ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί ειπώθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων από τον Δένδια

ΥΠΕΞ

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Οι εκπρόσωποι τους εξέφρασαν την άποψη των κομμάτων τους που διαφοροποιείται από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Επιπλέον, οι δηλώσεις τους κατέδειξαν και τις διαφορές μεταξύ των αντιπολιτευτικών κομμάτων στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Ο υπουργός συναντήθηκε με εκπρόσωπους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνικής Λύσης, ενώ η ενημέρωση του εκπρόσωπου του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου έχει προγραμματιστεί την προσεχή εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μετά το τέλος της ενημέρωσης έστειλε το μήνυμα ότι πως «πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να βρισκόμαστε στον 18ο ή στον 19ο αιώνα». Επίσης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο στόχος για την καταδίκη της Τουρκίας επιτευχθεί παρά τους ενδοιασμούς που εκφράστηκαν από ορισμένα κράτη. «Είναι σημαντικό ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία καταδίκασαν απερίφραστα τις τουρκικές εξαγγελίες» και τόνισε ότι «Κατέστη επίσης σαφές ότι αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά θα υπάρξουν επιπτώσεις»

Ακόμα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο τουρκικό casus belli κατά της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι «αρχής γενομένης αυτό το απαράδεκτο casus belli. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκφράσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας και μάλιστα, αν η χώρα αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της». Παράλληλα δήλωσε στις συνομιλίες  ότι υπογραμμίστηκε ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κώστας Γκιουλέκας,  ανέφερε ότι με την εξωστρέφεια που επιδεικνύει η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας χτίζει συμμαχίες, γεγονός που αποδείχθηκε την επίσκεψη του βασιλιά της Ιορδανίας στη χώρα μας και την τριμερή σύσκεψη που έγινε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνοντας την ανάγκη διασύνδεσης της έναρξης διαπραγμάτευσης για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το Κυπριακό και την υποχρέωση να προσφύγει στη Χάγη μαζί με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.

Επικρίσεις για την εξωτερική πολιτική

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι κρίσιμη και δυστυχώς η αντίδραση της κυβέρνησης δεν είναι ανάλογη ούτε των περιστάσεων ούτε της κρισιμότητας της κατάστασης». Επιπλέον , ανάφερε ότι «είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η επιλογή της αναβλητικής διπλωματίας, να έχουμε απλώς ένα ήσυχο καλοκαίρι, ήταν εσφαλμένη επιλογή», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συμφώνησε στη δωρεάν, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης»,

Το αποτέλεσμα ήταν  η «δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων στην Κύπρο, την προσπάθεια να αλλάξει άρδην το διαπραγματευτικό πλαίσιο». Ακόμα, επεσήμανε ότι «η επιστολή του Μόνιμου Εκπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη για πρώτη φορά θέτει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών σαν νέο πρόκριμα, προϋπόθεση για την προσφυγή στη Χάγη».

Το ίδιο έπραξε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι πολύ επικίνδυνες και ότι «οι μύθοι περί αποκλιμάκωσης της έντασης που καλλιεργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο από την ΕΕ, την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα έχουν καταρριφθεί» και ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σκηνικό που εμπνέει μεγάλη ανησυχία». Επίσης τόνισε  ότι «η πολιτική της εμπλοκής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, οδηγεί το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες, διαμέσου των εντάσεων, αλλά και των παζαριών για την αναζήτηση μιας επικίνδυνης λύσης. Ακόμα κατέστησε σαφές ότι το ΚΚΕ αντίθεται σε κάθε διχοτομική λύση στο Κυπριακό»,

Ανησυχία για ελληνοτουρκικά και κήρυξη ΑΟΖ

Η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα εξέφρασε, από την πλευρά της, στο Νίκο Δένδια την αγωνία της για τις εξελίξεις και επισήμανε ότι «Η κυβέρνηση στην αγωνία της να εξασφαλίσει ένα ήσυχο τουριστικό καλοκαίρι πίεσε να προεξοφλήσει ένα ανέφελο σκηνικό ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί πάλι προβλήματα, που αφορούν με υπερπτήσεις, παραβιάσεις και βέβαια δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, κυρίως στα νησιά». Ακόμα εξέφρασε την άποψη ότι «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση με τη στάση δεν θα πληρώσει μετρητά για να εισπράξει γραμμάτιο».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο. Δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν ούτε είναι ανεξάρτητο κράτος. Για εμάς για την Ελληνική Λύση η Κύπρος είναι Ελλάδα και θα πρέπει η Ελλάδα να λειτουργήσει ως εγγυήτρια δύναμη». Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει να παραμεριστεί αυτή η τακτική που ακολουθεί η χώρα μας τόσα χρόνια του κατευνασμού και να ζητήσουμε άμεσα κυρώσεις για την Τουρκία, να ασκήσουμε κάποιο βέτο και να διεκδικήσουμε αυτά που πραγματικά μας αναλογούν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx