10 χρόνια χωρίς τη φωνή της Έιμι Γουάινχαουζ – “Έφυγε” μόλις 27 ετών
23/07/2021Συμπληρώνονται σήμερα 10 χρόνια από το θάνατο της Βρετανίδας σταρ Έιμι Γουάινχαουζ, που άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 27 ετών στο Λονδίνο. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη σε χιλιάδες θαυμαστές της ανά τον κόσμο, που μέχρι και σήμερα σπεύδουν στη γενέτειρά της, το Κάμντεν Τάουν, για να τιμήσουν τη μνήμη της τραγουδίστριας που τους άγγιξε.
Μεγαλωμένη από τον πατέρα της με τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα, εγγονή επίσης τραγουδίστριας, η Γουάινχαουζ παρά τη σύντομη καριέρα της, άφησε ανεξίτηλο το δικό της στίγμα στη σύγχρονη σόουλ και τζαζ μουσική. Θεωρείται ότι ενέπνευσε μια σειρά από νεότερους καλλιτέχνες που διαπρέπουν μέχρι και σήμερα στη βιομηχανία του τραγουδιού, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Αντέλ.
«Χάρη σ’ αυτήν πήρα μια κιθάρα κι άρχισα να γράφω τα δικά μου τραγούδια» δήλωσε για την Έιμι η πολυβραβευμένη τραγουδοποιός. Η Γουάινχαουζ με το χαρακτηριστικό beehive χτένισμα και τη δυναμική κοντράλτο φωνή της, έγινε μια φιγούρα που αποτυπώνεται εύκολα στο μυαλό του κάθε ακροατή και θεατή. Η πρώτη της δισκογραφική προσπάθεια (“Frank”), γνώρισε επιτυχία, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη δεύτερή της όμως απόπειρα να την εκτοξεύει στην κορυφή των τσαρτ.
Απογείωση με το “Back to Black”
Ο λόγος για το “Back to Black” που κυκλοφόρησε το 2006 και έχει πωλήσει έως σήμερα περισσότερα από 16 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, συνάντησε ένθερμη αποδοχή από κριτικούς, αλλά και άνοιξε το δρόμο σε μια σειρά από νέες καλλιτέχνιδες του “πειραματικού” είδους. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για την πιο αναγνωρισμένη δουλειά της Γουάινχαουζ, που έμελλε να είναι και η τελευταία της, λόγω του τραγικού της τέλους.
Αυτή η δουλειά της χάρισε τη νίκη σε πέντε από τις έξι κατηγορίες των βραβείων Grammy που ήταν υποψήφια το 2007, ένα επίτευγμα-ρεκόρ καθώς έγινε η πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνης που κατάφερε κάτι τέτοιο σε μία βραδιά. Πριν τον αιφνίδιο θάνατό της το 2011 πρόλαβε να ηχογραφήσει μια σειρά από διασκευές, αλλά και νέα τραγούδια, στο πλάι του διάσημου τραγουδιστή της τζαζ, Τόνι Μπένετ.
Αυτοβιογραφική σε μεγάλο μέρος της δουλείας της, η 22χρονη τότε Έιμι τραγουδάει σε μία εκ των μεγαλύτερων επιτυχιών της για τη σχέση της με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά και την απεξάρτηση. Πρόκειται για το “Rehab”, στο ρεφρέν του οποίου οι στίχοι διαβάζουν «Προσπάθησαν να με πάνε για αποτοξίνωση, αλλά είπα όχι, όχι, όχι».
Η δύσκολη σχέση της τραγουδίστριας με τις ουσίες δεν είχε μείνει κρυφή από το κοινό, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που εμφανιζόταν ακόμα και επί σκηνής εμφανώς καταβεβλημένη από την χρήση ναρκωτικών. Το καλοκαίρι του 2011 τη βρήκε σε περιοδεία στην Ευρώπη, να ξεχνά τα λόγια των στίχων της, περιστατικά που άρχισαν να γίνονται πλέον συνεχώς.
Η τελευταία μαύρη σελίδα
Η τελευταία της ζωντανή εμφάνιση στο Βελιγράδι στις 18 Ιουνίου του ίδιου έτους δεν αποτέλεσε εξαίρεση και είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι συναυλίες στις υπόλοιπες προγραμματισμένες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η Ελλάδα. Στις 23 Ιουλίου βρέθηκε νεκρή εντός του σπιτιού της στο Λονδίνο, με τους ιατροδικαστές να καταλήγουν ότι η επίσημη αιτία θανάτου της Γουάινχαουζ ήταν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έπειτα από περίοδο αποτοξίνωσης.
Η κηδεία της τελέστηκε τρεις μέρες μετά στο Λονδίνο, παρουσία της οικογένειας της, ενώ το “Back to Black” έγινε κατόπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο ο καλύτερος σε πωλήσεις δίσκος του 21ου αιώνα. Μετά θάνατον κυκλοφόρησαν τραγούδια της που δεν είχαν δει ξανά τη δημοσιότητα, αλλά και ντοκιμαντέρ αναφορικά με τη ζωή της και την καλλιτεχνική της πορεία.
Η τραγική κατάληξη της Έιμι στα 27 της χρόνια, της “άνοιξε” μια θέση ανάμεσα στους θρύλους της μουσικής που απεβίωσαν στη συγκεκριμένη ηλικία της ζωής τους, το περίφημο “Club 27”. Ανάμεσα σε αυτούς ο Τζιμ Μόρισον, η Τζάνις Τζόπλιν, ο Κερτ Κομπέιν και ο Τζίμι Χέντριξ.