ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βρετανία: Κυβέρνηση και υγειονομικοί στα χαρακώματα

Βρετανία: Κυβέρνηση και υγειονομικοί στα χαρακώματα

Σε τροχιά σύγκρουσης φαίνεται να είναι η βρετανική κυβέρνηση με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις που προανήγγειλε ο Μπόρις Τζόνσον δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των εργαζομένων. Το ήδη επιβαρυμένο κλίμα ήρθε να επιδεινώσει η τοποθέτηση της υφυπουργού Υγείας στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την κατάσταση του NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας).

Παρά τα όσα είχαν εξαγγελθεί, δεν ανακοίνωσε τη δεδομένη εκείνη στιγμή την πολυαναμενόμενη αύξηση των μισθών για γιατρούς, νοσοκόμους και λοιπό προσωπικό υγείας. Τα σωματεία υγείας, σε ανακοίνωσή τους, κατηγορούν υπουργούς της κυβέρνησης ότι τους αντιμετωπίζουν με «περιφρόνηση», καθώς η απόσυρση της ρύθμισης για το μισθολογικό από την ομιλία της υφυπουργού έγινε τελευταία στιγμή και χωρίς κάποια προειδοποίηση.

Η στάση της υφυπουργού επέφερε δριμύτατες αντιδράσεις από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, αλλά και από τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών. Σε ερώτηση που κατέθεσε αναφορικά με το θέμα η σκιώδης υπουργός Υγείας των Εργατικών, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί το ακριβές ποσό αύξησης από την αρμόδια υφυπουργό.

Η διευθύντρια της επαγγελματικής ένωσης των νοσηλευτών αναφέρει ότι: «Με δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις νοσηλευτών και χιλιάδες ακόμη να επανεξετάζουν το μέλλον τους στο επάγγελμα, η κυβέρνηση στέλνει τα χειρότερα δυνατά μηνύματα με αυτό το πολιτικό παιχνίδι». Η εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα Υγείας είπε κατά την ομιλία της στη Βουλή «Τι έκανε η κυβέρνηση; Τίποτα! Πριν από μία ώρα υπήρχαν ενημερώσεις για το ποια θα είναι η συμφωνία και τελικά κατέληξε να μην υπάρχει. Το προσωπικό του συστήματος Υγείας μας αξίζει καλύτερα».

Η αναδίπλωση της κυβέρνησης

Η καθυστέρηση στην κοινοποίηση της κυβερνητικής απόφασης, υπολογίζεται ότι αφορούσε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας, οι οποίοι από την έναρξη του μισθολογικού έτους, την 1η Απριλίου του 2021, περιμένουν να μάθουν το μισθό τους. Εκπρόσωπος σωματείου δήλωσε ότι «Είναι εξωφρενικό. Έχουμε φτάσει στην τελευταία μέρα εργασιών του κοινοβουλίου πριν τη θερινή παύση εργασιών και η κυβέρνηση έχει προσβάλλει τους σκληρά εργαζόμενους του συστήματος υγείας, δια της σιωπής της».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, ο λόγος που η βρετανική κυβέρνηση δίστασε να ανακοινώσει άμεσα τις προθέσεις της, είναι ότι εξέταζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο η μόνιμη αύξηση να είναι της τάξεως του 1,5% (και όχι του 3% όπως είχε διαρρεύσει) με άλλο ένα 1,5% να δίνεται στους υγειονομικούς ως έκτακτο δώρο, λόγω της πανδημίας. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης προέβλεπε αύξηση μόλις 1% σε μόνιμη βάση, χωρίς άλλου είδους έκτακτη ενίσχυση.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά των σωματείων που ξεκίνησαν να κάνουν λόγο για απεργιακές κινητοποιήσεις, οδήγησαν αρχικά τον Μπόρις Τζόνσον στο να ανακοινώσει μία αύξηση της τάξεως του 3% σε μόνιμη βάση (και όχι με ένα ποσοστό εξ’ αυτής να είναι σε μορφή έκτακτου μπόνους) χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση περισσότεροι από 61.000 νέοι γιατροί.

Το τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του υπουργείου χαρακτήρισε το ποσοστό της μισθολογικής αύξησης ως «αναγνώριση των μοναδικών επιπτώσεων που είχε η πανδημία στο σύστημα υγείας». Σημειώνεται ότι οι λίστες αναμονής των νοσοκομείων στην Βρετανία, τους τελευταίους μήνες, έφτασαν τους πέντε εκατομμύρια ασθενείς, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα.

Πρόσω ολοταχώς για απεργία

Η κυβέρνηση διευκρίνισε από μεριάς της, ότι η αύξηση που αποφασίστηκε θα έχει αναδρομική ισχύ και θα αφορά από την έναρξη του μισθολογικού έτους 2021-2022, ενώ καλύπτει την πλειονότητα του υγειονομικού προσωπικού, μεταξύ άλλων νοσοκόμους, παραϊατρικό προσωπικό, οδοντίατρους, αλλά όχι και τους εκπαιδευόμενους γιατρούς. Η αύξηση παρότι τριπλάσια από ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, δεν φάνηκε να ικανοποιεί τα σωματεία των εργαζομένων. Τη χαρακτήρισαν «εξαιρετικά ακατάλληλη».

Επαγγελματικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η στάση της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει στην πρώτη στα χρονικά απεργία των υγειονομικών στην Αγγλία. Αντίστοιχες οργανώσεις στη Σκωτία έχουν ήδη απορρίψει αύξηση της τάξεως του 4%, που αποφασίστηκε από την σκωτική κυβέρνηση. Το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτών, ένα εκ των κυριότερων συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου, έχει μαζέψει 35 εκατομμύρια λίρες για να καλύψει τα κόστη μιας ενδεχόμενης απεργίας.

Με βάση τους νόμους για τα συνδικάτα που έχουν εισάγει οι Συντηρητικοί, για να προκηρυχθεί νόμιμα μία απεργία πρέπει να συμμετέχουν γενικά στην ψηφοφορία τουλάχιστον τα μισά εγγεγραμμένα μέλη ενός σωματείου, αλλά και να συμφωνεί τουλάχιστον το 40% επί του συνόλου. Οι Εργατικοί ασκούν μεν κριτική στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις της, στηρίζοντας τα αιτήματα των υγειονομικών, αλλά και η κυβέρνηση της Ουαλίας που ελέγχεται από το κόμμα τους, εισήγαγε κι εκείνη μισθολογική αύξηση μόλις 3%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx