Οι μεταμνημονιακοί πυλώνες ανάπτυξης του Δραγασάκη

"Κινδύνους" βλέπει ο Γιάννης Δραγασάκης από τον προϋπολογισμό

Η συζήτηση στη Βουλή για το μεταμνημονιακό Αναπτυξιακό Σχέδιο που εγκρίθηκε ήδη μετ΄ επαίνων από το EuroWorkingGroup ήρθε να αποκαλύψει ένα στιβαρό σενάριο ανάπτυξης που θα οδηγήσει τα επόμενα πέντε χρόνια στην επένδυση πάνω από 100 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία από το κράτος και την ΕΕ. Η δε συντηρητική Die Welt, υπό τον τίτλο «Κάνοντας την Ελλάδα και πάλι μεγάλη» έγραψε ότι το Σχέδιο διασφαλίζει την ανάκαμψη, καθώς περιλαμβάνει βαθιές τομές στον οικονομικό και ενεργειακό κλάδο και στη βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης,

Το πιο εντυπωσιακό που ακούστηκε κατά την συζήτηση στη Βουλή ήταν από το στόμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι όχι μόνο δεν θα κατασπαταληθεί το «μαξιλάρι» των 20 δισ. ευρώ όπως λένε οι σχολιαστές της αντιπολίτευσης, αλλά θα αυξηθεί σταδιακά στα 50 δισ. ευρώ! Εάν κάτι τέτοιο συμβεί τα επόμενα πέντε χρόνια θα καταστήσει την Ελλάδα μια από τις πιο σταθερές οικονομίες της Ευρώπης.

Οι αναπτυξιακοί πόροι της επόμενης φάσης των 100 δισ. ευρώ στην διάρκεια της συζήτησης κατονομάστηκαν: 1) οι δημόσιοι πόροι που θα διατεθούν την επόμενη πενταετία, υπερβαίνουν τα 45 με 50 δισ. ευρώ (Δραγασάκης), 2) Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) θα στηρίξει επενδύσεις που θα αποφέρουν σύμφωνα με την τράπεζα έως και 20 δισ. την επόμενη τριετία. 3) άλλα 2,5 δισ. ευρώ αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD). 4) άλλα 10 ίσως και παραπάνω είναι το υπόλοιπο του τρέχοντος ΕΣΠΑ και 5) επιπλέον 8 δισ. ευρώ έρχονται από το πακέτο Γιουνκέρ. Τα κεφάλαια αυτά θα μοχλεύσουν άλλα τόσα από τον ιδιωτικό τομέα και τα κεφάλια εξωτερικού, που σημαίνει ότι στην 5ετία οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 200 δισ. ευρώ.

Πυλώνες της ανάπτυξης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι δύο είναι κυρίως οι πυλώνες αυτού του σχεδίου:

  1. Ο πρώτος είναι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ανθεκτικό στις κρίσεις, βιώσιμο οικολογικά, δίκαιο κοινωνικά βασισμένο με ένα θεσμικό οπλοστάσιο για την ανάπτυξη, με συγκρότηση κλαδικών και τομεακών πολιτικών που απουσιάζουν στους περισσότερους τομείς, με τη θέσπιση διαδικασιών για τη δημιουργία και την ενίσχυση διακλαδικών σχέσεων, με τη δημιουργία νέων εργαλείων χρηματοδότησης και μαζί με μια αναπτυξιακή τράπεζα.
  2. Ο δεύτερος πυλώνας είναι το κοινωνικό κράτος που δεν αποτελεί τροχοπέδη, αλλά πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης και γι αυτό, στο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση έχουν ενσωματωθεί και οι στόχοι του ΟΗΕ για την ανάπτυξη και δίνει βάρος στην ταυτόχρονη συνδυασμένη σημασία στην οικονομική μεγέθυνση και στην οικολογική προστασία και στην κοινωνική προστασία και ανάπτυξη.

Υπό συνθήκες σχετικής ομαλότητας στο διεθνές οικονομικό επίπεδο και με ελεγχόμενο τον γεωπολιτικό παράγοντα, το σχέδιο αυτό ανοίγει προοπτική για τη χώρα. Θα επισημαίναμε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά το 2000 υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μετά την είσοδο στην Ευρωζώνη, οπότε και εγκατέλειψαν την τύχη της χώρας στις αγορές και στη διαπλοκή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx