχική επιχειρησιακή ικανότητα τον Δεκέμβριο του 2017 μετά την παραλαβή των πρώτων εννέα μαχητικών. Συνολικά το Ισραήλ αναμένεται να παραλάβει 50 μαχητικά έωε το 2024 τα οποία θα σχηματίσουν δύο μοίρες.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ αεροπορία, πεζοναύτες και ναυτικό αναμένεται να παραλάβουν 2.456 F-35 και των τριών εκδόσεων. Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί πάνω από 280 αεροσκάφη που υπηρετούν σε 15 βάσεις σε όλο τον κόσμο. Πάνω από 580 πιλότοι και 5.600 τεχνικοί και προσωπικό εδάφους έχουν εκπαιδευτεί επί του αεροσκάφους και έχει συμπληρώσει πάνω από 130.000 ώρες πτήσεις.

ΠΗΓΗ: jpost

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx