ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Kαι άλλο εμβόλιο στη φαρέτρα – Υπέγραψε νέο προσύμφωνο η Κομισιόν

, Όλγα Μαύρου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σύναψε προσύμφωνο με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Novavax για την προαγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19, μόλις αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). «Η νέα μας συμφωνία με τη Novavax διευρύνει το χαρτοφυλάκιο εμβολίων μας, προσθέτοντας άλλο ένα εμβόλιο, με βάση πρωτεΐνες, μια πλατφόρμα που δείχνει πολλά υποσχόμενη σε κλινικές δοκιμές», δήλωσε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδoυ.

Εν τω μεταξύ τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλη την ΕΕ, και οι εμβολιασμοί να φρενάρουν. Στην Ελλάδα από 70-80 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα, χθες έγιναν μόλις 38.000 και οι περισσότεροι ήταν δεύτερες δόσεις. Πλήρως εμβολιασμένο είναι το 50,1% του πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα, σε 80.000 τεστ ανακοινώθηκαν σήμερα 2.856 κρούσματα, με τα περισσότερα στα νησιά και στα θέρετρα.

Η Αττική έχει μεν αδειάσει λόγω διακοπών, αλλά διατηρεί το ένα τρίτο των κρουσμάτων. Υψηλότερο δείκτη θετικότητας (ποσοστό κρουσμάτων επί των τεστ) έχουμε στη Χίο με 3,75%, στη Ζάκυνθο με 3,67%, στη Νάξο με 3,51%, στο Ρέθυμνο με 3,30%, στη Μύκονο με 3,27% και στη Ρόδο με 3,13%. Στον αντίποδα ο δείκτης θετικότητας στην Κάρπαθο είναι 0,23%, στην Ξάνθη 0,45% και στα Γρεβενά με 0,54%.

Πώς κινείται η Κομισιόν

Οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία έφθασαν τις 204 χθες, ενώ “προ Δέλτα” είχαν μειωθεί στις 30-40. Οι θάνατοι έφθασαν σήμερα τους 16 και οι διασωληνωμένοι τους 191. Όσον αφορά το νέο εμβόλιο, πρόκειται για το έβδομο συμβόλαιο που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με φαρμακευτική εταιρεία, για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο κατά της Covid-19, αλλά στην πράξη τα εγκεκριμένα παραμένουν τέσσερα.

Ειδικότερα, βάσει αυτού του συμβολαίου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να αγοράσουν έως και 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax, με δυνατότητα αγοράς άλλων 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων κατά τη διάρκεια των ετών 2021, 2022 και 2023, αφού πρώτα το σκεύασμα μελετηθεί και εγκριθεί από τον EMA ως ασφαλές και αποτελεσματικό.

Το σημερινό συμβόλαιο συμπληρώνει το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων με την AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, Moderna, CureVac, Sanofi-GSK, και τις ολοκληρωμένες διερευνητικές συνομιλίες με τη Valneva. Από αυτά όμως τα τρία τελευταία εκκρεμούν: Της γαλλικής Sanofi έχει ακόμη δρόμο μπροστά του.

Αυτή η εταιρεία έχει συμπράξει με την αμερικανοβρετανική Glaxo. Στις πρώτες κλινικές έρευνες το σκεύασμα είχε δείξει μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων στους άνω των 50 ετών. Έγιναν κάποιες τροποποιήσεις από τους παρασκευαστές και φέτος το Μάιο οι δοκιμές σε 35.000 εθελοντές μπήκαν στην κλινική Φάση ΙΙΙ.

Η τεχνολογία των νέων εμβολίων

Το γερμανικό Curevac επίσης ήταν πολλά υποσχόμενο και προαγοράσθηκε, όμως έδειξε αποτελεσματικότητα μόλις 47% (είναι εμβόλιο mRNA). Το γαλλοαυστριακό Valneva είναι σε στάδιο δοκιμών. Το εμβόλιο της Sanofi στηρίζεται σε βακιλοϊό, όπως και της Novavax, η οποία πάντως το 2019 ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax περιέχει και ένα “ενισχυτικό” που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό ίσως να συνιστά πρόβλημα για όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα καθώς έχουν ήδη ένα υπερδιεγερμένο ανοσοποιητικό.

Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται ήδη για ένα από τα εμβόλια της γρίπης που κυκλοφορούν, αλλά και για το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας (εμβολίου των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV). Σύμφωνα με την εταιρεία το σκεύασμά της κατά του κορονοϊού «έχει 96,4% αποτελεσματικότητα στο αρχικό στέλεχος και πολύ καλή αποτελεσματικότητα σε άλλα στελέχη». Συγκεκριμένα όμως, το 96,4% αφορά στο στέλεχος της Κίνας, το αρχικό, ενώ στη βρετανική μετάλλαξη (την Άλφα) η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου μειώνεται στο 60%.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Καθώς οι νέες μεταλλάξεις εξαπλώνονται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, η νέα σύμβαση με μια εταιρεία που ήδη δοκιμάζει το εμβόλιό της με επιτυχία έναντι αυτών των μεταλλάξεων, αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για την προστασία του πληθυσμού μας. Ενισχύει περαιτέρω το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων, προς όφελος των Ευρωπαίων και των εταίρων μας παγκοσμίως».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx