Πάει σπίτι του ο Ραχόι – Εγκαταλείπει την πολιτική

Πάει σπίτι του ο Ραχόι – Εγκαταλείπει την πολιτική

Τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοινώνει από ώρα σε ώρα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ την ίδια ώρα οι εξελίξεις τρέχουν και στο Λαϊκό Κόμμα. Ο καθαιρεθείς, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του, δήλωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική.

“Η πρόθεσή μου είναι να εγκαταλείψω οριστικά την πολιτική. Υπάρχουν άλλα πράγματα να κάνει κανείς στη ζωή από το να αφιερωθεί στην πολιτική”, δήλωσε ο 63χρονος Ραχόι, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι παραιτείται από επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος. “Είχα μια πολυτάραχη πολιτική ζωή και πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να παραμείνω κι άλλο εδώ και αυτό που λέω τώρα είναι ότι δεν θα δηλώσω υποψηφιότητα στο συνέδριο του κόμματος”, πρόσθεσε ο Ραχόι, ο οποίος είναι ο μόνος Ισπανός πρωθυπουργός που έχει καθαιρεθεί μετά από πρόταση μομφής.

Πρόσωπο των ημερών, ο νέος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντεθ, ο πολιτικός που κατέθεσε την μομφή κατά του Ραχόι και κατάφερε να ενώσει σε αυτήν την κατεύθυνση σχεδόν όλα τα κόμματα, έδωσε ήδη το στίγμα της κυβέρνησης που ανακοινώνει σήμερα. Ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ, ο σοσιαλιστής Σάντσεθ δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να μετατραπεί σε χώρο οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

Πρέπει να «μειωθούν οι ανισότητες που υφίστανται οι Ισπανοί και οι Ευρωπαίοι πολίτες» από την οικονομική κρίση, ανέφερε ο Σάντσεθ, εκφράζοντας έτσι ένα συνολικό αίτημα του ευρωπαϊκού νότου, το οποίο ακουμπάει αρκετά πάνω στις συμβιβαστικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν. Ο Σάντσεθ έστειλε όμως μηνύματα και στο εσωτερικό της Ισπανίας, διαβεβαιώνοντας ότι θα βάλει τον διάλογο πάνω από τις συγκρούσεις, αναφορά η οποία παραπέμπει στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο προκάτοχός του Ραχόι κυρίως την καταλανική κρίση, στην διάρκεια του τελευταίου έτους.

«Το πνεύμα της νέας κυβέρνησης της Ισπανίας θα είναι πάντα να βάζει τη συναίνεση πριν από τις εντάσεις σε κάθε πεδίο και σε όλα τα πεδία της πολιτικής εντός της χώρας και διεθνώς», υποσχέθηκε ο Σάντσεθ, ο οποίος δείχνει να μην παραβλέπει δύο σημαντικές παραμέτρους: Πρώτον ότι έριξε τον Ραχόι με την βοήθεια των Βάσκων και δεύτερον ότι οι Καταλανοί αυτονομιστές έχουν επανακάμψει.

Η υπουργοποίηση του Καταλανού Μπορέλ 

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει άλλωστε ότι σχεδόν η μοναδική διαρροή για την κυβέρνηση που ετοιμάζει είναι η υπουργοποίηση του Καταλανού Χοσέπ Μπορέλ στην θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο 71χρονος Μπορέλ, ο οποίος σύμφωνα με πηγές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχει αποδεχθεί την πρόταση για το υπουργείο Εξωτερικών, ήταν και παραμένει στήριγμα του Σάντσεθ.

Το γεγονός ότι είναι Καταλανός αποτελεί ένα άνοιγμα της νέας κυβέρνησης της Μαδρίτης προς την Βαρκελώνη. Οι θέσεις που διατύπωσε όμως ανοιχτά ο Μπορέλ, κατά την διάρκεια της καταλανικής κρίσης, όταν τάχθηκε ευθέως κατά της ανεξαρτησίας και υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, εκτιμάται ότι προσδιορίζουν το πλαίσιο του διαλόγου της νέας κυβέρνησης με την Βαρκελώνη.

Πέραν αυτών, ο Μπορέλ είναι «παλιά καραβάνα». Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και  υπουργός Δημοσίων Έργων στις κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονζάλεθ, ενώ είναι γνωστός στις Βρυξέλλες, καθώς υπήρξε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 έως το 2007.

Μια άλλη διαρροή σχετικά με την σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι η τοποθέτηση στο υπουργείο Προϋπολογισμού της πρώην περιφερειακής  συμβούλου της Ανδαλουσίας, Μαρία Χεσούς Μοντέρο. Κατά τα άλλα, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο Σάντσεθ δεν θα συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του στελέχη των Podemos, παρά την εκφρασμένη πρόθεσή τους να λάβουν κυβερνητικά ανταλλάγματα για την στήριξη που προσέφεραν στην ανατροπή του Ραχόι.

Το ξεκαθάρισε άλλωστε και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, η οποία σε σχετικό ερώτημα απάντησε με ένα ξερό «Όχι». Η ίδια ανέφερε ότι πρόθεση των Σοσιαλιστών δεν είναι να εξαντλήσουν την κοινοβουλευτική θητεία, η οποία λήγει το 2020, αλλά θα προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. Δεν ανέφερε βεβαίως πότε, αλλά είναι προφανές ότι θα το κάνουν, αν το κάνουν, αφού πρώτα δώσουν ένα δείγμα κυβερνητικής γραφής.

Τι θα κάνουν οι Podemos

Όλη η Ισπανία γνωρίζει ότι ο 46χρονος οικονομολόγος Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στον πρωθυπουργικό θώκο με την βοήθεια των Podemos και την καθοριστική ψήφο, κυριολεκτικά μιας χούφτας Βάσκων εθνικιστών. Ο ίδιος διαθέτει μόνο 85 έδρες στο κοινοβούλιο και οι 71 βουλευτές των Podemos είναι αυτοί που τον έβαλαν στο παιχνίδι.

Οι σχέσεις των δύο κομμάτων δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, καθώς οι Podemos είχαν πάντα ως βασική επιδίωξη να αφαιρέσουν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρύτερο χώρο της ισπανικής αριστεράς. Με την πτώση του Ραχόι ωστόσο, ο ηγέτης τους Πάμπλο Ιγκλέσιας απηύθυνε έκκληση στους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης, την οποία επανέλαβε αρκετές φορές.

Το τηλέφωνο όμως δεν χτύπησε, όπως είπε η εκπρόσωπος της παράταξης και ο Ιγκλέσιας σε νεώτερη δήλωσή του το σχολίασε, λέγοντας: «Του είπαμε ότι είναι δυνατή η συγκρότηση μίας θαρραλέας, σταθερής κυβέρνησης, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν η επιλογή του Πέδρο Σάντσεθ, που θα κατευθυνθεί προς μία κυβέρνηση πιο αποδυναμωμένη, με περισσότερες δυσκολίες στην υιοθέτηση προοδευτικών μέτρων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx