Το κίνημα των αντιεμβολιαστών αντεπιτίθεται
25/07/2021Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες έξω από τη Βουλή αντιεμβολιαστές και αρνητές των περιοριστικών μέτρων που παίρνονται κατά της πανδημίας. Στο σημείο υπήρχε ισχυρή παρουσία της αστυνομίας. Τη διαδήλωση πυροδότησαν αυτή τη φορά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Η πορεία ξεκίνησε στην Ομόνοια και κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος, όπου έφτασαν οι περίπου 5.000 συγκεντρωμένοι περίπου στις 20:00, η πλειοψηφία τους χωρίς μάσκες.
Η οδός Σταδίου και οι γύρω δρόμοι είχαν ήδη κλείσει, ενώ ακούστηκαν από τους παρευρισκόμενους συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του εμβολίου, με πολλούς να κρατούν ελληνικές ή βυζαντινές σημαίες. Για προληπτικούς λόγους τα ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η συνάθροιση κατέληξε σε με μολότοφ και χημικά.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εκτόξευσαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς προς τη μεριά των αστυνομικών. Οι δυνάμεις ασφαλείας “απάντησαν” με χημικά, ενώ πολύ σύντομα μπήκε στο παιχνίδι και η Αύρα της αστυνομίας, με στόχο να απωθήσει τους διαδηλωτές με ρίψεις νερού. Οι επιμέρους εντάσεις συνεχίστηκαν στους δρόμους γύρω από τη Βουλή, μέχρι που οι παρευρισκόμενοι υποχώρησαν προς τα Προπύλαια.
Συνελήφθη και ειδικός φρουρός
Τις πρώτες δυόμιση ώρες της συγκέντρωσης δεν παρουσιάστηκε κάποια παραφωνία, αλλά με την αποχώρηση μεγάλου μέρους των διαδηλωτών μετά τις 22:00, οι επιτήδειοι βρήκαν ευκαιρία να ξεκινήσουν τα επεισόδια. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν από την ΕΛΑΣ συνολικά 17 συλλήψεις. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας ειδικός φρουρός, που υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ της Νοτιοανατολικής Αττικής.
Ο ίδιος, εντοπίστηκε και συνελήφθη κατά την καταδίωξη των διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις την ώρα της διαδήλωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο άνδρας υπηρετεί 12 χρόνια στην Αστυνομία και κατέχει τη βαθμίδα του υπαρχιφύλακα. Οι 16 από τους 17 συλληφθέντες αφέθηκαν πιο γρήγορα ελεύθεροι, καθώς η περίπτωση του ειδικού φρουρού φαίνεται να προβλημάτισε τις αρχές.
Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ εξέφρασε την αντίθεσή της στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ό,τι αφορά το υγειονομικό προσωπικό. Οι εκπρόσωποι των γιατρών και νοσηλευτών προανήγγειλαν μάλιστα κινητοποιήσεις κατά του μέτρου της υποχρεωτικότητας, αλλά και νομικές προσφυγές. Τα συνδικαλιστικά στελέχη κάνουν μάλιστα έκκληση προς το προσωπικό, εμβολιασμένο και μη, να μην κάνει χρήση των υπηρεσιών του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Σε σχετική ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι τάχθηκε εξ αρχής υπέρ του εμβολιασμού, ενώ αναφέρει ότι το ποσοστό ανοσίας του υγειονομικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων όσων νόσησαν, αγγίζει το 90%. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει το μέτρο της υποχρεωτικότητας, που προβλέπει ως ποινή την αναστολή της εργασιακής σχέσης και ζητά την απόσυρσή του από την κυβέρνηση.
Αντιεμβολιαστές σε Γαλλία και Ιταλία
Η Ελλάδα πάντως δεν αποτελεί τη μόνη χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδράσεις από αντιεμβολιαστές. Την ίδια στιγμή που Έλληνες αρνητές διαδήλωναν στο Σύνταγμα, πολλά χιλιόμετρα μακριά, μια αντίστοιχη συγκέντρωση εκδηλώθηκε στο Παρίσι. Εντός της ημέρας αναμένεται η ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών από το γαλλικό Κοινοβούλιο.
Major protests take place across France against Macron’s mandated vaccination passports.
Here’s the scenes from Paris as massive crowds stand together against French government. pic.twitter.com/jFKDlNfAF4
— UNN (@UnityNewsNet) July 24, 2021
Εκτός από την κεντρική διαδήλωση στο Παρίσι, αναμένονται άλλες αντίστοιχες σε Μασσαλία, Τουλούζη, Μονπελιέ και Νάντη. Το υγειονομικό πιστοποιητικό που ετοιμάζει η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε καφέ, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, τρένα και αεροπλάνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού τύπου, μεγάλο μέρος των συγκεντρωμένων ανήκαν σε οργανώσεις της ακροδεξιάς στη Γαλλία, ενώ ούτε από εκεί έλλειψαν τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Όμως ένταση σημειώθηκε το Σάββατο βράδυ στην Ρώμη μετά την ολοκλήρωση κινητοποίησης περίπου τριών χιλιάδων αντιεμβολιαστών. Μέρος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα κεντρικά γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης RAI, φωνάζοντας συνθήματα κυρίως κατά του τρόπου με τον οποίο μεταδίδονται οι ειδήσεις για τον νέο κορονοϊό. Δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου αναφέρουν πως στις οργανώσεις συμμετείχαν οι ακροδεξιές οργανώσεις Κάζα Πάουντ και Φόρτσα Νουόβα.
Η ακροδεξιά διεισδύει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, όπως είδαμε και στην Αθήνα, καθώς στην προηγούμενη συγκέντρωση στο Σύνταγμα είχε κάνει αισθητή της παρουσία του του μπλοκ του νέου κόμματος του προφυλακισμένου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρη, όπου ακούστηκαν τα γνώριμα συνθήματα της νεοναζιστικής οργάνωσης.