Κιμ και Τραμπ στο «νησί, όπου ο θάνατος έρχεται από πίσω»

Κιμ και Τραμπ στο «νησί όπου ο θάνατος έρχεται από πίσω», Βαγγέλης Σαρακινός

Όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα βλέμματα του στην Σιγκαπούρη, εκεί όπου θα γίνει η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, για την τύχη των πυρηνικών της Πιονγκγιάνγκ. Πριν λίγες εβδομάδες η συνάντησή τους έμοιαζε να κινείται στην σφαίρα του φανταστικού και του απραγματοποίητου. Τώρα που είναι γεγονός έχει κινητοποιήσει τους ηγέτες όλου του πλανήτη και ιδιαίτερα των ισχυρών χωρών που αποτελούν και ρυθμιστικούς παράγοντες για την παγκόσμια ισορροπία.

Η Νότια Κορέα έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία της συνόδου με τις διαδοχικές συναντήσεις του προέδρου Μουν με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Τώρα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Ο Μουν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος εκτιμά, πάντως, ότι η συνάντηση θα είναι μόνο η αρχή μιας «μακράς διαδικασίας». Αν και ο Μουν δεν θα βρίσκεται στην Σιγκαπούρη έχει στείλει στην σύνοδο τον αναπληρωτή διευθυντή του προεδρικού γραφείου εθνικής ασφάλειας και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Η Κίνα, στρατηγικός εταίρος του Κιμ και χώρα που πλήττεται από τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ελπίζει ότι η επικείμενη συνάντηση κορυφής θα έχει θετικά αποτελέσματα. Εκφράζει την ευχή να διευκολύνει τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης και της πολιτικής επίλυσης των προβλημάτων της κορεατικής χερσονήσου.

Η Μόσχα, η οποία κατά την διάρκεια της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ, τάχθηκε πάντα υπέρ της πολιτικής διευθέτησης της κορεατικής κρίσης, σχολιάζει δια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι στην συνάντηση θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Σεούλ και της Πιονγιάνγκ. «Μεταξύ άλλων θεμάτων θα εξετάσουν μία συμφωνία ειρήνης, ώστε, όλα να εξελίσσονται σύμφωνα με την γραμμή του ρωσο-κινεζικού οδικού χάρτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Το Ιράν ωστόσο, το οποίο παραμένει στο στόχαστρο του Τραμπ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εκφράζει επιφυλάξεις και καλεί την Βόρεια Κορέα να είναι πολύ προσεκτική, σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των ΗΠΑ. Μάλιστα, η Τεχεράνη επικαλείται την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το δικό της πρόγραμμα, στις 8 Μαΐου, και από άλλες διεθνείς συμφωνίας, για να τονίσει ότι ο Τραμπ δεν είναι αξιόπιστος εταίρος.

Συναντήσεις και βολιδοσκοπήσεις

Οι πρωταγωνιστές βρίσκονται ήδη στην Σιγκαπούρη και ετοιμάζονται για την ιστορική συνάντηση στο ξενοδοχείο Capella στο νησί Σεντόσα. Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ, ο οποίος είναι και ο οικοδεσπότης της Συνόδου. Οι δύο άνδρες, αν και πόζαραν για τους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση, δεν έκαναν καμία δήλωση. Μόνο ο Τραμπ ακούστηκε κάποια στιγμή να λέει: «Πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά». Με τον Λι συναντήθηκε την Κυριακή και ο Κιμ, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στην Σιγκαπούρη.

Την ίδια ώρα τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον πρόεδρο Τραμπ είχαν για περισσότερες από δύο ώρες συνομιλίες με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους για την διευθέτηση ζητημάτων σχετικών με την συνάντηση κορυφής. Σχολιάζοντας μάλιστα τις συζητήσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ήταν «ουσιαστικές και λεπτομερείς».

Η συνάντηση είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη ηγετών των δύο χωρών και έρχεται μετά από δεκαετίες εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Κορέα. Και εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον Τραμπ: Αν θα τα καταφέρει εκεί, όπου απέτυχαν οι προκάτοχοί του.

Η αλήθεια είναι ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο έχει κοστίσει στην Πιονγκγιάνγκ μια σειρά επώδυνων κυρώσεων από τον ΟΗΕ και οικονομικού αποκλεισμού από το σύνολο του Δυτικού Κόσμου, που έχουν γονατίσει την οικονομία της χώρας. Στο διαπραγματευτικό επίπεδο, όμως, παρότι οι τόνοι δεν θυμίζουν σε τίποτα το περασμένο καλοκαίρι, οι διαφορές παραμένουν.

Κρατούν μικρό καλάθι

Η Ουάσινγκτον ζητεί «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, ενώ η Πιονγκγιάνγκ τοποθετείται αόριστα υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, φράση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι «ένας μηχανισμός για τη διασφάλιση της μόνιμης ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο» θα είναι στην ατζέντα της συνόδου. Σχολίασε, μάλιστα, ότι μπαίνουμε σε «μια νέα εποχή».

Οι αναφορές αυτές χαρακτηρίστηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους ως «ένα αισιόδοξο μήνυμα». Οι δύο χώρες, όμως, είχαν συνάψει συμφωνίες και στο παρελθόν (το 1994 και το 2005), οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν. Από το 2006 και μετά η Πιονγκγιάνγκ αύξησε τις πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της, με αποκορύφωμα το πολεμικό κλίμα των περασμένων μηνών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την πλήρη, αξιόπιστη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τόνισε ο Πομπέο, ο οποίος αποτελεί και τον άνθρωπο κλειδί της συνόδου, καθώς έχει συναντηθεί, ήδη, άλλες δύο φορές με τον βορειοκορεάτη ηγέτη. Συνολικά, ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση κατεβάζει λίγο τον πήχυ για τα πιθανά αποτελέσματα της συνόδου.

Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για την έναρξη μιας άνευ προηγουμένου διαδικασίας. Τα συστατικά των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, ουσιαστικά παραμένουν ίδια. Περιλαμβάνουν την σταδιακή αποπυρηνικοποίηση με αντάλλαγμα οικονομική στήριξη, τις εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ και μια ειρηνευτική συμφωνία για τον επίσημο τερματισμό του πολέμου της Κορέας (1950-53).

Οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν και πριν λίγη ώρα θετικοί, αλλά συγκρατημένοι, με τον Πομπέο να κάνει λόγο για ιστορική ευκαιρία, αλλά παραλλήλως να υποβαθμίζει το ενδεχόμενο ταχείας προόδου. Σημείωσε ότι θα ακολουθήσει σκληρή δουλειά μέχρι η Βόρεια Κορέα να κινηθεί προς την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση. Μέχρι τότε οι κυρώσεις θα παραμείνουν και «αν η διπλωματία δεν κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση, τα μέτρα αυτά θα αυξηθούν», προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι προθέσεις δείχνουν καλές και η ώρα για την επιβεβαίωσή τους πλησιάζει, στο νησί κοντά στην ηπειρωτική Σιγκαπούρη, όπου θα γίνει η συνάντηση. Μαζί με τις προθέσεις, όμως, αναμένεται να αποδειχθεί και ποιο όνομα ταιριάζει σε αυτό το μικρό νησάκι των Μαλάι. Το νέο, δηλαδή το Σεντόσα που στην γλώσσα τους σημαίνει «ειρήνη και ηρεμία» ή το παλιό, το «Πουλάου Μπελακάνγκ Μάτι», που σημαίνει  «το νησί όπου ο θάνατος έρχεται από πίσω».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx