Τι λένε για τον ιό και τον εμβολιασμό οι ανεμβολίαστοι
30/07/2021Από τα ευρήματα έρευνας της ALCO, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών), προκύπτει, όσον αφορά στους ανεμβολίαστους, ότι το 1/3 των ερωτηθέντων δεν φοβάται τον κορονοϊό. Πρόκειται κυρίως για άνδρες, ηλικίας 17 έως 44 ετών και μόνο το 44% από αυτούς φαίνεται να είναι αμετάπειστο και να μην προτίθεται να εμβολιαστεί.
Αυτό το περίπου 1/3 των πολιτών που αποφεύγει για ποικίλους λόγους το εμβόλιο, είναι ικανό ως ποσοστό να εμποδίσει την επίτευξη ανοσίας στην κοινωνία και εξαναγκάζει ουσιαστικά σε εμβολιασμό παιδιά και εφήβους, που κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τον κορονοϊό, σε σύγκριση με τους εκ πεποιθήσεως ή εκ φόβου ανεμβολίαστους. Στους ανεμβολίαστους φαίνεται πως υπάρχει ένας “σκληρός πυρήνας”, της τάξης του 44% (εξ αυτών), που δείχνει αμετακίνητο στις απόψεις του.
Οι περισσότεροι (75%) από τους ανεμβολίαστους πιστεύουν ότι δεν απειλούνται από τον ιό. Μόνο το 25%, όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν, φοβούνται ότι μπορεί να νοσήσουν. Απεναντίας, στους εμβολιασμένους, το 51% θεωρεί ότι απειλείται από το ιό και το 49% εμβολιάσθηκε για να προστατεύσει άλλους (οικείους) ή επειδή το θεωρεί αναγκαστική προϋπόθεση για την κανονικότητά του.
Τα παράδοξα της έρευνας
Το παράδοξο είναι ότι το 35% των ανεμβολίαστων θεωρεί ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας, που παρουσίασαν και το προφίλ των ανεμβολίαστων, ένα 12% των μη εμβολιασμένων, θα μπορούσε να επηρεαστεί θετικά από τον γιατρό του. Επίσης, από τις απαντήσεις προκύπτει ότι το 33% μπορεί να αλλάξει στάση λόγω των περιορισμών στους μη εμβολιασμένους ή της θέσπισης υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Το 44% πάντως δηλώνει ότι δεν θα αλλάξει στάση «με τίποτα».
Μικρή μερίδα των ανεμβολίαστων θεωρεί εν τω μεταξύ ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό είναι έμμεσο συμπέρασμα, γιατί στο 73% που τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας σε αυτή την επαγγελματική ομάδα, υπάρχει και ποσοστό ανεμβολίαστων. Περίπου το 1/3 των ανεμβολίαστων δεν θέλει να εμβολιαστεί επειδή φοβάται τις παρενέργειες των εμβολίων.
Μεταξύ αυτών, πολλοί θα μπορούσαν να μεταπεισθούν, αν στην Ελλάδα υπήρχε οικογενειακός γιατρός ο οποίος ως εκ του ρόλου του θα μπορούσε να του μεταπείσει με επιχειρήματα. Υπάρχει και ένα 15% (διάσπαρτο στους απλώς διστακτικούς και στους φανατικούς) που θεωρεί ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό. Όσον αφορά στην ασφάλεια των εμβολίων, τους φόβους των ανεμβολίαστων μοιράζονται και πολλοί εμβολιασμένοι. Συγκεκριμένα, μόνο το 25% των ερωτηθέντων (εμβολιασμένων και μη) τα θεωρεί απόλυτα ασφαλή. Ένα 38% και από τις δύο ομάδες τα θεωρεί “αρκετά ασφαλή”. Το 22% δεν τα θεωρεί ασφαλή.
Σχετικά με την αντίληψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, η πλειονότητα τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς (73%) και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων (73%), ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά για εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς (65%), εκπαιδευτικούς (64%), δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό (61%) και εργαζόμενους στην εστίαση (60%).