Και το ελληνικό χρέος στη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ
10/06/2018Λίγο μετά τη συνάντησή τους στη σύνοδο των G7 στο Λα Μαλμπέ του Καναδά η Άγγελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ, συναντώνται και πάλι αύριο στο Βερολίνο.
Στην συνάντηση αυτή μετέχουν και άλλοι επικεφαλής οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η καγκελάριος της Γερμανίας και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ θα συζητήσουν, για άλλη μία φορά, την ανοιχτή οικονομική συμμετοχή του Ταμείου με 1,6 δισ. ευρώ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην Γερμανία πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς τελειώνει τον Αύγουστο. Και αυτό γιατί, παρά την κοινοβουλευτική δέσμευση, και το Βερολίνο σκέφτεται να το παρακάμψει, αφού η παραμονή του κοστίζει στην Γερμανία.
Το δάνειο του ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό για την Ελλάδα και επί της ουσίας η Αθήνα δεν το χρειάζεται πλέον, αλλά η απόφαση που ψήφισε η γερμανική βουλή προβλέπει συμμετοχή του ΔΝΤ για να συμμετάσχει η Γερμανία στο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Το ταμείο όμως για να δώσει λεφτά θέλει το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο και γι αυτό ζητά μέτρα ελάφρυνσης, μόνο που αυτά κοστίζουν και ιδιαίτερα για την Γερμανία.
Γερμανοί: Άν είναι να πληρώσουμε δεν θέλουμε ΔΝΤ
Στο θέμα επανήλθε και ο εκπρόσωπος των Γερμανών συντηρητικών για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ». Μάλιστα αυτή την φορά ο Ρέμπεργκερ πάει ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι «σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο».
Αναφερόμενος στις συνομιλίες για μια ενδεχόμενη μείωση του ελληνικού χρέους, οι οποίες γίνονται στην βάση των αποφάσεων του Eurogroup του Μαΐου του 2016, ο χριστιανοδημοκράτης Ρέμπεργκερ υπογραμμίζει: «Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις. Οι ελαφρύνσεις ωστόσο πρέπει να περιορισμένες. Τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με τα στοιχεία του προϋπολογισμού των τελευταίων δύο ετών να είναι καλύτερα απ’ ότι αναμένονταν».
Έτσι γίνεται πλέον ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ θα περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ενώ σύμφωνα με την Rheinische Post, ακόμη και γερμανικοί τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα.