Μεταναστευτικό και γκέι οι πρώτες τριβές στην ιταλική συγκυβέρνηση

Μεταναστευτικό και γκέι οι πρώτες τριβές στην ιταλική συγκυβέρνηση

Στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό αναφέρθηκε ο γραμματέας της Λέγκα και νέος υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Σικελία. Ο Ματέο Σαλβίνι, αν και τόνισε ότι από την παρούσα κυβέρνηση «θα ληφθούν υπόψη μόνον όσα περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο με τα Πέντε Αστέρια», δεν παρέλειψε να εκφράσει για άλλη μία φορά τις απόψεις του για μαζικές απελάσεις.

«Στο μεταναστευτικό δεν θα επιλέξουμε σκληρή γραμμή, αλλά εκείνη της κοινής λογικής» είπε ο επικεφαλής της Λέγκας, τονίζοντας παραλλήλως ότι «χρειάζονται κέντρα για να γίνονται απελάσεις» και ότι  «δεν θα μείνει απαθής» να παρακολουθεί την Σικελία να μετατρέπεται «σε προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης». Αναφερόμενος μάλιστα  στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν σήμερα την ζωή τους στην Μεσόγειο, είπε ότι «υπάρχει μόνον ένας τρόπος για να σωθούν αυτές οι ζωές. Να επιβιβάζονται λιγότεροι άνθρωποι στα πλοιάρια και να μπορέσουν να γίνουν περισσότεροι επαναπατρισμοί».

Ο Σαλβίνι πήγε στην Σικελία με στόχο, εκμεταλλευόμενος την αυξανόμενη δημοτικότητά του, να ενισχύσει την παρουσία της Λέγκας στην περιοχή,  ξεχνώντας ότι το κόμμα του έχει καταφερθεί επανειλημμένως στο παρελθόν εναντίον των φτωχών επαρχιών της Νότιας Ιταλίας. Το ίδιο έκανε την Πέμπτη στην Τοσκάνη και την Λιγουρία και το Σάββατο στην Βενετία, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους υποψήφιους της Λέγκας στις μερικές περιφερειακές εκλογές της 10ης Ιουνίου.

Ο ηγέτης της Λέγκας κοινοποίησε ήδη τις προθέσεις του από την Βενετία, όπου το βράδυ του Σαββάτου δήλωσε:  «ο καλός καιρός για τους παράνομους μετανάστες έχει περάσει: ετοιμάστε τις βαλίτσες σας». Πρόσθεσε επίσης ότι «τα κράτη πρέπει να ξαναρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και πλέον κανένας διαφθορέας – διακινητής δεν θα πρέπει να ελλιμενίζεται στα ιταλικά λιμάνια».

Ποιά είναι όμως σήμερα η εικόνα που παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές στην Ιταλία; Αν και η αμφιλεγόμενη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με την Λιβύη έχει μειώσει τον αριθμό των αφίξεων κάτι παραπάνω από  75% από το καλοκαίρι του 2017, από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί περισσότερες από 13.500 αφίξεις. Μάλιστα η τελευταία άφιξη (158 άνθρωποι) έγινε την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν ο Σαλβίνι ορκιστεί αντιπρόεδρος και υπουργός της νέας ιταλικής κυβέρνησης.  

Οι ΜΚΟ είναι «θαλάσσια ταξί»

Οι απόψεις του Σαλβίνι δεν φαίνεται να προκαλούν ενδοκυβερνητικό πρόβλημα. Και αυτό γιατί, παρότι η γενική αντίληψη των «Πεντάστερων» για το μεταναστευτικό είναι πιο ήπια σε σχέση με αυτήν της Λέγκας, ο ηγέτης του, Λουίτζι ντι Μάιο , δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τις ΜΚΟ ως «θαλάσσια ταξί».

Η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα δοκιμάζεται από την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση και για να επιταχυνθούν οι απελάσεις, οι οποίες το 2017 έφτασαν τις 6.500, ο Σαλβίνι θέτει ως προτεραιότητα την αύξηση των κέντρων κράτησης, καθώς και την σύναψη συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Ένα τέτοιο πρόγραμμα όμως, πέρα από την προθυμία των χωρών προέλευσης, η οποία δεν είναι πάντα δεδομένη, χρειάζεται και πόρους. Γι αυτό ο Σαλβίνι προτείνει «ένα καλό ψαλίδι ύψους 5 δισεκ. ευρώ» στο κονδύλι που δίνεται κάθε χρόνο για την υποδοχή και την φιλοξενία όσων ζητούν άσυλο.

Η Ιταλία φιλοξενεί αυτήν την ώρα σχεδόν 170.000 ανθρώπους στα κέντρα κράτησης όσων ζητούν άσυλο, τα οποία αποτελούν και τον κύριο στόχο του Σαλβίνι. Σε αυτά τα κέντρα όμως εργάζονται πολλοί Ιταλοί για να προσφέρουν στέγη, τροφή και άλλες υπηρεσίες, όπως η διδασκαλία ιταλικών, ενώ γύρω από αυτά δραστηριοποιούνται διάφοροι Ιταλοί επαγγελματίες, τονώνοντας την τοπική οικονομία πολλών περιοχών.

Η πραγματικότητα αυτή δυσκολεύει αρκετά την υλοποίηση του σχεδίου του Σαλβίνι, ειδικά στις φτωχές περιοχές της Νότιας Ιταλίας. Δεν τον εμποδίζει όμως να μεταφέρει αυτήν την σκληρή τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό στα ευρωπαϊκά όργανα. Και πιθανότατα αυτό θα κάνει την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, όπου θα έχει και την παρθενική εμφάνισή του στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Η ατζέντα της Συνόδου είναι σχετική, καθώς αφορά την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία – ως γνωστόν- αναγκάζει τους μετανάστες να καταθέτουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που φτάνουν. Η συνθήκη αυτή επιβαρύνει ιδιαίτερα την Ελλάδα και φυσικά την Ιταλία, όπου από το 2013 έχουν φτάσει περισσότεροι από 700.000 μετανάστες.

Σφήνα και από τον Φοντάνα

Ο Σαλβίνι δεν αποτελεί όμως την μοναδική παραφωνία στην νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, καθώς σήμερα νέες φωτιές άναψε ο, επίσης προερχόμενος από την Λέγκα,  υπουργός αρμόδιος για την οικογένεια, Λορέντσο Φοντάνα.

Μιλώντας στην Corriere della Sera, ο Φοντάνα εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει την ιταλική οικογένεια και την αύξηση των γεννήσεων, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως νομικά «οι ομοφυλοφιλες οικογένειες του Ουράνιου Τόξου, δεν υπάρχουν». Η δήλωση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της κεντροαριστεράς και των οργανώσεων για την υπεράσπιση των γκέι δικαιωμάτων, που τον κατηγόρησαν ότι αγνοεί, με επικίνδυνο τρόπο, την πραγματικότητα.

Την δήλωση αυτή του Φοντάνα δεν την …άντεξε ούτε ο Σαλβίνι, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για προσωπική άποψη που δεν περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό συμβόλαιο με τους «Πεντάστερους». Η τοποθέτηση του Σαλβίνι, ο οποίος προφανώς δεν θέλει να ανοίξει νέα μέτωπα με τα Πέντε Αστέρια, προκάλεσε διευκρινιστική δήλωση του Φοντάνα, ο οποίος -όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις- έκανε λόγο για “υστερόβουλη πολιτική εκμετάλλευση” όσων είπε.

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση αναδεικνύει ετερόκλητες συμμαχίες, το είδαμε κι εδώ από την «αποκαθήλωση» Παπανδρέου και μετά, το βλέπουμε τώρα και στην Ιταλία. Το ζητούμενο όμως στην γειτονική χώρα είναι τώρα η αποφυγή των πολιτικών λιτότητας και η διατήρηση της διαχείρισης της κρίσης σε ιταλικά χέρια. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι το γνωρίζουν αυτό και είναι αναμενόμενο ότι θα επιχειρήσουν να αμβλύνουν τις ιδεολογικές τους διαφορές.

Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Σαλβίνι από την Σικελία, σημειώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν “τυχόν αμφισβητήσεις, διότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα που η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει”. Ένα από αυτά ανακοίνωνε την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εταίρος του και υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα τροποποιήσει τη μεταρρύθμιση για τα εργασιακά που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Πρόκειται για την μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε το 2015 και έδινε στις μεγάλες επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευχέρεια στις απολύσεις, αλλά και προσωρινά φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που προσελάμβαναν μόνιμους εργαζόμενους με νέους, λιγότερο προστατευτικού όρους.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx