Ερωτήματα και πολιτικές κόντρες για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη
04/08/2021Ερωτήματα για το πως η φωτιά στη Βαρυμπόμπη πήρε τις διαστάσεις που πήρε και προκάλεσε αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή στα όρια του οικιστικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας θέτει η αντιπολίτευση. Παραλλήλως εστιάζει την κριτική της στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η κυβέρνηση, κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακούς χειρισμούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, πήγε το πρωί και στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων “Όλυμπος”, στη Βαρυμπόμπη, όπου ενημερώθηκε από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για την κατάσταση στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς. Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι έγινε πολύ σημαντική δουλειά στη διάρκεια της νύχτας, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίστηκε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα.
«Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα Τω Θεώ μέχρι σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν» και ότι θα ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν, ωστόσο τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που σε ανακοινώσεις τους κατηγορούν τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του ότι αυτοθαυμάζονται.
Κόντρες με τακτ για τη Βαρυμπόμπη
Αν και ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε σχετικά χαμηλούς τόνους, προτάσσοντας την «αλληλεγγύη» προς τους ανθρώπους που αγωνιούν για τις περιουσίες τους, μετά τις σημερινές δηλώσεις Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σε μια προσεγμένη αντεπίθεση. Τονίζοντας μεν ότι «η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια είναι μια πρακτική που δεν μας αφορά», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει ότι «αυτοί που την είχαν επανειλημμένα επιλέξει στο παρελθόν, θα περιμέναμε σήμερα που έχουν την ευθύνη, τουλάχιστον να μη προκαλούν».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει επίσης ότι «αποτελεί πρόκληση οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός να αυτοθαυμάζονται ότι τάχα είχαν σχέδιο που λειτούργησε υποδειγματικά, ενώ η Βαρυμπόμπη κάηκε ολοσχερώς με ανέμους δυο και τριών Μποφόρ», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «η απουσία ανέμου, ευτυχώς, μας έσωσε από τα χειρότερα».
Καλεί τέλος την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να είναι «λίγο πιο συγκρατημένοι» και ειδικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «αναλάβει έστω και για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα την πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες, αντί να κάνει καταδρομικές και απολύτως προστατευόμενες επισκέψεις, στις οχτώ το πρωί, για να αποφύγει να τους συναντήσει».
Απώλεια ελέγχου και αυτοθαυμασμός
Για απώλεια ελέγχου στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και έλλειψη σχεδίου πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης κατηγορεί την κυβέρνηση και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Η ίδια επικρίνει προσωπικά τον πρωθυπουργό και υπουργούς του, ότι αλληλοσυγχαίρονται, τονίζοντας ωστόσο, ότι αυτή η εικόνα «δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειές τους». Με την αποστροφή της μάλιστα «Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι», η Φώφη Γεννηματά, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού για “υποδειγματικές” ενέργειες και για αντιμετώπιση μιας «εξαιρετικά δύσκολης πυρκαγιάς».
Σκληρή γλώσσα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς χρησιμοποιεί και το ΚΚΕ, το οποίο κάνει λόγο για «τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη». Μιλά επίσης για «διαρκές και κατά συρροή έγκλημα», το οποίο «βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ».
Παραλλήλως σημειώνει ότι «τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” και η “κλιματική αλλαγή” αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό “καταφύγιο”, για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών», ενώ σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για δύσκολες συνθήκες υπογραμμίζει ότι «επρόκειτο για μια φωτιά λίγα μόλις μέτρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, με ήπιους ανέμους και σε μία μορφολογικά προσβάσιμη περιοχή».
Για «διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα των μνημονιακών, όσον αφορά την πυροπροστασία» κάνει λόγο και το ΜέΡΑ25, ανακοινώνοντας ότι θα καταθέσει και πάλι την τροπολογία για απαγόρευση αλλαγής χρήσης γης για 30 χρόνια, την οποία είχε απορρίψει πριν δύο μήνες η κυβέρνηση. Προτείνει επίσης την άμεση επανασύσταση της υπηρεσίας δασοπυρόσβεσης και την αναβάθμισή της, καθώς και τη δημιουργία ενός σώματος εφέδρων -όχι εποχικών- πυροσβεστών.