Στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας
06/06/2018Οι ΗΠΑ υπολογίζουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολική Μεσόγειο και των Βαλκανίων. Το μήνυμα αυτο έστειλε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ, μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Heritage Foundation στη Ουάσινγκτον.
Στην ανάλυσή του για το πώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μίτσελ αναφέρθηκε στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
«Στηρίζουμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια…Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Σκόπια και ονοματολογικό
Σε ό, τι αφορά την στρατηγική θεώρηση των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια, ο κ. Μίτσελ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο ονοματολογικό υπό το πρίσμα της διατλαντικής συνεργασίας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει άριστη συνεργασία με την Ευρώπη για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα Βαλκάνια, τονίζοντας παραλλήλως ότι η διατλαντική σχέση βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών και σημαντικών προκλήσεων.
«Στα Βαλκάνια, αυξάνουμε την βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή που μιλάω, η ομάδα μας εργάζεται με την ΕΕ και τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας για τη Σερβία-Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το θέμα της Ελλάδας και της πΓΔΜ», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Μίτσελ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρέχουν βοήθεια προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε τη πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών.
Δεν θα ανεχθούμε τις προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ
Περισσότερο ξεκάθαρος ήταν όμως στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Πρόσθεσε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και κάτι για το οποίο δεν θα μιλήσουμε».