Όταν απόφοιτος επιστρέφει στην Αλβανία το master του γίνεται bachelor!
30/07/2021Για λόγους που δεν είναι του παρόντος αλλά που δύναται να γίνουν αντιληπτοί, η πολιτική τάξη στην Αλβανία έχει κάνει τις επιλογές της στη συντήρηση ενός αθέμιτου κλίματος δυσπιστίας, αν όχι ανοικτής εχθρότητας σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Πρόκειται για γνώριμη έκφραση εθνικισμού που έχει διεισδύσει και στα Πανεπιστήμια. Είναι η συνέχεια του ιδεολογήματος της περιχαράκωσης, λόγω περικύκλωσης από εχθρούς, που δεν καλλιεργήθηκε μόνο επί καθεστώτος Χότζα.
Μόνο που η μαζική επαφή Ελλήνων και Αλβανών, λόγω κυρίως της μαζικής μετανάστευσης των δεύτερων στην Ελλάδα μετά το 1990, αποτελεί αντικειμενικά τον ισχυρότερο αντίπαλο αυτού του εχθρικού κλίματος και όσων το καλλιεργούν. Όσων ο νοσηρός εθνικισμός δηλητηριάζει ακόμα και τα αλβανικά πανεπιστήμια. Σκοπός τους είναι, να αναχαιτίσουν την επιρροή που ασκούν στο εσωτερικό της Αλβανίας οι νέοι αλβανικής καταγωγής, που μεγάλωσαν (ή και γεννήθηκαν) στην Ελλάδα, που πήγαν σε ελληνικά σχολεία.
Ενδεικτικό του τι σκαρφίζονται οι Αλβανοί εθνικιστές είναι το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων ελληνικών πανεπιστημίων. Όταν τα ελληνικά πτυχία αναγνωρίζονται από τα ευρωπαϊκά κράτη, τις ΗΠΑ και από πολλά άλλα κράτη ως ισότιμα των δικών τους, θα περίμενε κανείς ότι το αλβανικό κράτος δεν θα είχε πρόβλημα. Αμ δε! Το αλβανικό υπουργείο Παιδείας, όλα αυτά τα χρόνια, αναγνωρίζει τα ελληνικά πτυχία στον κατώτερο βαθμό πανεπιστημιακού τίτλου, δηλαδή του τριετούς bachelor.
Κι αυτό ανεξαρτήτως του πανεπιστημίου από το οποίο έχει εκδοθεί το πτυχίο, από το σύνολο των ενιαίων μονάδων σπουδών, της διάρκειας σε εξάμηνα φοίτησης κ.α. Έτσι ακόμη και ο τίτλος σε επίπεδο master (πενταετής φοίτηση) του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενός απ’ τα καλύτερα διεθνώς, στην Αλβανία αναγνωρίζεται σαν bachelor! Ο κάτοχος για να μπορέσει να αποκτήσει δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος πρέπει στη συνέχεια να κάνει διετούς διάρκειας σπουδές σε αλβανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα!
Εμπόδιο για επιστροφή στην Αλβανία
Η υπόθεση θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα! Ειδικά εάν συγκρίνει κανείς την ποιότητα σπουδών στα ελληνικά και στα αλβανικά πανεπιστήμια. Δεν είναι μόνο προσβολή για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Είναι και σαφής διάκριση εις βάρος των αποφοίτων από ελληνικά πανεπιστήμια. Και απόδειξη ότι είναι προϊόν εθνικιστικών σκοπιμοτήτων είναι το γεγονός ότι τα πτυχία από τουρκικά πανεπιστήμια δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Αναγνωρίζονται πλήρως. Με άλλα λόγια, η διάκριση λειτουργεί σαν εργαλείο διαμόρφωσης της μελλοντικής τάξης των επαγγελματιών κι επιστημόνων στην Αλβανία.
Είναι δεδομένο ότι τα πτυχία και master από ελληνικά πανεπιστήμια, κυρίως σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία κι ειδικότητες, τυγχάνουν ιδιαίτερης προτίμησης και ζήτησης στο ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και διεθνώς. Συνεπώς, ένας νέος απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου ή Βορειοηπειρώτης ή αλβανικής καταγωγής δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να συνεχίσει επαγγελματικά στην Αλβανία όπου απαιτείται να ξανακάτσει στα θρανία, δήθεν για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Προφανώς, με τον τρόπο αυτό, θέτουν εμπόδια για την επιστροφή στην Αλβανία νέων επιστημόνων με υψηλή κατάρτιση και συνεπώς ακυρώνουν την συνδρομή τους στην πρόοδο της χώρας. Για τους επαγγελματίες εθνικιστές των Τιράνων, όμως, αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες. Πάνω απ’ όλα είναι να συντηρούν το ανθελληνικό κλίμα για να κάνουν τα παιχνίδια τους. Αυτοί, λοιπόν, κάνουν τη δουλειά τους. Η Αθήνα τί κάνει;