Πρόταση μομφής από ΝΔ – Ευχαριστώ για το δώρο, λέει ο Τσίπρας
14/06/2018Πρόταση μομφής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου, την οποία είχε ζητήσει το ΚΚΕ, υπέβαλε στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε ότι βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα κιόλας, και μάλιστα στις 18:00 το απόγευμα.
«Ο κύριος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υποβολή προτάσεως δυσπιστίας, κατά τα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού. Είμαι σίγουρος ακριβώς για να τηρηθεί και σωστά για να κλείσει η διαδικασία ότι θα τηρηθούν όλα θεσμικά προβλεπόμενα, ότι μέχρι να τελειώσει η ψηφοφορία, μετά τις τρεις, θα υποβληθεί και η πρόταση από τους τουλάχιστον 50 βουλευτές, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάμεσα στις δύο διαδικασίες δυσαρμονία», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της ευχέρειας που έχει εκ του Συντάγματος να αρχίσει η συζήτηση μετά από διήμερο. Έτσι μετά την υποβολή της πρότασης, και αφού υπογραφεί η ειδική ημερήσια διάταξη, σήμερα στις έξι το απόγευμα, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας».
Στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση έχει απολέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα». Τονίζεται επίσης ότι «τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες», έχοντας υπογράψει δύο «αχρείαστα μνημόνια» και ότι «η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού».
«Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας μετά το τέλος της ψηφοφορίας», ανέφερε για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης.
Τσίπρας: Μου κάνετε δώρο
«Είναι καλοδεχούμενη και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει η ΝΔ και πρόσθεσε ότι δίνεται έτσι η ευκαιρία «να τα πούμε όλα». Παραλλήλως κατηγόρησε για «θεσμικές ακροβασίες» τον πρόεδρο της ΝΔ, με αφορμή τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας τον χαρακτήρισε «θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».
«Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και με τις ευθύνες μας, μόνο που εσείς θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία και φοβάμαι ότι θα βγείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, υιοθετώντας τον χαρακτηρισμό που απέδωσε μία ημέρα νωτίτερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Φίλης.
Για τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει μεγάλες ευθύνες για το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, αλλά και θράσος να σηκώνει την σημαία τού υπερπατριωτισμού και να παριστάνει τον θεματοφύλακα αξιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον κατηγόρησε, μάλιστα, ότι επιτέθηκε λυσσαλέα και στους δύο, όταν, την εποχή που ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, τους ζήτησε να αποχωρήσουν από την πολιτική ζωή του τόπου.
Κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Σαμαρά ότι αν και έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το Σκοπιανό, το «ξέχασε» αυτό το θέμα όταν έγινε πρωθυπουργός. «Το θέμα αυτό το είχε ξεχάσει όταν αργότερα έγινε πρωθυπουργός, διότι η κυβέρνηση του -και ορθώς τότε- διά του εκπροσώπου της, του υπουργού Εξωτερικών του κ. Βενιζέλου, στη συνέλευση του ΟΗΕ παρουσίασε την επίσημη εθνική θέση και της κυβέρνησης Σαμαρά, που ήταν σύνθετη ονομασία, προφανώς με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ακούστηκαν διαμαρτυρίες από τα έδρανα της ΝΔ. Απαντώντας ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Κάντε υπομονή. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε και για όλους θα τα πούμε. Δεν θα γλυτώσετε αυτές τις δύο μέρες».
Τι προβλέπει ο κανονισμός
Σύμφωνα με τον κανονισμό, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο την 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Επίσης, πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Επίσης, πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός και αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να μετατραπεί σε πρόταση εμπιστοσύνης, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμός η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση και η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.
H συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση κρίνεται ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής αν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βoυλευτών, η οποία όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του συνολικού αριθμού των βουλευτών.