«Πόλεμος» Μάλτας – Ιταλίας για τους μετανάστες
12/06/2018Αντιμέτωπη με τις πρώτες παρενέργειες της πολιτικής, πλέον, του ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, στο μεταναστευτικό, βρίσκεται η ΕΕ, καθώς ήδη υπάρχει ένταση ανάμεσα στην Ιταλία και την Μάλτα για το πλοίο Aquarius, της οργάνωσης Sos Mediterrane. Το πλοίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά γυναίκες που κυοφορούν.
Τελικά προσφέρθηκε η Ισπανία να δώσει τέλος στο θρίλερ, καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του. Είχε προηγηθεί παρέμβαση της Κομισιόν που καλούσε την Ρώμη και την Βαλέτα να παράσχουν φροντίδα στους εκατοντάδες μετανάστες, τους οποίους η μία χώρα έκανε μπαλάκι στην άλλη, εκφράζοντας την άρνησή τους να τους υποδεχθούν.
Στο θέμα παρενέβη και το Βερολίνο, το οποίο επίσης κράτησε ίσες αποστάσεις από την Ιταλία και την Μάλτα, καλώντας και τις δύο χώρες να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό τους χρέος, ενώ ανάλογη έκκληση απηύθυνε και η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (HCR). «Υπάρχει μια επιτακτικά επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση εδώ», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της HCR για την κεντρική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «ευρύτερα θέματα, όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα».
Ο ηγέτης της Λέγκας, εκτός από το πλοίο Aquarius αναφέρθηκε και στο πλοίο See Watch 3, «μιας γερμανικής ΜΚΟ και με σημαία Ολλανδίας», το οποίο, όπως έγραψε στο twitter, «βρίσκεται στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, εν αναμονή να επιβιβάσει, για πολλοστή φορά μετανάστες, για να τους φέρει στην Ιταλία». «Η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Αυτή την φορά υπάρχει κάποιος που λέει όχι. Κλείνουμε τα λιμάνια» πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, των Πέντε Αστέρων, έγραψε ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει πάντα να σώζει ανθρώπινες ζωές, αλλά η Μάλτα μας δείχνει ότι η Ευρώπη αυτή πρέπει να αλλάξει».
Η διαμάχη Μάλτας – Ιταλίας
Την Κυριακή, ο Σαλβίνι κοινοποίησε ότι η Ρώμη δεν θα επιτρέψει στο Aquarius να πιάσει ιταλικό λιμάνι και κάλεσε τις αρχές της Μάλτας να το δεχθούν στην Βαλέτα. Ανάλογο αίτημα έκανε και ο Τζουζέπε Κόντε προς τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ζοζέφ Μουσκάτ, ο οποίος το απέρριψε.
«Επιβεβαιώνεται η έλλειψη διάθεσης της Μάλτας, και κατά συνέπεια της Ευρώπης, να παρέμβει και να αναλάβει την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας. Είπε επίσης ότι η Ρώμη απέστειλε δύο ταχύπλοα με γιατρούς, οι οποίοι θα εξετάσουν τους μετανάστες και πρόσφυγες που επιβαίνουν στο Aquarius και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.
Την ίδια ώρα, η Βαλέτα σε κυβερνητική ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα υποδεχθεί το πλοίο στα λιμάνια της». Παραλλήλως, εκπρόσωπος των αρχών της Μάλτας δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης και αρμόδιο για τον συντονισμό ήταν το κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης. Σημειώνεται ότι το Aquarius έπλεε την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μάλτας και της Σικελίας και ανέμενε άδεια για να αποβιβάσει τους ανθρώπους που διέσωσε σε ένα λιμάνι.
Σαλβίνι: Τέλος «στις μπίζνες της λαθρομετανάστευσης»
Η κυβέρνηση της Μάλτας «δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και για αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση της Βαλέτας να υποδεχθεί το Aquarius προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό», ανταπαντούν οι Ιταλοί υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών, Σαλβίνι και Τονιτέλι.
«Στη Μεσόγειο υπάρχουν πλοία με σημαία Ολλανδίας, Ισπανίας, Γιβραλτάρ και Μεγάλης Βρετανίας. Και υπάρχουν ΜΚΟ γερμανικές και ισπανικές, υπάρχει η Μάλτα που δεν δέχεται κανέναν, η Γαλλία που απωθεί στα σύνορα, η Ισπανία η οποία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα, ουσιαστικά όλη η Ευρώπη φροντίζει τα συμφέροντά της», έγραψε την Κυριακή στο Facebook ο ηγέτης της Λέγκας. Στο ίδιο μήνυμα ανέφερε ότι «από σήμερα και η Ιταλία αρχίζει να λέει όχι στο εμπόριο ανθρώπων» και «στις μπίζνες της λαθρομετανάστευσης» και υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να μπορέσει να εγγυηθεί «μια ήσυχη ζωή στους νέους αυτούς στην Αφρική, και στα παιδιά μας στην Ιταλία».
Ο Σαλβίνι επικέντρωσε προεκλογικά στο μεταναστευτικό, καθώς η Ιταλία έχει δεχθεί τα πέντε τελευταία χρόνια περισσότερους από 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τις ακτές της Αφρικής, ενώ την περασμένη Παρασκευή κάλεσε το ΝΑΤΟ να βοηθήσει την Ιταλία να υπερασπιστεί τις νότιες ακτές της. Ο ίδιος πάντως δεν έχει αρμοδιότητες στα λιμάνια και η ανησυχία του είναι τι στάση θα ακολουθήσουν οι τοπικές αρχές. Ήδη πάντως ο δήμαρχος της Νάπολης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, ο οποίος έχει συγκρουστεί πολλές φορές με τον Σαλβίνι, δήλωσε ότι το Ακουάριους είναι καλοδεχούμενο.
Και ο δήμαρχος του Παλέρμο όμως, ο Λεολούκα Ορλάντο, δήλωσε ότι Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει “ασφαλές λιμάνι” για να προσθέσει ότι η πόλη του υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα και δεν θα σταματήσει τώρα.
Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης τονίζει ο χρόνος πιέζει και ο εκπρόσωπός του στην Ιταλία ζήτησε ‘ηδη από την Κυριακή να βρεθεί άμεση λύση.
Κόντε: Έθεσα το θέμα στην Σύνοδο της G7
O πρωθυπουργός της Ιταλίας τόνισε από την πλευρά του ότι επανέλαβε και στην Σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) ότι «η χώρα του αντιμετωπίζει, σε απόλυτη μοναξιά, την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του μεταναστευτικού», είπε επίσης ότι τάχθηκε «υπέρ της υιοθέτησης όλων των πρωτοβουλιών που μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά, ως προς την μείωση των αναχωρήσεων των μεταναστών» και σημείωσε ότι «ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αλλάξει ριζικά».
Με την υπόθεση Ακουάριους η Ιταλία κλείνει για πρώτη φορά τα σύνορα στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών συγκρουόμενη με άλλη χώρα μέλος της ΕΕ. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η Ρώμη θα συνεχίσει στην σκληρή γραμμή, καθώς ο ηγέτης της Λέγκας επένδυσε στο μεταναστευτικό και οι τρέχουσες εξελίξεις αποτελούν γι αυτόν την πρώτη κυβερνητική πρόκληση.